Premiér mal čeliť odvolávaniu, parlament nebol uznášaniaschopný

TA3 TASR SITA
6.9.2019 10:13

Premiér Peter Pellegrini mal čeliť v parlamente opozičnej snahe o jeho odvolanie. Dôvodom mimoriadnej schôdze bol jeho postoj ku kauze štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej, ktorá údajne intenzívne komunikovala s Marianom Kočnerom, hoci to popiera. Opozíciu neuspokojil jej koniec a chcela vysloviť nedôveru premiérovi i jeho vláde. Problém však bol s dochádzkou a obštrukciami.

Premiér mal čeliť odvolávaniu, parlament nebol uznášaniaschopný
SITA/Martin Medňanský

Online sme ukončili.

13:50 Líder hnutia Sme rodina Boris Kollár neprišiel v piatok do parlamentu, lebo je v  USA a robí tam charitu. Uviedol to v reakcii na kritiku predsedu parlamentu: "To, že bude mimoriadna schôdza, sa rozhodlo len minulý týždeň. Ja som mal dva mesiace plánovanú cestu do Spojených štátov, zakúpené letenky. Nedovolenkujem tu, som tu na natáčaní Modrého z neba. Chceme pomôcť jednej postihnutej dievčine splniť si svoj sen a pomôcť jej navrátiť ju do života špeciálnymi operáciami. Robím charitu."

12:35 Nezaradená poslankyňa Veronika Remišová tvrdí, že vládna koalícia sa bojí. „Poslanci za vládnu koalíciu tam sedeli, ale gombíky nestlačili. Kauza Jankovská sa neskončila jej vynúteným odchodom. Kauza pokračuje. Kým Jankovská je symbolom krivenia spravodlivosti, Peter Pellegrini je symbolom nemohúcnosti. Nevedel vyvodiť zodpovednosť."

12:30 SaS odmieta obvinenia, že schôdza k odvolávaniu premiéra sa nekonala pre opozíciu. Pozrite si tlačovú besedu predstaviteľov strany.

12:15 Po presunutí mimoriadnej schôdze k odvolávaniu premiéra zvolala tlačovú besedu aj SaS. Richard Sulík označil Pellegriniho za najslabšieho premiéra. "Nie je taký, akého by Slovensko malo mať," vyjadril sa. Nádej Sulík upína k parlamentným voľbám, "dovtedy musíme nejako vydržať"Sulík poznamenal, že urobí všetko pre to, aby opoziční poslanci v pondelok na schôdzu prišli a aby sa ukázalo, že obštrukcie robí koalícia, nie opozícia.

12:00 Pozrite si, ako reagovali na neúspešný pokus odvolať premiéra predstavitelia hnutia OĽANO.

11:30 Pred kamery sa postavili aj poslanci hnutia Igora Matoviča OĽANO. Opozičný líder kritizoval Pellegriniho správanie v súvislosti s Jankovskej a Kočnerovými kauzami. "V kľúčovej situácii, keď mal buchnúť po stole, sa postavil na stranu mafie," tvrdí Matovič. Koalícia sa podľa neho bojí mimoriadnej schôdze a na mimoriadnu schôdzu "poskytla "až" tri hlasy".

11:25 "Ani ja, ani ministri sa nebojíme tohto návrhu a výkrikov opozičných poslancov, ktorí sa pod túto schôdzu podpísali. Myslím si, že si máme čo povedať, a teším sa, čo všetko si budeme môcť porozprávať aj o týchto poslancoch a poslankyniach a ktorí sa z toho zrejme nebudú tešiť," vyhlásil Pellegrini. Pozrite si reakciu Pellegriniho a Danka po neotvorení mimoriadnej schôdze.

11:20 Odvolávanie premiéra je podľa Pellegriniho právom opozície, keďže je však veľmi významným počinom, predseda vlády by očakával, že k tomu bude pristupovať zodpovedne. "Sme nachystaní," povedal Pellegrini o svojom kabinete. V pondelok "v plnom počte prídu". Pellegrini zdôraznil, že vláda si bude do posledného dňa plniť svoje úlohy.

11:15 Po neúspešnom otvorení mimoriadnej schôdze sa pred kamery postavili predseda parlamentu Andrej Danko a premiér Peter Pellegrini. Danko kritizoval, že poslanci, ktorí iniciovali schôdzu o odvolaní premiéra, sa neunúvajú na samotné rokovanie prísť. "Som smutný, že ministri takto zabili jeden pracovný deň," uviedol Danko. Tých poslancov, ktorí neprišli, nazval lajdákmi. Koalícia podľa Danka bude ochotná v pondelok popoludní prispieť opozícii hlasmi a mimoriadnu schôdzu zrealizovať.

10:55 Parlament opäť nebol uznášaniaschopný, Andrej Danko preto mimoriadnu schôdzu presunul na 9. septembra o 13:00.

10:15 Andrej Danko posunul začiatok schôdze o pol hodinu. Plénum nebolo uznášaniaschopné. Prítomných bolo menej ako 70 poslancov.

01-1_ac1100ae-1b4b-06d0.jpg

10:00 Ešte pred mimoriadnou schôdzou zložili sľub noví poslanci, medzi nimi aj nástupca súdom potrestaného kotlebovca Milana Mazureka Milan Špánik. Šéf parlamentu Andrej Danko po zložení sľubov vyhlásil riadnu schôdzu za skončenú. Okrem Špánika sľub zložili Marek Mitterpák (Smer-SD), Jakub Nedoba (SaS), Marián Viskupič (SaS) a Marián Chmelár (ĽSNS). "Mimoriadka" sa začína o 10:15.

9:50 Pozrite si vyhlásenie predstaviteľov strán Progresívne Slovensko, Spolu, KDH a Za ľudí, ktorí sa vyjadrili k odvolávaniu premiéra aj k súčasnej vláde.

9:40 Mimoparlamentné strany Spolu - občianska demokracia, Progresívne Slovensko, Kresťanskodemokratické hnutie a Za ľudí podporujú odvolanie premiéra Petra Pellegriniho. Zároveň tvrdia, že skutočnú zmenu prinesú až najbližšie parlamentné voľby. Povedali to na tlačovej besede lídri štvorice strán Miroslav Beblavý (Spolu), Michal Truban (PS), Alojz Hlina (KDH) a Andrej Kiska (Za ľudí).

9:00 Čo kauzu naštartovalo? Okrem zverejnených častí šifrovanej komunikácie Mariana Kočnera to bolo aj to, že vo štvrtok 22. augusta podvečer policajti zadržali mobilný telefón Moniky Jankovskej a ďalším sudcom. Štátna tajomníčka v utorok na tlačovej besede informovala, že odstupuje z funkcie. „Celý tento mediálno-politický cirkus sa dotýka mojej rodiny, mojich synov, mojej matky, ktorí nemajú nič spoločné s politikou," povedala.

Jankovská tvrdí, že s Kočnerom nekomunikovala, ani ho nepozná a mobilný telefón jej nevzali, ale dobrovoľne ho vydala. Celú komunikáciu s Kočnerom označila za "údajnú". Pripomenula, že celá údajná komunikácia pochádza z telefónu, ktorý mal k dispozícii exsiskár Peter Tóth. Podľa nej ide v kauze o "lynč" a "svinstvo". Jankovskú v stredu vláda na jej žiadosť odvolala, opozícii však prekáža, že ju neodvolal priamo premiér a že tak neukázal "svoju silu".

8:45 "Pellegriniho budeme brániť všetkými dostupnými prostriedkami", reagoval na sociálnej sieti šéf Smeru-SD Robert Fico. "Podanie návrhu na odvolanie funkčnej vlády pár mesiacov pred koncom volebného obdobia, sa nedá nazvať nijako inak, len ako pokus za každú cenu liať špinu a bez dôkazov obviňovať. To je totiž jediné, čo dnes súčasná opozícia dokáže robiť," dodal.

8:30 Odvolávanie iniciovalo hnutie OĽANO. Hnutiu sa podarilo vyzbierať dostatok podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze s cieľom vysloviť nedôveru Petrovi Pellegrinimu a tým aj celej vláde. Ako uviedol líder hnutia Igor Matovič, dôvodom schôdze je premiérov "zbabelý prístup" k otázke štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej. Jankovská mala podľa zverejnenej šifrovanej komunikácie intenzívne komunikovať s Marianom Kočnerom, čo ona sama odmieta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok