Sputnik ako rozbuška, koaličná kríza a statusy. Toto sú top udalosti týždňa

TA3 Ivona Pekárková
7.3.2021 17:00

Máme za sebou turbulentný týždeň naplnený koaličnou krízou a množstvom facebookových statusov predsedu vlády Igora Matoviča. Najmä zo strany šéfa SaS Richarda Sulíka sme počuli mnoho dôvodov, prečo potrebujeme nového premiéra. To všetko bolo vystupňované ďalším sprísňovaním opatrení a príchodom vakcíny Sputnik V.

Sputnik ako rozbuška, koaličná kríza a statusy. Toto sú top udalosti týždňa
TASR/František Iván

Príchod Sputnika, odchod Valáška

Keby premiér tušil, čo bude nasledovať, možno by si v pondelok odpustil vítanie ruskej vakcíny na košickom letisku. Informácia, že slovenské lietadlo privezie Sputnik, sa predtým objavila na Facebooku Andreja Danka. Neskôr Matovič ohlásil tlačovku v Košiciach a oznámil, že pre Slovensko vyjednal dva milióny vakcín Sputnik. Udalosti nabrali rýchly spád.

Ešte v ten večer oznámil odchod z koalície poslanec Za ľudí Tomáš Valášek. Valášek vyhlásil, že ide pomáhať budovať zodpovednú, odbornú a európsku alternatívu tejto vláde, "ktorá zabudla na hodnoty, pre ktoré ju ľudia zvolili".

Nástroj hybridnej vojny a rozkladu

V utorok sa už objavili úvahy o rozpade koalície. O reálnom riziku prehovorila šéfka Za ľudí Veronika Remišová. Dôvodom je podľa nej zlyhanie v manažmente pandémie a v očkovacej stratégii. "Som znechutená a sklamaná nielen ja, ale viacerí členovia našej strany," povedala.

Na tlačovej besede vystúpil minister zahraničia Ivan Korčok. Sputnik podľa neho nie je len vakcínou, ale nástrojom hybridnej vojny. "Vyrušilo ma nadešnie a pochvala, ktorú si zadováženie tejto vakcíny vyslúžilo u antivaxerov," vyjadril sa. O Robertovi Ficovi hovoril ako o mužovi s plexisklovou maskou a Andreja Danka podľa svojich slov nevidel tak nadšeného, odkedy bozkával výložky.

Prísnejšie opatrenia a volanie po rekonštrukcii

V stredu ráno začali platiť prísnejšie opatrenia. Sprísnil sa režim zákazu vychádzania. Od 20.00 do 1.00 h sú zakázané akékoľvek nákupy či využívanie služieb. Tí, ktorí nemôžu pracovať z domu, potrebujú potvrdenie od zamestnávateľa. Pobyt v prírode a individuálny šport je však možný v rámci okresu bez obmedzenia času.

V stredu doobeda oznámil Sulík, že prišiel čas na rekonštrukciu vlády. "Takto nemôžeme ďalej fungovať," priznal. Predčasné voľby rázne vylúčil, ale má vraj "veľmi jasnú predstavu" o tom, koho by si vedel predstaviť na stoličke premiéra, nechcel ju však konkretizovať. V reakcii napísal Matovič na Facebooku, že "mnohým vysokopostaveným ľuďom v politike vyhovuje, aby tu zomieralo čo najviac ľudí a ľudia i ekonomika čo najviac trpeli".

Streda skončila s tým, že vládna koalícia bude ďalej rokovať, debate o rekonštrukcii vlády je naklonené aj hnutie Sme rodina. To má rokovať na predsedníctve budúcu stredu. "Sme predbežne prístupní k rokovaniu o nejakej forme rekonštrukcie vlády. Rozhodne nie sme za jej položenie alebo predčasné voľby," skonštatoval predseda Sme rodina a parlamentu Boris Kollár.

Matovič medzitým stihol svojimi výrokmi o Sputniku spôsobiť diplomatický škandál s Ukrajinou. Médiá aj politikov nahneval Matovičov žart, keď v rádiu Expres povedal, že za Sputnik sľúbil Rusom Zakarpatskú Ukrajinu. Spor urovnával Korčok, ktorý sa za "nevhodné výroky" premiéra ospravedlnil. "Mrzí ma to o to viac, že sme len pred pár dňami mali v Kyjeve mimoriadne dobrý rozhovor ako ďalej rozvíjať naše vzťahy," komentoval Korčok.

Problém Matovič

Vo štvrtok ráno Matovič na Facebooku napísal, že výrobca ruskej vakcíny je ochotný "ešte dnes" zrušiť celú zmluvu na zabezpečenie vakcín, a to bez akýchkoľvek sankcií. V ďalšom statuse informoval, že Slovensko dostane od Francúzska darom 15 000 vakcín AstraZeneca. Medzitým sa objavila informácia, že Európska lieková agentúra konečne prijala žiadosť výrobcu vakcíny Sputnik o spustenie procesu registrácie.

Pnutie síce vyvolal nákup Sputnika, Sulík však vo štvrtok tvrdil, že proti dovozu ruskej vakcíny nič nemá. Prekáža mu skôr jej veľkolepé privítanie a najmä Matovičove spôsoby a technika vládnutia, ktoré sú "príťažou v týchto ťažkých časoch". "Nezvláda svoju funkciu," vyjadril sa Sulík s tým, že Matovič nie je súčasťou riešenia, ale problému.

Premiér sa dočkal aj otvorenej kritiky z radov svojej vlastnej strany. "Už ma nebaví stále obhajovať a vysvetľovať freestyle jedného človeka. Čakal som rok, poctivo som sa angažoval v práci a stále som dúfal a úprimne veril, že náš premiér dorastie do svojho kresla," uviedol na sociálnej sieti poslanec OĽANO Ján Krošlák.

Ďalšie statusy o Sputniku

Poslanci zo SaS sa v piatok na rokovaní svojho klubu zhodli, že sú pripravení podporiť v parlamente rekonštruovanú vládu, ktorá vzíde zo spoločných rokovaní koaličných strán tak, aby získala pohodlnú väčšinu.

V statuse na Facebooku premiér priznal, že s dojednaním Sputnika mu pomohli Maďari. "Péter Szijjártó je priateľ Slovenska," napísal a ďakoval za pomoc.  Ministerstvo zahraničia si deň predtým predvolalo maďarského veľvyslanca, ktorý mal vysvetliť konanie maďarskej strany pri návšteve ministra Szijjártóa v Komárne. Premiér večer oznámil, opäť na sociálnej sieti, že ruská vakcína Sputnik V neodletí. "Takže Sputnik do Ruska späť nepoletí a bude zachraňovať životy na Slovensku. A pravdu? A nikdy by som ho vrátiť ani nedovolil," uviedol.

V piatok večer si prezidentka Zuzana Čaputová uctila pamiatku slovenských obetí ochorenia COVID-19. Spolu s vojakmi zapálila pred Prezidentským palácom sedem sviečok na spomienku viac ako sedemtisíc obetí. "To svetlo, ktoré sme dnes zapálili, nech symbolizuje nielen spomienku na tých, ktorí spomedzi nás predčasne odišli, ale nech je nám aj nádejou, ktorú všetci tak veľmi potrebujeme," povedala.

Úspechy Volka a Vlhovej

Sobota priniesla úspechy špičkových slovenských športovcov. Šprintér Ján Volko získal na 60 metrov bronzovú medailu na atletických halových majstrovstvách Európy v poľskej Toruni. Do svojej zbierky tak k striebru z Belehradu 2017 a zlatu z Glasgowa 2019 pridal aj prvý bronz.

Petra Vlhová nebola v sobotu v Jasnej úplne spokojná ani s takým výsledkom, akým je druhé miesto v slalome Svetového pohára. Na domácom kopci zanechala skvelý dojem, napriek tomu neskrývala smútok, že nedokázala zvíťaziť. Nad jej sily bola len Mikaela Shiffrinová.

Večer vystúpil pri príležitosti prvého výročia od identifikovania prvého prípadu koronavírusu na Slovensku s vyhlásením premiér. Dôvodom súčasnej zúfalej situácie je podľa neho to, že sme opustili víťaznú stratégiu. "Keď v októbri prišla druhá vlna, doslova nás zmietla. Počúvali sme tých, ktorí ponúkali rýchle a lacné riešenia, hovorili o otváraní prevádzok, a to spôsobilo to, že sme prestali veriť sami sebe," povedal Matovič.

Máme tu už aj juhoafrickú mutáciu

Boris Kollár v nedeľu v relácii TA3 V politike povedal, že podľa neho by sa výmenou Matoviča na poste premiéra nemuselo nič zmeniť. Poukázal na predchádzajúcu vládu a spoluprácu Roberta Fica s Petrom Pellegrinim. Myslí si však, že istá zmena je nutná.

Sulík sa v TA3 vyjadril, že Matoviča veľmi zmenila premiérska funkcia. V našej diskusnej relácii si položil otázku, kedy vlastne premiér vládne, keď tretinu času trávi na sociálnej sieti a tretinu útokmi na naňho. Minister hospodárstva takú mieru útokov za 12 rokov v politike nezažil.

V nedeľu sa Petre Vlhovej podarilo vybojovať vytúžené zlato na domácej pôde. V Jasnej odsunula o 16 stotín na druhú priečku Novozélanďanku Alice Robinsonovú a vyhrala obrovský slalom Svetového pohára. Mikaela Shiffrinová skončila tretia.

Na Slovensku už máme aj juhoafrickú mutáciu koronavírusu. Bolo potvrdených prvých sedem prípadov, a to z viacerých miest Slovenska. V Bratislave to boli dvaja muži, ktorí pricestovali z Ukrajiny a žena, ktorá sa nakazila na Slovensku. V okrese Stará Ľubovňa ide o muža, ktorý sa vrátil z Nemecka, v okrese Dolný Kubín boli pozitívni ľudia, ktorí necestovali. Z Banskobystrického okresu vyšli pozitívne vzorky žene, ktorá prišla zo Zanzibaru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok