Ronaldo bol iba prvou saudskou skladačkou. Odborníci sa zhodujú, že zviditeľňovanie futbalu nie je pravý dôvod súčasného trendu

ta3/Patrik Mindžák
17.10.2023 00:00

V rekordnom prestupovom období minuli kluby Saudskej Pro League podľa spoločnosti Deloitte takmer miliardu dolárov (približne 950 miliónov eur) a získali 94 hráčov z prestížnych európskych líg - francúzskej Ligue 1, španielskej La Ligy, talianskej Serie A, nemeckej Bundesligy a anglickej Premier League. Napriek zlému stavu ľudských práv v tejto arabskej krajine výdavky Saudskej Arábie na premenu domácej futbalovej ligy na hviezdami nabitú súťaž v dobrej viere ukazujú vážnosť jej ambícií.

F6qSCFBWkAAkM6e.jpg
TASR/AP

Princovi to neprekáža

Keď saudskoarabský klub Al-Hilal údajne plánoval ponúknuť 1,1 miliardy dolárov (asi 1 045 229 950,59 eur) za podpis zmluvy s francúzskou futbalovou superhviezdou Kylianom Mbappém - vrátane 332 miliónov dolárov (približne 315 469 403,27 eur) pre jeho klub Paris Saint-Germain a 775 miliónov dolárov (zhruba 736 412 010,64 eur) ako plat len za jeden rok - kritici to označili za športový podvod.

Mbappé síce v júli ponuku odmietol, ale o mesiac neskôr Neymar Jr. povedal rovnakému klubu áno, keďže brazílska hviezda sa podľa viacerých správ sťahovala z PSG za prestupovú sumu približne 98,5 milióna dolárov (asi 93 595 591,03 eur) plus príplatky.

Saudskoarabský korunný princ Mohammed bin Salmán tvrdí, že mu „nevadí“, že investície krajiny do športu sa označujú za sportwashing (pozn. red.: termín, ktorý označuje aktivity jednotlivcov, korporácií či vlád, ktoré využívajú šport k vylepšeniu vlastného obrazu v zahraničí).

„No ak mi sportswashing zvýši HDP o jedno percento, potom budem pokračovať v športovom vymývaní,“ povedal v rozhovore pre Fox News.

Na otázku, či mu vadí používanie tohto termínu, odpovedal: „Je mi to jedno. Mám jednopercentný rast HDP zo športu a usilujem sa o ďalších jeden a pol percenta. Nazvite to akokoľvek, tých jeden a pol percenta dosiahneme.“

Zaradenie medzi futbalových gigantov

Saudské kluby, z ktorých viaceré prevzal štátny Verejný investičný fond, už prilákali niektoré z najväčších mien v športe. Chcú tak „zvýšiť konkurencieschopnosť na ihrisku aj mimo neho“, hoci chce zdôrazniť, že títo hráči pomôžu rozvíjať „mladé saudské talenty“.

Počas tohto letného prestupového obdobia zvýšila vládou kontrolovaná PIF kumulatívnu hodnotu týchto štyroch klubov takmer päťnásobne.

Štyri tímy vlastnené PIF minuli na nákup elitných zahraničných hráčov takmer 900 miliónov dolárov (približne 855 188 141,39 eur), vyplýva z údajov portálu Transfermarkt.

Ten ich zaradil do prvej dvadsiatky klubov na svete podľa výdavkov na prestupy spolu s futbalovými gigantmi z Anglicka, Francúzska, Nemecka, Španielska a Talianska.

Saudské kluby, ktoré nie sú vo vlastníctve PIF, tiež míňajú na veľkých hráčov. Tridsaťtriročný bývalý kapitán Liverpoolu Jordan Henderson podľa viacerých správ stál približne 15 miliónov dolárov (zhruba 14 253 135,69 eur). Prestúpil do tímu Al-Ettifaq. Plat by mal byť vo výške 826 681,87 eur týždenne.

V rozhovore pre The Athletic Henderson povedal, že tieto čísla „jednoducho nie sú pravdivé“.

Začalo to Ronaldom

Len Al Hilal zaplatil viac ako 378 miliónov dolárov (asi 359 179 019,38 eur), čo je viac ako PSG a Arsenal, a stal sa tak druhým najväčším investorom v tomto roku.

Novozískaní hráči sa pridali k päťnásobnému držiteľovi Zlatej lopty Cristianovi Ronaldovi, ktorý má s Al-Nassr dvojročnú zmluvu, v ktorej podľa saudskoarabských štátnych médií zarobí približne 200 miliónov dolárov ročne, čo z neho v súčasnosti robí najlepšie plateného futbalistu na svete.

Napriek finančným výdavkom SPL zámerne mlčí o konkrétnych podrobnostiach svojho finančného hazardu, pričom prevádzkový riaditeľ Carlo Nohra pre CNN Sport potvrdil, že „nie je v konkurenčnej výhode informovať o platoch ponúkaných hráčom a trénerom“.

Podľa najnovších údajov má PIF v správe aktíva v hodnote 777 miliárd dolárov (zhruba 738 312 428 734,32 eur), pričom jeho ambície sú do niekoľkých rokov prekročiť 1 bilión dolárov (približne 950 209 045 990,12 eur).

V roku 2021 získala anglický futbalový klub Newcastle United, potom sa zamerala na investície doma. Klub v súčasnosti tiež patrí medzi top investorov do výdavkov na hráčov.

Iran_Saudi_Arabia_Soccer_Nassaji_Al_Hilal713740.jpg TASR/AP Na sníme brazílsky futbalista Neymar.

Tým to nekončí

Klubové zápasy môžu v tejto blízkovýchodnej krajine prilákať obrovské davy divákov. Podľa Kierana Maguirea, spolumajiteľa podcastu The Price of Football, nákupy hviezdnych hráčov, z ktorých niektorí sú už pravdepodobne za zenitom, tiež prinášajú saudským tímom ľahkú výhru.

„Z pohľadu saudských orgánov získavajú hotový produkt. Každý už počul o Benzemovi, každý počul o Cristianovi Ronaldovi a podobne,“ prezradil Maguire.

Vznešené športové ambície Saudskej Arábie sa nekončia pri SPL alebo Newcastle United. Krajina bude v roku 2023 hostiť majstrovstvá sveta klubov FIFA a uchádza sa o usporiadanie Ázijského pohára AFC v roku 2027.

Niekoľko mediálnych správ tiež naznačilo, že kráľovstvo Perzského zálivu zvažovalo kandidatúru na usporiadanie majstrovstiev sveta vo futbale mužov v roku 2030 spolu s Gréckom a Egyptom. Tie sa napokon uskutočnia v Španielsku, Portugalsku a Maroku.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok