Po kritike zasadla rada. Šéf OSN varoval pred biologickými útokmi

TA3 TASR
10.4.2020 09:55

Bezpečnostná rada Organizácia Spojených národov sa vo štvrtok po prvý raz prostredníctvom videokonferencie venovala pandémii nového koronavírusu SARS-CoV-2 po tom, čo si vyslúžila kritiku, že sa k tejto otázke dlhú dobu nijako nevyjadrovala.

Pandémia predstavuje vážne ohrozenie

Generálny tajomník OSN António Guterres počas videokonferencie za zatvorenými dverami pred 15 členmi BR OSN vyhlásil, že aktuálna krízová situácia "je bojom jednej generácie a zmyslom existencie Organizácie Spojených národov ako takej". "Táto pandémia... predstavuje vážne ohrozenie zachovania medzinárodného mieru a bezpečnosti - a môže viesť k nárastu sociálnych nepokojov a násiliu, ktoré by výrazne narušili našu schopnosť bojovať proti tejto chorobe," vyhlásil.

Guterres počas prvého stretnutia BR OSN jej členov vyzval, aby prejavili v boji proti pandémii koronavírusu jednotu a odhodlanie. "Aby sme dnes zvíťazili proti pandémii, budeme musieť spolupracovať," povedal. "To znamená zvýšenú solidaritu," dodal. Činnosť BR OSN bude podľa jeho slov rozhodujúca pre zmiernenie mierových a bezpečnostných dôsledkov pandémie COVID-19.

Obavy z teroristických činov

Brífing BR OSN sa konal na žiadosť jej deviatich nestálych členov vrátane Dominikánskej republiky, ktorá má tento mesiac v organizácii rotujúce predsedníctvo. Keď v marci BR OSN predsedala Čína, žiadne stretnutie týkajúce sa pandémie nového koronavírusu nezvolala. Dôvodom boli obavy, že bude obviňovaná z vypuknutia pandémie, ako uviedli viacerí diplomati. Americký prezident Donald Trump totiž nový koronavírus, ktorý sa po prvý raz objavil vlani v decembri v čínskom meste Wu-chan, opakovane nazval "čínskym vírusom".

Guterres počas videokonferencie navyše varoval pred zvýšeným nebezpečenstvom biologických útokov teroristov s cieľom vyvolať pandémiu, akou je i tá aktuálna. "Slabé stránky a chýbajúca príprava, ktoré vyšli najavo v dôsledku pandémie, ukazujú, ako by mohol vyzerať biologický teroristický útok - a pravdepodobne aj zvyšujú riziko, že by k nemu mohlo dôjsť," povedal. "Neštátne skupiny by mohli získať prístup k virulentným kmeňom, ktoré by mohli spôsobiť podobnú devastáciu spoločností na celom svete," dodal. Obavy z teroristických činov s použitím biologických zbraní boli jednou z ôsmich hrozieb pre medzinárodnú stabilitu, ktoré šéf OSN vymenoval v súvislosti s krízou spojenou s koronavírusom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok