Prekvapenie aj blahoželania. Svetoví štátnici reagujú na Trumpove víťazstvo

TA3 ČTK TASR
9.11.2016 10:52

Na prekvapivé víťazstvo Trumpa reaguje celý svet. Putin dúfa v zlepšenie vzájomných vzťahov, Palestína zase očakáva od Trumpa riešenie otázky samostatného palestínskeho štátu.

Spolupráca s Putinom?

"Dúfam v spoluprácu a zlepšenie rusko-amerických vzťahov, ktoré sú momentálne napäté, a v spoločný postup pri dôležitých medzinárodných otázkach a reakciách na súčasné svetové bezpečnostné hrozby," stojí v telegrame, ktorý Putin poslal Trumpovi.

Putin tiež uviedol, že dúfa v dialóg medzi Moskvou a Washingtonom, ktorý je v záujme oboch veľmocí.

Podobné ako Brexit

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz v reakcii na výsledok volieb prezidenta USA uviedol, že sa podobá hlasovaniu v referende o odchode Británie z EÚ. Vyhlásil, že po oznámení výsledkov volieb v USA cíti niečo medzi "prekvapením a sklamaním".

"Bolo to protestné hlasovanie, podobné Brexitu," uviedol Schulz. Dodal, že "sa to začalo nenápadne, ale je to ako vlna, vlna protestov, ktorá viedla k Trumpovi v Bielom dome".

Podľa jeho názoru bude pre Európsku úniu ťažšie spolupracovať s USA, keď sa Trump stane prezidentom. "Bude to náročné, bude to ťažšie než s predchádzajúcou (americkou) administratívou, ale je to demokraticky zvolený prezident. Budeme s ním spolupracovať tak ako so všetkými ostatnými prezidentmi," dodal Schulz.

"Musíme rešpektovať budúceho prezidenta USA. Verme, že aj on bude rešpektovať základné hodnoty našich suverénnych štátov," zdôraznil.

Palestína žiada vlastný štát

Vedenie palestínskej autonómie vyzvalo nového amerického prezidenta, aby pracoval na vytvorenie nezávislého palestínskeho štátu. Zároveň varovali pred rizikom, ktoré by prinieslo zanedbanie tohoto problému.

"Sme pripravení spolupracovať so zvoleným prezidentom na základe riešenia dvoch štátov smerujúcich k vytvoreniu palestínskeho štátu v hraniciach z roku 1967," povedal Nabíl abú Rudajná, hovorca Mahmúda Abbása.

Vedúca pozícia Washingtonu je pri súčasných bezpečnostných hrozbách kľúčová, odkázal Donaldovi Trumpovi zase generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

NATO potrebuje USA

"Silné NATO je dobré pre USA aj Európu," vyhlásil Stoltenberg pri gratulácii Trumpovi, ktorý zvíťazil v prezidentských voľbách, a dodal, že sa na spoluprácu s novým prezidentom teší. Stoltenberg uviedol, že organizáciu NATO čaká veľa práce najmä v súvislosti s hybridnou vojnou, kybernetickými útokmi a terorizmom.

Počas prezidentskej kampane Trump vyhlásil, že bude vyžadovať od európskych členov NATO, aby prispievali viac na spoločné obranné výdavky Aliancie.

Na margo volieb sa vyjadrila aj šéfka diplomacie Európskej únie Federica Mogheriniová. "Budeme naďalej spolupracovať a obnovovať silu Európy," vyhlásila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok