Ktorý volič vyhral Trumpovi voľby? Rozhodli aj rasové rozpory

TA3 TASR
9.11.2016 11:06

Rasové rozpory medzi americkými voličmi boli počas hlasovania o tom, kto sa stane 45. prezidentom USA, viac než zrejmé. Uviedli to tlačové agentúry AP a Belga s odvolaním sa na výstupné prieskumy spoločnosti Edison Research.

Ktorý volič vyhral Trumpovi voľby? Rozhodli aj rasové rozpory
SITA/AP

Bez vysokoškolského vzdelania

Republikánsky kandidát Donald Trump, ktorý sa stal víťazom volieb, podľa prieskumov získal hlasy prevažne bielych voličov a tri zo štyroch hlasovacích lístkov v prospech demokratickej kandidátky Hillary Clintonovej boli odovzdané nebelošskými voličmi.

Podpora pre Trumpa bola obzvlášť viditeľná v radoch bielych voličov bez vysokoškolského vzdelania. Až dve tretiny tejto kategórie voličov podľa Edison Research podporilo Trumpa.

Podporili ju najmä Afroameričania

Belošskí voliči s dosiahnutou vyššou úrovňou vzdelania svoje hlasy oveľa rovnomernejšie rozdelili medzi kandidátov oboch táborov. Zaujímavou črtou je aj zistenie, že medzi Trumpovými voličmi bolo viac bielych mužov než bielych žien.

Najväčšiu podporu Clintonová získala z radov Afroameričanov, keď deväť z desiatich černošských voličov hlasovalo za demokratickú kandidátku. Clintonová rovnako získala dve tretiny voličských hlasov v radoch hispánskych a ázijských voličov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok