Spustošený Jemen má nakazeného, môže to spôsobiť katastrofu

TA3 TASR
10.4.2020 08:33

Vojnou zdevastovaný Jemen oznámil v piatok svoj prvý prípad nákazy novým koronavírusom, ktorý zaznamenali v provincii na juhu krajiny, ovládanej medzinárodne uznávanou vládou.

Humanitárne organizácie varovali, že keď koronavírus zasiahne zdravotníctvo Jemenu - podľa OSN vystaveného najhoršej humanitárnej kríze na svete -, dôsledky môžu byť katastrofálne. "Prvý potvrdený prípad koronavírusu bol hlásený v provincii Hadramaut," uviedol národný krízový výbor pre COVID-19 na Twitteri.

Výbor zriadený medzinárodne uznanou jemenskou vládou dodal, že infikovaný pacient je v stabilizovanom stave v lekárskej starostlivosti, pričom zdravotnícke tímy a príslušné úrady podnikli všetky potrebné opatrenia. Bližšie detaily by mali zverejniť neskôr v priebehu dňa.

Desaťtisíce jemenských civilistov zahynuli za posledných päť rokov pri vojne medzi húsíjskými povstalcami a Saudskou Arábiou vedenou vojenskou "koalíciou", ktorá podporuje oficiálnu vládu. Koalícia v stredu oznámila jednostranné dvojtýždňové prímerie najmä s cieľom zabrániť tomu, aby sa do krajiny s fakticky ochromeným zdravotníctvom dostal koronavírus.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok