Saudský fond má neobmedzené možnosti. Lanári futbalové hviezdy do krajiny a darí sa to

ta3/Patrik Mindžák/BBC
6.7.2023 15:43

Toto leto bude iné ako ostatné. Futbalisti síce prestupujú ako obyčajne počas tohto obdobia, no najnovšou cieľovou destináciou je Saudská Arábia. Prečo je tomu tak? Sú v tom iba peniaze? Sú tam iba výhody alebo aj negatíva? Ako vznikol tamojší fond? Ako sa Saudi dostali do širšieho futbalového podvedomia?

Saudský fond má neobmedzené možnosti. Lanári futbalové hviezdy do krajiny a darí sa to
TASR/AP

Nespokojný Ronaldo začal trend

Celý príbeh začal portugalským rekordérom a kanonierom Cristianom Ronaldom. Ten v januári 2023 prekvapil, keď sa potvrdil jeho prestup do Saudskej Arábie. Toto bol však len začiatok. Naplno sa to rozpútalo nasledujúce mesiace rôznymi špekuláciami či konšpiráciami.

Futbaloví nadšenci prežili srdcervúci jún, keď ich obľúbení hráči hromadne priznávali presun do krajiny Blízkeho východu. Už vtedy mohli totiž kluby podpisovať hráčov a ponúkať im rozprávkové platy.

Letné prestupové obdobie trvá do 31. augusta, sme teda len na začiatku. Aj tak však už teraz dokážeme vymenovať mnoho hráčov, ktorí tam napokon zakotvia a budú sa snažiť pozdvihnúť tamojšiu futbalovú ligu na vyššiu úroveň.

Pokorenie Argentíny ich ukázalo svetu

Na Majstrovstvách sveta vo futbale v roku 2022 sa Saudská Arábia stretla postupne s Argentínou, Poľskom a Mexikom. Začala famózne, keď neskorších šampiónov zdolala 2:1, keď v priebehu piatich minút v druhom polčase skóre otočila. Ukončila tak 36-zápasovú šnúru bez prehry "albicelestes".

Nasledovali však prehry proti Poľsku 0:2 a Mexiku 1:2. Sľubný začiatok tak Saudská Arábia nedotiahla do konca a skončila na poslednom mieste v skupine. Bol tak však akýsi začiatok jej cesty - ukázala sa, že vie hrať futbal a ľudia ho tam milujú.

A aj šejkovia. Tí svoje peniaze neváhajú vyhadzovať na propagáciu tohto športu, pritiahnuť tam najväčšie hviezdy a posúvať úroveň čo najvyššie. Hoci sme len na samotnom začiatku zaujímavého futbalového leta, už teraz vieme vymenovať kvalitných futbalistov, ktorí sa rozhodli vyskúšať tamojšiu súťaž.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok