Máme nové prípady, zdravotný stav britského premiéra sa zlepšil

TA3 TASR SITA ČTK
9.4.2020 12:14

Obmedzenie pohybu trvá už druhý deň. V stredu došlo pre nové opatrenia k dopravnému kolapsu, čo vyvolalo aj nezhody v koalícii. Ako pokračuje boj s koronavírusom? Podarí sa karanténou niektorých osád zamedziť šíreniu pandémie? Udalosti sme s vami sledovali online.

Máme nové prípady, zdravotný stav britského premiéra sa zlepšil
TASR/Henrich Mišovič

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:30 Španielsky parlament vo štvrtok predĺžil núdzový stav v súvislosti s pandémiou koronavírusu, ktorý v krajine platí od 15. marca, do 26. apríla.

Poslanci v Madride zahlasovali za návrh vlády a núdzový stav v krajine zahŕňajúci opatrenia, ako napríklad zákaz vychádzania a obmedzenie sociálnych kontaktov, tak predĺžili už po druhý raz o ďalšie dva týždne. Platiť bude do polnoci 25. apríla.

0:10 Ministri financií členských krajín Európskej únie sa dohodli na niekoľkomiliardovom pláne pre oživenie ekonomík po koronavírusovej kríze. Krajiny, kde sa platí eurom, tak budú môcť využívať úvery zo záchranného fondu bez akýchkoľvek podmienok. Po videokonferencii to oznámili viacerí ministri financií.

23:30 Česko epidémiu koronavírusu zachytilo včas, zďaleka však ešte nemá vyhrané a tak nesmie poľaviť, uviedol český premiér Andrej Babiš vo svojom štvrtkovom veľkonočnom prejave v Českej televízii. Podľa jeho slov má ČR za sebou päť najzložitejších týždňov vo svojej novodobej histórii. Ľudí vyzval, aby ani na Veľkú noc nepoľavili v dodržiavaní prísnych obmedzení.

23:10 Do Nemecka prileteli prví sezónni pracovníci z východnej Európy. A to aj napriek sprísnenému režimu, ktorý pre koronavírus panuje po celom starom kontinente. V Nemecku totiž nemá kto zberať plodiny.

22:50 Pandémia koronavírusu pravdepodobne stiahne slovenskú ekonomiku do recesie. O prácu prídu desaťtisíce ľudí, stovky firiem zbankrotujú. Úlohou ekonómov v tejto situácii je prísť s riešeniami, ako tieto dôsledky zmierniť. Ako experti vnímajú opatrenia vlády a čo jej odporúčajú robiť v súčasnej mimoriadnej situácii? Odpovedia viceguvernér Národnej banky Slovenska Ľudovít Ódor a predseda Rady pre Rozpočtovú zodpovednosť Ivan Šramko. Pozrite si reláciu Analýzy a trendy.

22:40 V boji proti šíreniu pandémie koronavírusu výrazným spôsobom pomáhajú aj moderné technológie. Príkladom je aj meranie telesnej teploty. U nás sa vo väčšine prípadov využívajú digitálne teplomery. Odmerať teplotu väčšiemu počtu ľudí je však časovo náročné a údaje nemusia byť presné. Do popredia sa tak dostáva automatický systém, ktorý dokáže odmerať teplotu naraz aj 15 ľuďom.

22:30 Pápež František na Zelený štvrtok celebroval omšu, počas ktorej vyslovil uznanie kňazom a zdravotníkom, ktorí sa starajú o pacientov nakazených koronavírusom.

František slúžil omšu na pamiatku Pánovej večere (Missa in Coena Domini) vo vatikánskej Bazilike sv. Petra bez účasti verejnosti v rámci opatrení na obmedzenie šírenia vírusu. Pápež nevykonal ani tradičný obrad umývania nôh, ktorý je znakom pokory a služby.

22:20 Pozrite si aj našu reláciu Téma dňa, v ktorej sme sa venovali situácii v odlúčených komunitách, pandémii v medzinárodných vzťahoch a škrtom v rozpočte ministerstva obrany.

22:00 Mnoho ľudí z čínskej provincie Chu-pej, ktorá bola ohniskom nákazy koronavírusu, sa stretáva aj po zrušení zákazu cestovania s negatívnymi reakciami. Informovala o tom agentúra Reuters. Ľudia z iných provincií im neveria, že sú zdraví, aj keď majú potvrdenia o negatívnych výsledkoch testov.

21:40 Ste zamestnávateľ alebo SZČO? Chcete požiadať o finančný príspevok? Máte problém s vyplnením žiadosti a výkazu? Na vaše otázky nám odpovedal generálny riaditeľ Odboru IKT z Ministerstva práce Jozef Snopko.

21:30 Počet úmrtí na ochorenie COVID-19 vo svete vo štvrtok dosiahol 90.938. Nakazených je viac ako 1.534.000 osôb, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na údaje z oficiálnych zdrojov zhromaždené k 18.30 h SELČ.

21:00 Britského premiéra Borisa Johnsona presunuli vo štvrtok večer z jednotky intenzívnej starostlivosti na normálne nemocničné oddelenie. Podľa slov svojho hovorcu má Johnson "veľmi dobrú náladu."

20:40 Poľský minister zdravotníctva Lukasz Szumowski vo štvrtok oznámil, že od 16. apríla bude v Poľsku na verejnosti povinné nosiť rúško zakrývajúce nos a ústa, pripadne jeho náhradu, napríklad šatku či šál. Opatrenie má jeho slov zamedziť šíreniu nového koronavírusu

20:20 Tohtoročné veľkonočné sviatky budú podľa prezidentky Zuzany Čaputovej o nádeji. Hlava štátu vyzýva na dodržiavanie opatrení, ktoré nás môžu podľa nej dostať do stavu spred marca. Uviedla to vo svojom štvrtkovom príhovore občanom.

20:10 V Belgicku bolo vo štvrtok nahlásených 283 úmrtí na chorobu COVID-19 spôsobovanú novým koronavírusom. Celkovo tam evidujú už 2523 obetí. Nakazených je 24.983 osôb a vyliečených 5164 pacientov.

20:00 V najviac postihnutom americkom štáte New York zomrelo v stredu na následky nákazy koronavírusom ďalších 799 ľudí. Informovala o tom na štvrtkovom brífingu guvernér Andrew Cuomo. Cuomo podľa televízie CNN konštatoval, že ide zatiaľ o najvyšší denný nárast počtu obetí. Je to viac, ako bilancia z predchádzajúceho dňa, keď pribudlo 779 obetí.

19:50 V Spojenom kráľovstve pribudlo vo štvrtok 881 úmrtí ľudí nakazených novým koronavírusom. Pandémia si tam celkovo vyžiadala už 7978 životov.

19:40 Tím vedcov z The Institute for Health Metrics and Evaluation v americkom Seattli vypracoval podrobný model vývoja situácie v jednotlivých krajinách sveta. Pozrite si, koľko obetí odhadujú na Slovensku.

19:30 Banskobystrický samosprávny kraj otvoril prvé karanténne centrum na svojom území pre ľudí z tzv. prvej línie. Zdravotníci, hasiči, policajti, zamestnanci zariadení sociálnych služieb a ďalšie profesie v prvej línii boja s pandémiou nového koronavírusu nájdu bezpečné miesto pre karanténu v školskom internáte vo Zvolene. Informovala o tom vedúca oddelenia komunikácie Úradu BBSK v Banskej Bystrici Lenka Štepáneková.

19:15 Taliansko vo štvrtok zaznamenalo 610 nových úmrtí na ochorenie COVID-19 spôsobené novým koronavírusom. Po niekoľkých dňoch poklesu ide opäť a zvýšenie dennej bilancie, keď v pondelok pribudlo 636 úmrtí, v utorok 604 a v stredu 542.

19:10 Niektoré internetové obchody výrazne meškajú s dodaním tovaru. Podľa obchodníkov za to môže zvýšený dopyt zákazníkov, aj komplikácie na hraniciach. Dodávajú ale, že k výraznejšiemu meškaniu by už nemalo dochádzať. Advokát upozorňuje, že povinnosťou e-shopov je dostatočne informovať o stave objednávok.

19:00 Zdravotný stav britského premiéra Borisa Johnsona, sa naďalej zlepšuje. Povedal to hovorca britskej vlády. Podľa neho šéf Downing Street stále dostáva podpornú kyslíkovú liečbu. Na jednotke intenzívnej starostlivosti strávil už tri noci. Koronavírus si v Spojenom kráľovstve vyžiadal už viac ako 7 tisíc obetí, nakazených je viac ako 60 tisíc ľudí.

18:55 Francúzsko zaznamenalo v uplynulých týždňoch 20-percentný nárast počtu volaní na poradenskú linku pre deti ohrozené domácim násilím. Podľa agentúry AFP o tom vo štvrtok informoval štátny tajomník Adrien Taquet, ktorý je vo vláde poverený problematikou ochrany detí.

18:45 Česká vláda zrušila vo štvrtok povinnosť nosiť rúško pre niektoré skupiny obyvateľov. Týka sa to ľudí s poruchou autistického spektra, ktorí o takúto výnimku už dlho žiadali. Rovnako rúško po novom nemusia nosiť ani vodiči autobusov či električiek. V jednom aute sa zase bez rúšok už môže viezť celá rodina. Po stretnutí vlády to oznámil český minister zdravotníctva Adam Vojtěch

18:20 Príslušníci Národnej kriminálnej agentúry zadržali vo štvrtok muža, ktorý na sociálnej sieti zverejnil video, v ktorom držal zbraň a opakovane sa vyhrážal predsedovi vlády Igorovi Matovičovi. Policajti zaistili aj samotnú zbraň a momentálne so zadržaným vykonávajú procesné úkony. Informujú o tom na sociálnej sieti.

18:10 Testovanie pacientov na nový koronavírus realizuje v mobilnom odbernom mieste aj nemocnica vo Svidníku. Aj keď sa u nikoho z dosiaľ testovaných ochorenie COVID-19 nepotvrdilo, v takzvanej červenej zóne má svidnícke lôžkové zdravotnícke zariadenie pripravené lôžka pre 60 pacientov. Informovala o tom komunikačná špecialistka siete nemocníc Svet zdravia Jana Fedáková.

18:00 Nemecká kancelárka Angela Merkelová vo štvrtok uviedla, že postupné uvoľnenie opatrení zavedených v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2 je možné len vo veľmi obmedzenej miere.

"Musíme postupovať veľmi, veľmi opatrene," povedala vo štvrtok Merkelová po zasadaní vlády. Postupovať je podľa nej potrebné "malými krokmi" a stále sledovať ich dôsledky. Takisto upozornila na možné preťaženie zdravotníckeho systému.

17:45 Čiastočný zákaz vychádzania, zavedený v Maďarsku v rámci opatrení proti pandémii koronavírusu, predĺžila vláda na neurčitú dobu, oznámil vo štvrtok v komerčnej televízii HírTV maďarský premiér Viktor Orbán. Platnosť pôvodného opatrenia obmedzujúceho pohyb osôb vyprší v sobotu.

17:35 Na Slovensku pribudne denne niekoľko desiatok pacientov infikovaných koronavírusom. Rovnako tak však denne pribúdajú stovky pacientov s inými diagnózami, ktoré ohrozujú život.

O tom, ako fungujú nemocnice v čase pandémie a či nedochádza k odsúvaniu pacientov s inými diagnózami, než je Covid-19, sme sa rozprávali s hlavným odborníkom Ministerstva zdravotníctva a prednostom I. Internej kliniky Univerzitnej nemocnice Bratislava docentom Martinom Demešom. Pozrite si reláciu Tak takto?!

17:15 Jeden zo zamestnávateľov na hornej Nitre plánuje prepustiť približne 50 svojich zamestnancov. Spoločnosť nahlásila hromadné prepúšťanie na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny SR v Prievidzi. Informoval o tom riaditeľ ÚPSVaR Radko Gavliak.

"Nahlásené máme jedno hromadné prepúšťanie zamestnávateľa v oblasti výroby, ktorý má produkciu naviazanú na export do zahraničia. Spoločnosť neposkytla súhlas uviesť konkrétne informácie. Ide približne o 50 ľudí, ktorí by mohli prísť o prácu k 1. júnu tohto roka," uviedol Gavliak.

16:56 Taliansky premiér Giuseppe Conte varuje, že spor o to, ako eurozóna zareaguje na pandémiu koronavírusu môže ohroziť budúcnosť Európskej únie. Verí, že ministri financií sa dohodnú na radikálnejších opatreniach, než len na využití už existujúcich nástrojov. Zatiaľ sa im to nepodarilo.

16:51 Historicky prvé online štátnice na Univerzite Komenského spustili tento týždeň na Lekárskej fakulte UK. Skúšajúca komisia sedí za prísnych hygienických okolností v miestnosti na fakulte, zatiaľ čo študenti v pohodlí svojej izby doma. Takýmto spôsobom už odskúšali študentov z predmetov v študijných programoch všeobecné a zubné lekárstvo.

16:45 Švédsky Úrad verejného zdravotníctva chce využiť údaje z mobilných telefónov na analýzu pohybu obyvateľstva v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Odborníci chcú prostredníctvom údajov od mobilných operátorov preskúmať, ako pohyb obyvateľov ovplyvňuje šírenie nákazy vo Švédsku.

16:40 Vatikán eviduje už osem ľudí, ktorí mali pozitívny test na nový koronavírus. Informoval o tom vatikánsky hovorca Matteo Bruni.

16:37 O niektorých geopolitických aspektoch koronakrízy sme sa rozprávali s humanitárnym expertom Organizácie spojených národov a Svetovej Banky Dušanom Zupkom.

16:17 Najmenej 100 lekárov už v Taliansku zomrelo v dôsledku choroby COVID-19 vyvolanej novým koronavírusom, ktorý krajinu sužuje už od februára. Potvrdil to hovorca talianskej Národnej federácie lekárov a zubárov. "Počet lekárov, ktorí zomreli v dôsledku COVID-19 je bohužiaľ 100, momentálne možno dokonca 101," povedal hovorca.

16:12 Na Klinike infektológie a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura Košice je aktuálne hospitalizovaný jeden pacient s ochorením COVID-19. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Ivana Vaněková. Ako spresnila, jeho zdravotný stav je dobrý. V košickej nemocnici boli v súvislosti s novým koronavírusom naposledy hospitalizované dve pacientky, ktoré prepustili 1. apríla.

16:10 V rozvojových krajinách sa v súvislosti s koronavírusom predáva čoraz viac falošných liekov, varuje Svetová zdravotnícka organizácia. Prieskum BBC News zistil, že takéto lieky predávajú napríklad v Afrike, pričom falšovatelia zneužívajú diery na trhu. WHO upozornila, že konzumovanie týchto liekov by mohlo mať "vážne vedľajšie účinky". Jeden z jej expertov varoval dokonca pred "paralelnou pandémiou nevyhovujúcich a sfalšovaných produktov".

16:00 Šéf svetovej zdravotníckej organizácie vyzval štátnikov po celom svete aby nepolitizovali pandémiu koronavírusu.

15:50 Samotná pandémia nie je dôvodom na to, aby sa pri striedavej starostlivosti nerešpektovalo rozhodnutie súdu. Dôležité je však zvážiť každý prípad a konkrétnu situáciu. Po štvrtkovom rokovaní vlády to povedala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková v súvislosti so šírením nového koronavírusu.

15:46 Počet Američanov, ktorí v uplynulom týždni požiadali o podporu v nezamestnanosti, mierne klesol na 6,6 milióna. Ale stále sa drží blízko historického maxima a už druhý týždeň po sebe je vyšší ako 6 miliónov. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu a jej dôsledky.

15:37 Španielsky parlament má rozhodnúť o ďalšom predĺžení núdzového stavu. Madrid v dôsledku šírenia koronavírusu vyhlásil stav núdze v polovici marca. Dnes majú poslanci hlasovať o jeho predĺžení o ďalšie dva týždne.

15:35 Mimoriadne opatrenia v súvislosti s pandémiou zaviedli aj energetici. Strategických zamestnancov izolujú od ostatných kolegov a v prípade krízovej situácie im pripravili aj karanténu priamo na pracovisku. Od funkčnej energetickej sústavy je závislá celá krajina a preto ju musia distribučné spoločnosti udržať za každú cenu. Podrobnosti zisťoval kolega Peter Revús.

15:30 Po Veľkej noci by sa v Českej republike mali otvoriť ďalšie obchody. Po  štvrtkovom rokovaní českej vlády to oznámil minister dopravy a priemyslu Karel Havlíček. Havlíček nešpecifikoval, že o aké prevádzky pôjde. Povedal však, že bude záležať na veľkosti obchodu a nie na jeho zameraní.

15:28 Odľahčenie lôžok v nemocniciach pre ťažké stavy počas vrcholu pandémie prostredníctvom funkčných stredoškolských internátov bolo hlavnou témou zasadnutia Štábu pre krízové situácie Trenčianskeho samosprávneho kraja. Na doliečenie pacientov s COVID-19 poslúžia dva stredoškolské internáty.

15:16 Na Slovensku sa z ochorenia COVID-19 vyliečilo sedem ďalších ľudí. Všetci pochádzajú z prešovského regiónu, dvaja boli hospitalizovaní vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove a piati v domácej karanténe. Spolu je tak na Slovensku 23 vyliečených ľudí. Informovalo o tom Ministerstvo zdravotníctva SR.

15:13 Počet obetí v Rakúsku sa vo štvrtok zvýšil na 302 po tom, ako ochoreniu za uplynulý deň podľahlo ďalších 29 ľudí. Počet potvrdených prípadov nákazy v krajine stúpol na 13.120. Z údajov rakúskeho ministerstva zdravotníctva tiež vyplýva, že v Rakúsku sa dosiaľ vyliečilo 5240 ľudí, z nich 700 za posledných 24 hodín. Ministerstvo súčasne hlásilo celkovo 126.287 vykonaných testov.

14:58 Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina uviedla do prevádzky pandemický pavilón, v ktorom sú hospitalizovaní prví dvaja pacienti s podozrením na ochorenie COVID-19. "Momentálne slúži pavilón na príjem pacientov, ktorých zdravotný stav vyžaduje hospitalizáciu a ktorí sú už zároveň pri príjme určení ako podozriví na nový koronavírus. Je ich preto potrebné okamžite izolovať a starostlivosť i liečbu im poskytnúť za prísne karanténnych podmienok," priblížil medicínsky riaditeľ FNsP Žilina Igor Bízik

14:55 Najväčší zamestnávateľ na Spiši spoločnosť Embraco Slovakia reaguje na aktuálnu situáciu v súvislosti s globálnou pandémiou pozastavením výroby na desať dní od piatka 10. apríla. K tomuto kroku spoločnosť pristúpila vzhľadom na nedostatok komponentov od talianskych dodávateľov.

14:53 Španielske úrady dostali pandémiu nového typu koronavírusu "pod kontrolu", vyhlásil premiér Pedro Sánchez a poukázal na najnovšie štvrtkové údaje o nákaze. Celkový počet prípadov nákazy stúpol za posledných 24 hodín o 6000 na 152.000, uviedlo ministerstvo zdravotníctva. Už niekoľko dní je nárast nových infekcií stabilný.

14:40 Liečivý prípravok s účinnou látkou Favipiravir, ktorý je registrovaný v Japonsku na liečbu chrípky, získa Česko čiastočne zdarma a časť kúpi pre Všeobecnú fakultnú nemocnicu, oznámil vo štvrtok český minister zdravotníctva Adam Vojtěch. Dostupný bude do niekoľkých dní a postačí približne pre 100 pacientov s ochorením COVID-19. Následne bude liečivý prípravok využitý aj v ďalších nemocniciach.

14:34 Ekonomické dôsledky nového koronavírusu by mohli zvýšiť počet chudobných ľudí na svete o pol miliardy. Vyplýva to zo štúdie Organizácie Spojených národov, ktorá sa zamerala na finančné a ľudské dopady pandémie. Išlo by pritom o prvý prípad globálneho nárastu chudoby za posledných 30 rokov, vyplýva zo správy.

14:27 Poslanec NR SR Vladimír Ledecký hovorí, že nedokáže stráviť predstavu o rómskej osade obtiahnutej páskou a stráženej vojakmi. Uviedol to vo štvrtok na sociálnej sieti. Zdôraznil, že problém ľudí v osadách sa dotýka všetkých. "Zaspali sme. Nekonali sme vopred, aj keď sme vedeli, čo sa môže stať a zákonite sa stane," naznačil. V súčasnosti začínajú mať osady podľa neho vážny problém. Poslanec však dúfa, že nie je neskoro.

14:20 Pozrite si TB ministra hospodárstva Richarda Sulíka, ministra financií Eduarda Hegera a ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka po skončení rokovania vlády. Informovali na nej o najnovších ekonomických opatreniach.

14:13 Poslanec NR SR Richard Raši tvrdí, že premiér Igor Matovič by mal byť trestne stíhaný za ohrozenie zdravia občanov pre neskoré vyhlásenie karantény osád pri Krompachoch. Matovič reagoval tým, že chybu spravila už bývalá vláda Smeru-SD a súčasný kabinet konal okamžite po preverení situácie. Rašiho označil za blázna a jeho stanovisko za absurdné.

14:12 Mimovládne organizácie vyzývajú vládu SR k bezodkladnému odstráneniu diskriminačných opatrení voči rómskym marginalizovaným komunitám. Výzvu podpisujú predsedkyňa občianskeho združenia Quo vadis Ingrid Kosová, riaditeľ eduRoma Vlado Rafael a Zuzana Havírová z Rómskeho advokačného a výskumného strediska. Ako prízvukujú, konanie, ktoré významným spôsobom obmedzuje voľný pohyb a slobody občanov, je v rozpore s deklarovaním rovného zaobchádzania s ľuďmi z marginalizovaných komunít.

14:08 Doteraz jediný pozitívne testovaný odsúdený väzeň sa podrobil opakovanému testovaniu na nový koronavírus, ktoré potvrdilo, že je už úspešne vyliečený z ochorenia COVID-19. Uviedla to hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže Monika Kacvinská.

14:01 Od stredy platí obmedzenie pohybu ľudí. Mnohí rodičia tak riešia otázku, či sa počas pandémie môžu stretávať so svojimi deťmi, ktoré sú v striedavej starostlivosti. Niektorí sa rozumne dohodnú, iní chcú byť so svojim potomkom za každú cenu. Situácia sa môže počas veľkonočných sviatkov vyostriť. Vláda ani krízový štáb totiž žiadny záväzný postup nevydali.

13:55 Britský premiér Boris Johnson nakazený novým koronavírusom trávil štvrtok - už štvrtý deň - na jednotke intenzívnej starostlivosti, ďalej bojoval s ochorením a jeho zdravotný stav sa "zlepšuje". Pre britskú stanicu BBC News to povedal minister kultúry Oliver Dowden.

13:50 Česká vláda v súlade s rozhodnutím Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR predĺžila núdzový stav na území celej krajiny do štvrtka 30. apríla, informoval o tom vo štvrtok premiér Andrej Babiš. Núdzový stav platí v Česku od 12. marca, poznamenal spravodajský server Novinky.cz.

Nákaze podľahlo v ČR 104 osôb. Potvrdených prípadov je 5335.

13:47 Spojené štáty zaznamenali za uplynulých 24 hodín najvyšší nárast počtu obetí v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Celkovo si ochorenie v krajine vyžiadalo takmer 15-tisíc obetí. Situácia sa zhoršuje aj na Ukrajine. Španielsko naopak zverejnilo povzbudivé dáta.

13:45 Portál otvorených dát opendata.bratislava.sk, ktorý hlavné mesto spustilo vlani v septembri, prináša po novom aj informácie o aktuálnej situácii týkajúcej sa pandémie nového koronavírusu. Údaje o počte nakazených v jednotlivých bratislavských mestských častiach, ale aj o počte vyliečených zverejňuje mesto na dennej báze. Návštevnosť portálu sa zvýšila dvadsaťnásobne.

13:42 Vláda schválila testovanie ľudí bez domova a nových klientov domovov sociálnych služieb. Informoval o tom minister práce Milan Krajniak s tým, že pred vyhodnotením testov by mali byť v karanténe. Vláda tiež schválila ďalšie sociálne opatrenia.

13:30 "Dohodli sme sa na vláde na tom, že existujúce schémy podpory pre malé a stredné podniky budú otvorené aj pre veľké podniky. Nemá zmysel rozlišovať medzi nimi, pokiaľ ide o účinnú pomoc," oznámil minister hospodárstva Richard Sulík.

13:24 Rómske osady na Spiši, v ktorých potvrdili výskyt nového koronavírusu, sú už uzavreté. Ide o päť lokalít na území troch samospráv: mesta Krompachy a obcí Žehra a Bystrany. Pilotné testovanie v nich odhalilo 31 nakazených.

13:20 Šéf polície Milan Lučanský na policajnom Facebooku informoval o stretnutí s krajskými riaditeľmi Policajného zboru na východnom Slovensku: "Dohodli sme sa na prerozdelení síl a prostriedkov, aby sme mali situáciu pod kontrolou. Ľudia z osád sú pochopiteľne vyplašení, pretože nevedia, čo ich čaká. Snažil som sa im osobne situáciu vysvetliť a zabezpečiť, aby mali napríklad lieky."

13:10 Možnosť objednať si telefonicky nákup sa v čase pandémie u seniorov a odkázaných v Trnave ujala. Túto službu ponúka mestská samospráva, rehoľa františkánov i skupina fanúšikov Spartaka už od polovice marca. Všetky možnosti osamelo žijúci, ľudia so zdravotným znevýhodnením i ďalší, ktorým nemá kto iný nakúpiť, využívajú.

12:53 Dopravný podnik mesta Prešov upraví počas sviatkov cestovné poriadky jednotlivých liniek mestskej hromadnej dopravy. Od 10. do 13. apríla bude prešovská MHD premávať v špeciálnom režime na základe opatrení prijatých Ústredným krízovým štábom SR.

12:46 V stredu pribudli spomedzi nových pozitívne testovaných pacientov štyri osoby vo vekovej kategórii nad 65 rokov. Celkovo je na Slovensku v tejto vekovej kategórii pozitívnych 53 osôb, najviac v okrese Bratislava - 9 mužov a 10 žien. Informovalo o tom ministerstvo zdravotníctva.

Najviac prípadov výskytu ochorenia COVID-19 je v Bratislavskom kraji – 196, nasledujú Košický kraj – 90, Prešovský kraj – 88, Trenčiansky kraj - 86, Žilinský kraj – 84, Trnavský kraj – 61, Banskobystrický kraj - 52 a Nitriansky kraj s 44 pozitívnymi prípadmi. Z celkového počtu pozitívnych prípadov ochorenia je 383 mužov a 318 žien. Najviac pozitívnych osôb je vo vekovej kategórii od 30 do 44 rokov – 215 osôb, nasledujú ľudia od 15 do 29 rokov, ktorých je celkovo 201, vo vekovej kategórii 45 – 59 je to 146 osôb a vo vekovej kategórii nad 60 rokov je pozitívnych 95 osôb. Najmenej je detí do 14 rokov – celkovo 41 (u 3 osôb nie je uvedený vek).

Počet testov s negatívnym výsledkom na Slovensku dosiahol 20 670.

12:44 Vznikol Koordinačný krízový štáb neziskového sektora, ktorý počas pandémie pomôže neziskovkám. Členmi štábu sú experti pôsobiaci dlhodobo priamo v oblasti neziskového sektora, humanitárnej pomoci a dobrovoľníctva, a tiež odborníci z iných oblastí ako legislatíva, ekonómia.

12:40 Borová ulica v Nitre, na ktorej žije prevažne rómska komunita, je uzavretá. U jedného jej obyvateľa bolo potvrdené ochorenie COVID-19. V stredu tu bola testovaná dcéra nakazeného muža i jej partner. Podľa hovorcu mesta Nitra Tomáša Holúbeka je na Borovej ulici v karanténe 23 ľudí.

„V lokalite nepretržite pomáhajú asistenti podpory zdravia z organizácie Zdravé regióny, mestská polícia i miestna občianska poriadková služba (MOPS) v súčinnosti s policajným zborom. Hliadkuje sa v 24-hodinových intervaloch bez opustenia priestoru, aby bolo zabezpečené dodržiavanie karanténnych opatrení,“ uviedol Holúbek.

12:30 Pozrite si krátky brífing ministra zdravotníctva Mareka Krajčiho, na ktorom hovoril o aktuálnych výsledkoch testovania na koronavírus.

12:20 Celkovo už máme 701 pozitívnych prípadov nákazy. Ako Krajčí uviedol, hospitalizovaných je aktuálne 51 pacientov, ktorí majú potvrdený nový koronavírus. S podozrením na ochorenie je v nemocniciach ďalších 106 ľudí. Na umelej pľúcnej ventilácii je päť pacientov, ďalší dvaja sú na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

Z ochorenia sa podarilo vyliečiť 16 osôb.

12:18 Počet 19 nakazených znamená výrazný pokles oproti včerajšku, keď informovali o 101 nových prípadoch. Boli však medzi nimi aj údaje z osád a infikovaní zo skupiny, ktorá prišla z Tirolska.

12:10 Minister zdravotníctva Marek Krajčí informoval o 19 nových prípadoch nákazy. Spolu máme 701 prípadov. Laboratóriá vyšetrili 1690 vzoriek, z toho 1671 bolo negatívnych. Koronavírusom sa nakazil aj slovenský policajt, ktorý sprevádzal skupinu infikovaných ľudí z Tirolska, uviedol vo svojom statuse na Facebooku premiér Igor Matovič. V karanténe sú v súčasnosti jeho 23 kolegovia, ktorí s ním prišli do kontaktu.

11:58 Počet obetí nového koronavírusu v Španielsku stúpol za posledných 24 hodín o 683, informoval vo štvrtok denník El País. Ochoreniu COVID-19 doposiaľ v krajine podľahlo 15.238 ľudí. Prítomnosť koronavírusu zistili u 152.446 osôb a 52.165 ľudí sa z ochorenia zotavilo. Dolná komora španielskeho parlamentu diskutuje o predĺžení stavu núdze v krajine do 26. apríla, poznamenal El País.

11:56 Počas mimoriadnej situácie v súvislosti s pandémiou dlžníkovi, ktorému Sociálna poisťovňa schválila splátkový kalendár, odpúšťa úrok. Ten predstavuje 10 % z dlžnej sumy a dlžník ho platí priebežne mesačne spolu s istinou. Okrem toho SP informovala zamestnávateľov a samostatne zárobkovo činné osoby o možnosti odkladu poistného.

11:42 Ak hlavný hygienik Ján Mikas potvrdí nekontrolovaný prenos ochorenia COVID-19, budú sa karantenizovať celé oblasti. Minister zdravotníctva Marek Krajčí to uviedol pred rokovaním vlády s tým, že nezáleží na tom, či to budú marginalizované komunity, alebo nie.

11:40 Vláda pripravuje aj pomoc pre drobné živnostníčky, resp. menších podnikateľov, ktorí neplatili odvody. Avizoval to pred rokovaním vlády minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Pomoc sa má týkať napríklad kozmetičiek, manikérok, či podobných povolaní. "Máme pre nich riešenie, ktoré chcem budúci týždeň predstaviť. Už som o tom s kolegami na vláde hovoril," avizoval Krajniak.

11:32 Pandémia koronavírusu zasiahla z európskych krajín najviac Taliansko a Španielsko. Práve španielska vláda potvrdila už najviac prípadov nákazy. V krajine už niekoľko týždňov platia prísne bezpečnostné opatrenia. My sme sa telefonicky spojili so Slovákom Patrikom, ktorý žije v Madride. Opísal nám svoje dojmy z uplynulých dní a týždňov.

11:27 Veľké firmy požadujú od malých a stredných, aby im postúpili pomoc od štátu, ktorú dostávajú na krytie strát spôsobených krízou v súvislosti s novým koronavírusom. Upozorňuje na to Združenie cestných dopravcov Česmad Slovakia, ktoré zároveň vyzýva vládu, aby tomu zabránila.

11:20 Na výzvu bratislavského Nového Mesta s názvom Solidaritou proti koronavírusu zareagovalo viac ako 260 dobrovoľníkov. Zastúpenie medzi nimi majú všetky vekové kategórie, najviac z nich je v kategórii tridsiatnikov a štyridsiatnikov. Najstarší dobrovoľník má 78 rokov. Mestská časť zároveň odkazuje, že ak by mal aj niekto ďalší záujem podať pomocnú roku, jeho pomoc je vítaná.

11:11 Vláda spresnila spôsob, ako sa bude určovať pokles čistého obratu a príjmov z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti. Vyplýva to z materiálov z dielne ministerstva práce, ktoré vláda na schválila s pripomienkami.

10:58 Pandémia najviac ovplyvnila prácu lekárov aj celého zdravotníckeho personálu, záchranárov či laboratórií v slovenských nemocniciach. "Je tu veľké množstvo ľudí, môže to pripomínať mravenisko, kde má každý svoju úlohu, ktorú potrebuje plniť," opisuje prácu v červenej zóne Katarína Holečková z Kliniky infektológie a geografickej medicíny Univerzitnej nemocnice Bratislava na bratislavských Kramároch.

10:52 Spôsob testovania v marginalizovaných komunitách rómske organizácie označili za absurdný, s obavou, že zvýši voči nim nenávisť. Splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity Andrea Bučková však k tejto veci konštatuje, že rizikovosť nespočívala v etnicite, teda, že ide o Rómov.

Ako uviedla, rizikovosť spočíva hlavne v podmienkach prostredia, do ktorých sa ľudia s cestovateľskou anamnézou vracali. Týka sa to prostredí, kde nie je adekvátna technická vybavenosť, prístup k vode a je znížený prístup k zdravotnej starostlivosti. Výsledkom tohto opatrenia vlády s cieľom zastavenia šírenia koronavírusu je aj uzavretie piatich osád na Spiši.

hrabusice_ac1100ae-e383-5570.jpg

10:46 Írska rocková skupina U2 sa rozhodla prispieť sumou desať miliónov eur na boj proti pandémii v Írsku. Tieto peniaze sa použijú na podporu zdravotníkov a získanie zdrojov či na nákup osobných ochranných prostriedkov pre personál pracujúci v prvej línii.

10:44 Počet pacientov v Rusku stúpol za posledných 24 hodín o 1459 a dosiahol 10.131, uviedlo vo štvrtok tamojšie protikoronavírusové krízové centrum. Podľa neho bolo za posledných 24 hodín prepustených z nemocníc 118 ľudí, čím sa celkový počet uzdravených zvýšil na 698. "Za posledných 24 hodín zomrelo 13 pacientov s koronavírusom, celkový počet mŕtvych tak stúpol na 76," oznámilo krízové centrum.

10:41 Zdravotníci z Nemocnice s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach využívajú pri liečení pacientov podozrivých na nový koronavírus takzvané plynové masky. Staršími maskami CM-4 z miestneho CO skladu sanujú nedostatok ochranných pomôcok.

10:38 Taiwan žiadal ospravedlnenie od šéfa Svetovej zdravotníckej organizácie za to, že vládu ostrovnej krajiny obvinil z osobných útokov proti nemu a proti prístupu jeho organizácie k pandémii nového koronavírusu.

10:26 "Síce platí, že zostať doma je najlepšie, malý výlet si však počas Veľkej noci spraví mnoho Bratislavčaniek a Bratislavčanov." Hlavné mesto uverejnilo "tipy na menej navštevované zákutia Bratislavy".

10:23 Mesto Bratislava pokračuje v dezinfekcii verejných priestorov. Dezinfikujú sa chodníky pred vstupom do nemocníc a domov seniorov, frekventované prestupné uzly a podchody či nástupné plochy najfrekventovanejších zastávok MHD. Dezinfekcie sa vykonávajú v noci a v pravidelných intervaloch budú pokračovať až do odvolania.

10:16 Omeškanie platieb za energie pre koronakrízu dočasne nebude penalizované. Informovalo o tom ministerstvo hospodárstva. Občanom, ale ani malým a stredným firmám, ktoré pre súčasnú situáciu meškajú s úhradou faktúr, preto dočasne nehrozí pokuta ani odpojenie.

10:04 Miera rešpektovania pravidiel spojených s obmedzením pohybu a dodržiavaním sociálnej vzdialenosti sa líši od krajiny ku krajine. Slováci rýchlo prispôsobili svoje správanie a začali dodržiavať pokyny vlády a odborníkov tak, aby čo najviac obmedzili riziko šírenia nového koronavírusu. A to aj napriek pomerne priaznivému vývoju epidemiologickej situácie. Uviedli to Barbara Lášticová a Xenia-Daniela Poslon z Ústavu výskumu sociálnej komunikácie Slovenskej akadémie vied.

9:56 Počas veľkonočných sviatkov dôjde v košickej MHD k ďalším obmedzeniam. Od piatka do pondelka vrátane bude premávať 7,5 hodiny denne, jej prevádzka sa skončí o 20.00 h. Informuje o tom mesto Košice na svojej webovej stránke s tým, že Dopravný podnik mesta Košice.

9:47 Počet potvrdených prípadov na Ukrajine sa k štvrtkovému ránu za 24 hodín zvýšil o 224 na spolu 1892 nakazených. Z toho 57 ľudí nákaze podľahlo a 45 sa uzdravilo. Informovala o tom agentúra Ukrinform s odvolaním sa na ukrajinské ministerstvo zdravotníctva.

9:42 Ochorenie COVID-19 si vyžiadalo v Maďarsku za uplynulých 24 hodín ďalších osem obetí, celkom ich je 66. Počet potvrdených prípadov infikovaných ľudí stúpol na 980, informoval vo štvrtok informačný server krízového štábu koronavirus.gov.hu. Najmladším spomedzi ôsmich mŕtvych bol 48-ročný pacient. Všetci z nich trpeli aj inými chronickými ochoreniami.

9:29 Mobilné odberové miesto pre testovanie pacientov na ochorenie COVID-19 začalo vo štvrtok fungovať aj pred nemocnicou v Galante. Zdravotníci budú každý deň od 8. do 14. hodiny realizovať výtery z hrdla a nosa indikovaným pacientom, ktorých na otestovanie určí Úrad verejného zdravotníctva a tiež samoplatcom. Testovanie bude v približne päťminútových intervaloch

9:23 Brazílske úrady ohlásili prvý prípad COVID-19 medzi domorodým kmeňom Janomamov, ktorý žije v amazonskom dažďovom pralese na hraniciach Brazílie a Venezuely. Kmeň je známy svojou odľahlosťou a zraniteľnosťou voči cudzím ochoreniam.

"Dnes sme potvrdili prvý prípad ochorenia COVID-19 medzi Janomammi, čo je veľmi znepokojujúce. Pri domorodých komunitách musíme byť trojnásobne obozretní, najmä pri tých, ktorých členovia majú iba veľmi obmedzený kontakt s okolitým svetom," vyhlásil brazílsky minister zdravotníctva

9:16 Pandémii podľahlo do stredy v Českej republike 104 osôb. Počet ľudí s potvrdenou nákazou novým koronavírusom stúpol na 5335. Z ochorenia sa vyliečilo 234 osôb a vykonaných bolo už 106.845 testov.

9:13 Ako to ráno vyzeralo na D2 v smere do Bratislavy? Pozrite si video, ktoré zverejnila polícia. "Vyzývame všetkých občanov, na ktorých sa nevzťahuje výnimka, aby necestovali a napomohli tak odľahčiť dopranú situáciu počas veľkonočných sviatkov," opakuje polícia na sociálnej sieti.

9:02 Japonsko zaznamenalo v stredu viac ako 500 prípadov nákazy novým koronavírusom. Dosiaľ sa v krajine nakazilo 4768 ľudí. Pokračujúci denný nárast prichádza dva dni po vyhlásení núdzového stavu v Tokiu a v šiestich ďalších prefektúrach. Ten umožňuje guvernérom prefektúr vyhlásiť opatrenia sociálneho odstupu.

8:55 Počet potvrdených prípadov nákazy stúpol v Nemecku za posledných 24 hodín o 4974 na 108.202. Oproti predošlým štyrom dňom, keď počet nových infikovaných klesal, ide už tretí deň po sebe v počte nových denných prípadov o nárast. V krajine za uplynulý deň evidujú ďalších 246 obetí, ochoreniu tak celkovo podľahlo najmenej 2107 ľudí.

8:37 Celkový počet prípadov nákazy koronavírusom vo svete prekonal 1,5 milióna. Od vypuknutia epidémie v decembri v čínskom meste Wu-chan sa koronavírus rozšíril do 192 krajín celého sveta. Okrem Číny ťažko zasiahol najmä Irán, Taliansko, Španielsko či iné európske krajiny. Ohnisko epidémie sa nedávno presunulo do Spojených štátov.

8:15 Situácia na cestách je zatiaľ pokojná. V hlavnom meste už polícia kontroluje autá náhodne a väčšie kolóny zatiaľ neočakáva. Viac povedala naša redaktorka Barbora Šišoláková.

8:05 Banskobystrický samosprávny kraj vybavil testovacie centrá, ktoré majú prispieť k väčšiemu počtu odobratých a otestovaných vzoriek u ľudí s podozrením na ochorenie COVID-19, ochrannými prostriedkami. Od štvrtka budú fungovať už na štyroch miestach v kraji.

8:01 Čísla nie sú priaznivé ani v USA, za poslednýh 24 hodín zaznamenali rekordný počet nových úmrtí. Nákaze podľahlo 1973 osôb.

7:48 V Česku stúpol počet ľudí s potvrdenou nákazou novým koronavírusom na 5312 - v stredu pribudlo 295 prípadov. Počet vyliečených je 233, ochoreniu podľahlo 99 ľudí. Informovali o tom české médiá s odvolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva.

7:24 Vedci zo školy verejného zdravotníctva, ktorá je súčasťou Harvardovej univerzity, analyzovali dáta z viac než 3000 okresov v Spojených štátoch. V najnovšej štúdii prišli na to, čo môže zvýšiť riziko úmrtia na nový koronavírus.

7:02 Od stredy u nás platí prísne obmedzenie voľného pohybu, ktoré potrvá až do utorka budúceho týždňa. Kontroly na hraniciach okresov budú pokračovať, polícia však nebude kontrolovať každé auto.

6:45 Vysoký počet infikovaných v rómskych osadách podnietil premiéra Igora Matoviča, aby po zverejnení výsledkov so svojím štábom odcestoval na východ Slovenska. Pozrite si, ako to vyzeralo.

6:37 Premiér Igor Matovič včera na brífingu v Krompachoch informoval o uzavretí osád s nakazenými. "Nuž krutá realita a sen o rušení obmedzujúcich opatrení sa nateraz rozplynul. Prijali sme na miestnom krízovom štábe odvážne opatrenie, ktoré budú mnohí kritizovať - dali sme 5 celých osád do okamžitej karantény," uviedol na sociálnej sieti.

6:00 Udalosti sme sledovali aj v stredu, pozrite si včerajší súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok