Vojna na Ukrajine môže ovplyvniť aj maďarské parlamentné voľby. Zatrasie Orbánovou stoličkou?

TA3
9.3.2022 08:57

Rozhodnutie Vladimira Putina o invázii na Ukrajinu šokovalo svet, ale prekvapilo aj jeho tzv. politických priateľov, nevynímajúc maďarského premiéra Viktora Orbána. Analytici sa zhodujú, že Putin stratil v Orbánovi spojenca v Európskej únii. Našich južných susedov čakajú už o necelý mesiac parlamentné voľby. Zatrasie vojna na Ukrajine aj stoličkou takmer neohrozeného Viktora Orbána? Viac nám priblížil Tomáš Strážay zo Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku.

Podpora zahraničných komunít je medzi prioritami maďarskej vlády bez ohľadu na to, kto je pri moci. "To znamená, že Zakarpatsko a Ukrajina zohráva pomerne zásadnú úlohu a prirodzene aj ochrana maďarskej menšiny na Zakarpatsku zohráva dôležitú úlohu vo vnímaní vládnej strany Fidesz a v politickej predvolebnej kampani," zhodnotil Strážay.

Maďarská vláda nevystupuje voči Putinovi tak razantne a odmietavo, Strážay však zdôraznil, že to neznamená schvaľovanie vojenskej agresie. "Tú odmietla a pripojila sa takisto k európskym sankciám," povedal. Orbán však už oznámil, že sankcie v oblasti energetiky nepodporí. 

Samotný Orbán sa vyjadruje v tom zmysle, že nedopustí ohrozenie maďarskej menšiny, ani jej zatiahnutie do konfliktu. To isté platí aj pre Maďarsko ako krajinu. Strážay vysvetlil, že vojna sa stala v Maďarsku domácou témou a rovnako aj témou predvolebnej kampane. S konfliktom súvisí aj stúpanie cien energie a pokles miestnej meny, forintu. Vládny Fidesz zatiaľ v predvolebných prieskumoch vedie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok