Sputnik nie je len vakcínou, ale nástrojom hybridnej vojny, tvrdí Korčok

TA3
2.3.2021 14:27

K zahraničnopolitickým súvislostiam dovozu vakcíny Sputnik na Slovensko sa na tlačovej besede vyjadril aj minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Povedal, že nikdy nebol za posudzovanie vakcíny podľa krajiny pôvodu, ale vzhľadom na okolnosti Sputnik nie je len vakcínou, ale nástrojom hybridnej vojny.

O nákupe sa dozvedel z médií

O nákupe Sputnika Korčok nemal informácie, až kým sa nedozvedel z médií o vítaní vakcíny na košickom letisku. Minister sa vyjadril, že rozhodujúca je bezpečnosť očkovacej látky, a práve o nej rozhoduje Európska lieková agentúra. "Ak to nemá byť EMA, tak by to mal byť  Štátny ústav pre kontrolu liečiv," povedal Korčok.

SaS podľa neho berie na vedomie, že zodpovednosť na seba preberá minister zdravotníctva. Keď však Korčok videl premiéra Igora Matoviča na košickom letisku, "z jeho prítomnosti bol zaskočený". Považuje za neadekvátne a neprimerané vítať neregistrovanú vakcínu. Toto z pohľadu Korčoka posúva celú udalosť do zahraničnopolitického kontextu.

Sputnik nechce byť registrovaný

Podľa ministra zahraničia je zjavné, že Sputnik chce pôsobiť na európskom trhu, ale nechce tu byť registrovaný. "Do dnešeného dňa nepožiadali výrobcovia o zaregistrovanie," povedal. Sputnik preto nie je len vakcínou, "ale nástrojom hybridnej vojny".

"Vyrušilo ma nadešnie a pochvala, ktorú si zadováženie tejto vakcíny vyslúžilo u antivaxerov," povedal Korčok, pričom konkretizoval, že ide o lídra Smeru Roberta Fica, "muža s plexisklom". Korčok spomenul aj lídra SNS Andreja Danka, ktorého podľa svojich slov nevidel tak nadšeného odkedy bozkával výložky.

Minister zahraničia požiada troch najvyšších ústavných činiteľov o prijatie, pretože potrebuje počuť uistenie, že v našom zahraničnopolitickom smerovaní sa nič nemení.

Na otázku, či bude Sputnik zahrnutý do očkovacieho pasu, ktorý poslúži ako priepustka na očkovanie, zatiaľ nemá Korčok odpoveď.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok