Jankovská neustála tlak a končí. S Kočnerom si vraj nepísala

TA3 SITA TASR
3.9.2019 14:14

Neuniesla tlak a odstúpila z funkcie. Štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská bola pre svoju údajnú intenzívnu šifrovanú komunikáciu s Marianom Kočnerom pod veľkým tlakom. Opozícia žiadala jej odvolanie, vysvetlenie podozrení chcel aj premiér Peter Pellegrini. Opozičné hnutie OĽANO zvolalo pred budovu MS verejné zhromaždenie. Jankovská zvolala tlačovú besedu a oznámila, že končí.

Jankovská: Je to svinstvo a mediálny lynč

"V posledných dňoch otriasa politickou scénou moja údajná komunikácia s Marianom Kočnerom aj v úvodzovkách razia na MS, na ktorej mi mal byť odňatý mobilný telefón," začala na ostro sledovanej tlačovej konferencii štátna tajomníčka, ktorá je členkou vládneho Smeru. Ako poznamenala, chce dať veci na pravú mieru a robí to až teraz preto, že čerpala dovolenku a potom ochorela. Kočnera vraj nepozná a nekomunikovala s ním ani priamo, ani sprostredkovane a nemieni sa k tomu viac vyjadrovať. Čo sa týka razie, mobil jej vraj neodňali. Za prítomnosti policajtov a nezaujatej osoby vraj telefón dobrovoľne vydala vrátane prístupových kódov. "Nemám čo tajiť," tvrdí Jankovská.

Jankovská uviedla, že Kočnerov mobil mal dlhodobo v rukách exsiskár Peter Tóth a nedá sa vylúčiť, že s ním Tóth či niekto iný manipuloval. Jankovská sa pýta, či je takéto niečo dôvodom na bezprecedentný mediálny lynč na jej osobu. Jankovská hovorila aj o "svinstve" a "úbohosti". Ako uviedla, celý cirkus sa hlboko dotýka jej rodiny a je dôvodom pre odvolávanie premiéra Petra Pellegriniho v parlamente. "Vzhľadom na tieto udalosti sa vzdávam funkcie štátnej tajomníčky," dodala Jankovská. 

Avizovala, že chce ďalej pôsobiť ako sudkyňa. Nevidí dôvod, prečo by nemohla pôsobiť v talári. Či zas bude zas kandidovať v parlamentných voľbách za Smer-SD, nepovedala, považuje to za predčasné. Do odchodu ju podľa jej slov nikto netlačil.

Monike Jankovskej zadržali policajti mobilný telefón. Okrem nej mobily odobrali aj viacerým sudcom či prokurátorom. Údajne ide o prokurátora Bystríka Paloviča, sudkyne Zuzanu Maruniakovú, Miriam Repákovú, ako aj krajskú sudkyňu Andreu Haitovú, ktorá je Jankovskej sestra.

Matovičov protest pred ministerstvom

Krátko predtým, ako sa Jankovská rozhodla skončiť, sa pred ministerstvom spravodlivosti uskutočnil protest matovičovcov. Líder OĽANO Igor Matovič privítal jej koniec vo funkcii, kritizoval však jej odchod na krajský súd.

Pred budovou ministerstva sa ľudia schádzali, keďže ide o pracovný deň, pristavili sa skôr zvedavci. Niektorí netušili, o čo ide, iní sú jednoznačne za odvolanie Jankovskej z funkcie. „Bola som zvedavá, čo sa vlastne deje. Nevedela som, že sa takéto niečo chystá, náhodou idem okolo. Tam už by nemal nikto z nich byť, to je môj názor,“ povedala staršia pani, ktorá sa nechcela predstaviť.

„Prišiel som podporiť Igora Matoviča, pretože tiež sa nemôžem pozerať na to, čo sa deje v politike, je to neskutočné. Mal som voľný deň, takže som tu,“ povedal dvadsaťdeväťročný Martin z východu, ktorý teraz žije a pracuje v Bratislave ako vedúci v obchode. „Mal som voľno, prišiel som protest aspoň symbolicky podporiť, keď už nič iné." Na adresu Moniky Jankovskej povedal: „Tá už tam dávno nemala byť.“ „Je to náš problém, horúci teraz, nie? Idem náhodou okolo, vraciam sa od zubára, ale rada si to vypočujem,“ povedala sedemdesiattriročná Oľga Urbaníková. „Ja by som chcela, aby ju odvolali. Keby bolo treba niečo podpísať, tak podpíšem,“ dodala šesťdesiatštyriročná Angela Chmelárová.

Museli odovzdať mobilné telefóny

Štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti a niektorí ďalší sudcovia nedávno prišli o mobilné telefóny. Národná kriminálna agentúra vykonala u nich zaisťovacie úkony, ktoré súvisia s vyšetrovaním podozrenia z korupčnej trestnej činnosti a zneužívania právomoci verejného činiteľa. Stalo sa tak po zverejnení časti šifrovaných Kočnerových správ z aplikácie Threema a po zverejnení informácie, že Jankovská si s Kočnerom údajne vymenila stovky správ počas dlhého časového obdobia. 

Jankovská komunikáciu s Kočnerom poprela a tvrdí, že sa s ním nestretla. Viaceré opozičné strany trvali na odchode Jankovskej z funkcie. Aj podľa prezidentky Zuzany Čaputovej bolo zotrvanie Jankovskej vo funkcii neobhájiteľné. Minister spravodlivosti Gábor Gál na kauzu reagoval tak, že okamžite po potvrdení väzieb na Kočnera podá návrh na jej odvolanie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok