Podľa Sulíka Matoviča veľmi zmenila funkcia. Kedy vlastne vládne, pýtal sa v TA3

TA3 TASR
7.3.2021 11:21

Podľa šéfa SaS Richarda Sulíka premiéra Igora Matoviča (OĽANO) veľmi zmenila funkcia predsedu vlády. V našej diskusnej relácii V politike si položil otázku, kedy vlastne vládne, keď tretinu času trávi na sociálnej sieti a tretinu útokmi na naňho. Minister hospodárstva takú mieru útokov za 12 rokov v politike nezažil.

"Predčasné voľby nechceme," ubezpečil Sulík s tým, že Matovič podľa neho klame. Zloženie NR SR považuje za dobré a na jeho pôdoryse chce postaviť novú vládu. Odmietol tvrdenia, že by chcel rozbiť vládu, za najlepšie riešenie situácie považuje rekonštrukciu. Sulík je pripravený skončiť vo funkcii, ak vznikne podmienka, že premiér Matovič odíde z postu, ak tak spraví aj Sulík. "Ak by bola požiadavka, že Igor Matovič odíde pod podmienkou, že aj Sulík, tak to urobím, ak to krajine pomôže. Chcem len zabrániť triumfálnemu návratu opozície o tri roky do vlády," vysvetlil Sulík.

Zopakoval, že strana stále trvá na návrhu na rekonštrukciu vlády a požaduje výmenu osoby premiéra a ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO). Voči obom má Sulík výrazné výhrady, ani jeden podľa neho svoju pozíciu nezvláda. "Funkcia Matoviča veľmi zmenila," skonštatoval. Zároveň priznal, že na vláde za zatvorenými dverami dal premiérovi jasne najavo, čo si o ňom myslí. "Rok som trpel tieto osobné útoky. Je pravda, že si na vláde premiér musel odo mňa niečo vypočuť, keď ma obviňoval z vraždy Jána Kuciaka," priblížil Sulík.

Dodal, že nikdy nezažil takú mieru osobných útokov. "Mal som ťažké politické konflikty s Mikulášom Dzurindom či Andrejom Dankom, ale nikdy to nemalo takéto rozmery," vysvetlil. Zdôraznil však, že jeho snahou je len rekonštrukcia vlády, nie predčasné voľby alebo úsilie rozbiť vládu. "Nech idú aj všetky ministerské pozície na stôl, poďme sa však pokojne baviť o rekonštrukcii vlády," povedal Sulík. Doplnil, že strana o iné ministerstvá ako tie, ktoré má v súčasnosti, záujem nejaví.

Zároveň avizoval, že ak bude vláda rozhodovať o zavedení tvrdého lockdownu od 21. marca, strana bude návrh vetovať. V opatrení nevidí zmysel. "Vo firmách je menšie riziko nákazy, keďže majú vlastné hygienické pravidlá, ako keď zamestnanci zostanú doma a pôjdu potom do prírody alebo niekde von," argumentoval Sulík. Podľa neho by sa mali všetky prevádzky otvoriť s tým, že by sa nastavili podmienky ich fungovania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok