Ronaldo bol iba prvou saudskou skladačkou. Odborníci sa zhodujú, že zviditeľňovanie futbalu nie je pravý dôvod súčasného trendu

ta3/Patrik Mindžák
17.10.2023 00:00

V rekordnom prestupovom období minuli kluby Saudskej Pro League podľa spoločnosti Deloitte takmer miliardu dolárov (približne 950 miliónov eur) a získali 94 hráčov z prestížnych európskych líg - francúzskej Ligue 1, španielskej La Ligy, talianskej Serie A, nemeckej Bundesligy a anglickej Premier League. Napriek zlému stavu ľudských práv v tejto arabskej krajine výdavky Saudskej Arábie na premenu domácej futbalovej ligy na hviezdami nabitú súťaž v dobrej viere ukazujú vážnosť jej ambícií.

F6qSCFBWkAAkM6e.jpg
TASR/AP

Futbalom si chcú udržať spoločnosť na uzde

Saudská Arábia má veľmi mladú populáciu: posledné sčítanie ľudu odhalilo, že v krajine žije 32,2 milióna ľudí, z ktorých takmer 42 % sú cudzinci - a 51 % obyvateľov Saudskej Arábie má menej ako 30 rokov. Podľa saudskoarabských úradov viac ako 80 % tejto populácie hrá, navštevuje alebo sleduje futbal, národný šport.

Profesor športu a geopolitickej ekonomiky na SKEMA Business School Simon Chadwick vysvetľuje, že saudskoarabská vláda sa obáva, že sa jej mladí členovia spoločnosti zradikalizujú alebo že sa v spoločnosti objavia protivládne nálady, ako tomu bolo počas arabskej jari, a preto sa snaží ponúknuť svojmu obyvateľstvu prosperujúci futbalový priemysel, aby si ho udržala na uzde.

„Hoci futbalový priemysel vytvára zamestnanosť, príjmy, príjmy z vývozu a vnútorné investície, rovnako dôležitá je bezpečnosť kráľovskej rodiny,“ priblížil Chadwick.

Arabská jar, vlna prodemokratických protestov, ktorá sa v roku 2011 prehnala Blízkym východom a severnou Afrikou, dosiahla zmiešané výsledky.

Štyria arabskí diktátori v Líbyi, Jemene, Egypte a Tunisku boli zvrhnutí, čo protestujúcim prinieslo krátky pocit víťazstva, ale odvtedy nové vojny spôsobili ústup ľudových hnutí v regióne.

Potlačujú sa ľudské práva

„To, čo teraz začíname vidieť v Saudskej Arábii, je vznik novej spoločenskej zmluvy. A táto spoločenská zmluva v podstate uspokojuje potreby populácie generácie Z,“ povedal Chadwick.

"Chcete Ronalda? Máte ho. Chcete jedny z najlepších futbalových tímov na svete? Máte ich. Chcete, aby sa majstrovstvá sveta konali v Saudskej Arábii? Máte to mať. Ale nás nespochybňujte,“ vysvetlil.

Zároveň tento rok došlo k „výraznému nárastu počtu Saudských Arabov, ktorých úrady zadržali napríklad za zverejňovanie nepriaznivých komentárov o krajine na sociálnych sieťach“, povedal Chadwick pre CNN.

Ľudskoprávna skupina Amnesty International pre CNN uviedla, že zdokumentovala zhoršovanie situácie v oblasti ľudských práv v Saudskej Arábii vrátane stupňujúceho sa potláčania slobody prejavu a zvýšeného využívania protiteroristických zákonov a zákonov o počítačovej kriminalite na umlčanie disentu.

Organizácia uviedla, že v rokoch 2022 až 2023 zdokumentovala nárast počtu trestných stíhaní v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi.

V roku 2022 Amnesty zaznamenala najvyšší počet ročných popráv v krajine za posledných 30 rokov, keď bolo zabitých 196 ľudí.

Transparentnosť neexistuje

Napriek tomu nový riaditeľ SPL pre futbal Michael Emenalo tvrdí, že to, čo robí saudský futbal, sa „nelíši od toho, čo robí Premier League“.

„Boli časy, keď to bolo všetko o Taliansku. Boli časy, keď to bolo všetko o Španielsku. To, čo hľadáme v tomto odvetví, je príležitosť konkurovať, a to v rovnomernom meradle a zlepšiť to, čo v tomto odvetví existuje,“ vysvetlil Emenalo v tlačovej správe.

Prevádzkový riaditeľ novej saudskoarabskej profesionálnej ligy Carlo Nohra uviedol, že za stratégiou ligy, podľa ktorej peniaze nie sú cieľom, je logické lákať medzinárodné hviezdy.

Analytici však tvrdia, že rozdiel spočíva v úrovni transparentnosti, ktorá „v Saudskej Arábii jednoducho neexistuje“, vysvetlil Chadwick pre CNN.

Európsky futbalový riadiaci orgán UEFA má pravidlá finančnej fair play týkajúce sa výdavkov tímov.

Nohra uviedol, že krajina chce, aby v konečnom dôsledku 0,3 % jej HDP pochádzalo z futbalu.

Maguire si myslí že SPL by sa možno mohla posunúť medzi 10 najlepších domácich líg sveta. „Je to reálne vzhľadom na množstvo peňazí, ktoré míňajú.“

Geopolitické figúrky

Keď Petersonov inštitút pre medzinárodnú ekonomiku v roku 2019 porovnával svetové štátne investičné fondy na základe kritérií vrátane riadenia, transparentnosti a zodpovednosti, PIF dosiahol výrazne podpriemerné výsledky v meradle kombinujúcom tieto kritériá a umiestnil sa v spodnej desiatke spomedzi 64 fondov, tesne nad Ruským fondom priamych investícií.

Chadwick vyjadril obavy z toho, ako by nedostatok finančných pravidiel, ktoré sa týkajú saudských klubov, mohol oslabiť predpisy UEFA o FFP, alebo ovplyvniť systémy riadenia svetového futbalového riadiaceho orgánu FIFA.

Chadwick povedal, že pokiaľ neexistuje nezávislá organizácia, ktorá by monitorovala vykazovanie finančných aktivít každej ligy, „nikto si nie je istý, aké sú presné finančné informácie“.

„Toto vákuum (informácií), táto neistota je zabalená do rúška lobizmu, ktorého cieľom je buď nadhodnotiť, alebo podhodnotiť prestupové hodnoty hráčov a informácie o platoch, pretože slúžia politickému účelu,“ ozrejmil Chadwick.

„Je to takmer tak, akoby sa z futbalistov v istom zmysle stávali geopolitické figúrky,“ dodal.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok