Zabili sme deň, zľakli sa. Politici reagovali na fiasko schôdze NR SR

TA3 TASR SITA
6.9.2019 11:23

Po neúspešnom otvorení mimoriadnej schôdze sa pred kamery postavili predseda parlamentu Andrej Danko a premiér Peter Pellegrini. Danko kritizoval, že poslanci, ktorí iniciovali schôdzu o odvolaní premiéra, sa neunúvajú na samotné rokovanie prísť. Podľa Igora Matoviča sa koalícia schôdze zľakla. Ako reagovali ostatné politické strany?

Čakali väčšiu zodpovednosť

"Som smutný, že ministri takto zabili jeden pracovný deň," uviedol Danko. Tých poslancov, ktorí neprišli, nazval lajdákmi. Spomenul napríklad šéfa hnutia Sme rodina Borisa Kollára. Koalícia podľa Danka bude ochotná v pondelok popoludní prispieť opozícii hlasmi a mimoriadnu schôdzu zrealizovať. Danko zároveň vyzval opozíciu na korektnú komunikáciu.

Odvolávanie premiéra je podľa Pellegriniho právom opozície, keďže je však veľmi významným počinom, predseda vlády by očakával, že k tomu bude pristupovať zodpovedne. "Sme nachystaní," povedal Pellegrini o svojom kabinete. V pondelok "v plnom počte prídu". Zdôraznil, že vláda si bude do posledného dňa plniť svoje úlohy. "Ani ja, ani ministri sa nebojíme tohto návrhu a výkrikov opozičných poslancov, ktorí sa pod túto schôdzu podpísali. Myslím si, že si máme čo povedať, a teším sa, čo všetko si budeme môcť porozprávať aj o týchto poslancoch a poslankyniach a ktorí sa z toho zrejme nebudú tešiť," vyhlásil Pellegrini.

Opozícia reagovala

Pred kamery sa postavili aj poslanci hnutia Igora Matoviča OĽANO. Opozíčný líder kritizoval Pellegriniho správanie v súvislosti s Jankovskej a Kočnerovými kauzami. "V kľúčovej situácii, keď mal buchnúť po stole, sa postavil na stranu mafie," tvrdí Matovič. Koalícia sa podľa neho bojí mimoriadnej schôdze a na mimoriadnu schôdzu "poskytla "až" tri hlasy".

Podľa Matoviča sa neprezentoval ani jeden poslanec za Smer. Zo Slovenskej národnej strany sa prezentoval len Andrej Danko a z tretej koaličnej strany Most-Híd Andrej Hrnčiar a Béla Bugár. „Ani jeden poslanec za Smer-SD sa neodprezentoval a nebol de facto v práci. Na prezenčnú listinu sa však zapísali, aby dostali plat," dodal Matovič. Mrzí ho tiež, že Beblavý si urobil pred schôdzou tlačovú konferenciu, ale na zasadnutie neprišiel. Dodáva však, že ústava nehovorí nič o tom, že v pléne musí byť na mimoriadnom rokovaní opozícia v kompletnom zložení. Na schôdzi chýbali viacerí poslanci. 

Poslanec za stranu Sloboda a Solidarita Martin Klus nerozumie obštrukciám koalície. „Ak mali potrebu takto vyjadriť svoj postoj k predsedovi vlády, tak by bolo lepšie vyjadriť ho v hlasovaní o dôvere a nedôvere. Ak bude koalícia pokračovať v tomto duchu, tak sa schôdzu nepodarí otvoriť ani budúci týždeň," dodal Klus. Veronika Remišová zo strany Za ľudí tvrdí, že vládna koalícia sa bojí. „Poslanci za vládnu koalíciu tam sedeli, ale gombíky nestlačili. Kauza Jankovská sa neskončila jej vynúteným odchodom. Kauza pokračuje. Kým Jankovská je symbolom krivenia spravodlivosti, Peter Pellegrini je symbolom nemohúcnosti. Nevedel vyvodiť zodpovednosť," uviedla s tým, že verí, že schôdzu sa budúci týždeň podarí otvoriť. „A budeme hovoriť o zlyhaní vlády za posledné tri roky," dodala.

Opozičný poslanec Peter Pčolinský (Sme rodina) tvrdí, že dôvodov na odvolanie vlády je dosť. „Namiesto pomoci ľuďom, pomáhajú svojim oligarchom. To, že dnes koalícia zablokovala schôdzu, je znak toho, že sa boja verejnej diskusie o kauzách tejto vlády," vysvetlil.

Opozícia chce predsedu vlády odvolať preto, lebo nenavrhol odvolať Moniku Jankovskú z postu štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti. Vláda s odvolaním nesúhlasí, Jankovská komunikáciu s Marianom Kočnerom odmieta a medzičasom vo funkcii skončila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok