Predčasné rušenie obmedzení môže byť smrtiace, varuje WHO

TA3 TASR
10.4.2020 21:40

Svetová zdravotnícka organizácia varovala pred predčasným rušením karanténnych opatrení zavedených jednotlivými krajinami v rámci boja proti pandémii koronavírusu. Uviedla to v deň, keď počet obetí pandémie po celom svete presiahol hranicu 100.000.

Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus zdôraznil, že si želá čo najskoršie zrušenie všetkých obmedzujúcich opatrení. Varoval však, že predčasné uvoľňovanie režimu v niektorých krajinách by mohlo viesť k "smrtiacemu oživeniu" pandémie.

Počet úmrtí na ochorenie presiahol po celom svete hranicu 100.000.

Tedros privítal náznaky toho, že sa šírenie vírusu spomaľuje v niektorých z najviac postihnutých európskych štátov, pričom spomenul Španielsko, Taliansko, Nemecko a Francúzsko. Zároveň však varoval pred "znepokojujúcim zrýchľovaním" šírenia nákazy v iných častiach sveta, konkrétne v Afrike, kde sa infekcia začína rozširovať aj vo vidieckych oblastiach.

O tom, že počet úmrtí na ochorenie spôsobované novým koronavírusom presiahol hranicu 100.000 v piatok zhodne informovali agentúra AFP aj americká Univerzita Johnsa Hopkinsa, ktoré si vedú vlastné bilancie. Oba zdroje tiež uviedli, že po celom svete sa od vlaňajšieho decembra, keď vypukla epidémia koronavírusu v Číne, nakazilo už viac ako 1,6 milióna ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok