Sputnik je na Slovensku. V Košiciach pristálo lietadlo s ruskou vakcínou

TA3
1.3.2021 17:37

Na košickom letisku pristálo lietadlo s ruskou vakcínou Sputnik V. Premiér Igor Matovič to potvrdil na tlačovej konferencii priamo na Letisku Košice. Informáciu o lete slovenského nákladného lietadla do Ruska a možnom príchode vakcíny na Slovensko priniesli v posledných hodinách viaceré médiá.

"Dva milióny vakcín pomôžu zaočkovať milión ľudí na Slovensku. V priebehu nasledujúcich dvoch mesiacov nám príde milión vakcín podľa zmluvy, to znamená pre pol milióna ľudí. Potom následne v máji a v júni ďalší milión vakcín pre ďalšieho pol milióna ľudí," povedal na letisku predseda vlády Igor Matovič s tým, že verí, že ruská strana dodrží termíny aj množstvá.

Prísť by mali dva milióny vakcín

Ak sa dodržia termíny a množstvá, podľa premiéra bude môcť Slovensko na základe Sputnika V zrýchliť tempo očkovania o viac ako 40 %. Aktuálne na košickom letisku pristála februárová dodávka 200-tisíc vakcín pre 100-tisíc ľudí. Celkovo má na Slovensko prísť dva milióny vakcín. Zmluvu s ruskou stranou podpísali v sobotu, a podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajíčho je mimoriadne férová.

Premiér sa poďakoval ministrovi zdravotníctva Marekovi Krajčímu za odvahu a pripomenul vetovanie rozhodnutia vlády o Sputniku stranou Za ľudí. Klinické skúšky na túto vakcínu prebehli aj vo vyšších vekových skupnách, povedal minister zdravotníctva. Pri očkovaní Sputnikom nebudú obmedzovať vek. Očkovanie Sputnikom bude dobrovoľné. Očkovať Sputnikom sa nebude skôr ako o dva týždne.

"Na Slovensku každých 14-15 minút zomrie jeden pacient s koronavírusovou infekciou," povedal na košickom letisku profesor Pavol Jarčuška. Slovensko očkuje podľa infektológa Jarčušku zhruba na úrovni európskeho priemeru. V niektoré dni to vyzerá, že sme nad európskym priemerom, uviedol na tlačovke.

Podľa údajov z časopisu Lancet dosahuje adenovírusová vakcína Sputnik V, ktorú vyvinulo ruské Gamalejovo národné výskumné centrum epidemiológie a mikrobiológie v spolupráci s ministerstvom obrany v Moskve, účinnosť vyššiu ako 90 %, aj naprieč vekovými skupinami od 18 rokov až po skupinu nad 65 rokov, pripomenul Jarčuška. V týchto dňoch má podľa neho Európska lieková agentúra robiť inšpekciu v jednom z výrobných závodov.

Ešte nevie, či sa dá zaočkovať Sputnikom

"Som úplne otvorený ktorejkoľvek vakcíne, ktorá sa bude na Slovensku používať. Nemám najmenší problém sa nechať zaočkovať Sputnikom, ešte som sa nerozhodol," povedal premiér Matovič.

Všetky vakcíny prevezú do Imuna Pharm Šarišské Michaľany a spolu so Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv započnú kontrolu tejto výrobnej šarže. "Až po tom, keď bude všetko v poriadku, potom viacmenej oznámime, kedy sa začne oficiálne očkovanie," povedal Krajčí. Dovtedy chcú dať ľuďom možnosť prihlásiť sa na očkovanie Sputnikom cez formulár.

"Bol by som naozaj veľmi rád, aby nikto nerobil z tejto otázky politiku," vyhlásil Matovič, Covid si podľa neho nevyberá ani západ, ani východ. Pri vakcíne ani liekoch by sme sa podľa neho nemali pozerať na to, z ktorej geopolitickej strany prišli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok