Lákavá Saudská Arábia. Akých futbalistov si uchmatla do svojho majetného náručia?

ta3/Patrik Mindžák/BBC/Reuters/Šport.sk
9.7.2023 08:50

Príbeh futbalovej Saudskej Arábie začal koncom minulého roka, keď angažovali Cristiana Ronalda. Od toho času zažíva arabská krajina boom, aký nepoznajú. Verejný investičný fond štátu hospodári s takmer 600 miliardami eur, používa ich na rozvoj a propagáciu športu. Aj to je dôvod, prečo nakupuje futbalistov do svojich klubov a ponúka im rozprávkové peniaze. Akí futbalisti podľahli mohutnej sile ropným financiám?

Lákavá Saudská Arábia. Akých futbalistov si uchmatla do svojho majetného náručia?
TASR/AP

Exkluzívne zápasy

Mesiac po nečakanej výhre saudskej reprezentácie nad Argentínou oznámil tamojší klub Al-Nassr príchod Ronalda. Stalo sa tak 30. decembra 2022, no špekulovalo sa však o tom už dlhší čas.

"Už sa teším, ako budem objavovať novú futbalovú ligu v novej krajine," vyhlásil vtedy portugalský reprezentant. Jeho zmluva vyprší v júni 2025 a garantuje mu základný ročný plat 75 miliónov amerických dolárov. Ak by sme prirátali aj komerčné kontrakty, tak by si mohol zarobiť až 214 miliónov dolárov za sezónu.

Takmer tri týždne po prestupe Ronalda pripravili saudskí organizátori duel jeho klubu proti parížskemu St. Germain na čele s Messim a Mbappem. Spolčili sa dva konkurenčné tímy - Al-Hilal s Al-Nassrom, kde ich hviezdy vyzvali Parížanov. Išlo o akýsi exhibičný zápas, ktorý odštartoval futbalový boom v krajine. Padlo až deväť gólov, francúzsky tím ovládol meranie síl 5:4.

Ešte predtým sa konali v krajine rôzne superpoháre. Hrali tam napríklad aj Taliani, Interu Miláno sa podarilo triumfovať nad mestským rivalom z AC. Škriniar si zahral na ihrisku v Rijáde na štadióne Kráľa Fahda s kapacitou pre 68 752 ľudí.

Predstavili sa tam aj španielske kluby, ktoré tam hrali rovnakú súťaž posledné dva ročníky. Pre pandémiu v roku 2021 hrali superpohár na domácich ihriskách, rok predtým boli opäť v Saudskej Arábii v meste Džidda.

V decembri tohto roka krajina bude prvýkrát v histórii hostiť aj majstrovstvá sveta klubov a bude šiestym hostiteľom turnaja od roku 2000, píše BBC. Minister športu uviedol, že usporiadanie turnaja signalizuje "našu túžbu byť silou dobra".

Čo je lákadlom?

Nebudeme si klamať, určite sú to aj peniaze. Rozprávkové platy. Také, aké im málokto dokáže ponúknuť. Práve v Saudskej Arábii je obrovské množstvo ropy, ktorá prináša tamojším šejkom výrazný zisk. Sú totiž druhým najväčším vývozcom na svete tohto nerastného bohatstva. Po založení fondu sa rozhodli investovať aj do športu a posledné mesiace to je zreteľne známe aj pre celý svet.

Saudskoarabská liga nemá finančné pravidlá fair play, ktorými sa riadi európsky futbal. Kluby môžu míňať na hráčov a mzdy koľko chcú, píše britský portál BBC. No to nie je jediný dôvod, prečo tam futbalisti chodia. Infraštruktúra jednotlivých klubov je na vysokej úrovni, zázemie a podmienky pre hráčov sú nadštandardné. Nečudo, že si chcú vyskúšať aj takéto netradičné pôsobisko.

Posledné roky prostredníctvom fondu investujú do športov, organizujú celosvetové podujatia ako Veľká cena Formuly 1, golfový turnaj PGA Tour či občasné konanie turnajov v MMA. Vyvrcholením majú byť majstrovstvá sveta vo futbale o sedem rokov Príchod Ronalda pomohol celú túto myšlienku rozprúdiť a realizovať na jasnejšiu budúcnosť.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok