Zomreli jej deti, na bicykli jazdí pre ne. Vyše 80-ročná žena prešla celé Škótsko, výťažok daruje charite

ta3, CNN
12.10.2023 16:00

Cyklistika sa pre „babičku Mave“, ako je Mavis Patersonová známa, stala viac než len zvykom. Stala sa pre ňu základom jej existencie, jej zmyslom života po tom, čo jej v priebehu štyroch rokov zomreli všetky tri dospelé deti - Sandy v roku 2012, Katie v roku 2013 a Bob v roku 2016.

babicka.png
CNN, Instagram

Cyklistika ako útecha

Práve na pamiatku svojich detí sa 85-ročná babička v máji vydala na svoju vytrvalostnú výzvu, keď na bicykli prešla tisíc míľ okolo Škótska, pričom začala v Mull of Galloway a potom sa vydala na sever.

„Keby som nemala svoj bicykel, a to je hrozné povedať, myslím, že by som nechcela žiť,“ povedala pre CNN Sport.

„Stratiť kompletnú rodinu, to je jednoducho neuveriteľné. Moja dcéra raz povedala, pretože jej zomrel jeden z kamarátov: 'Ach, mami, predstav si, že by si stratila dieťa.' Nevedela som si to predstaviť. Všetky moje odišli.“

Cyklistika jej poskytla určitú útechu, určitý spôsob, ako sa vyrovnať s nepredstaviteľnou stratou.

„Bolo to pre mňa ťažké, ale zvládla som to a ľudia hovoria: 'Ó, ty si silná,' a ja neviem, odkiaľ sa tá sila berie,“ priblížila. "Zvládam to, pomáha mi bicykel a mám úžasných priateľov.“

Podpora od ďalších cyklistov

Patersonová jazdila na bicykli každý deň počas jedného mesiaca po obvode Škótska, pričom sa pohyboval po jeho zvlnenej krajine, exponovaných cestách a nepredvídateľnom počasí. Každý deň sa zobudila skoro a vydala sa na cestu - denne prekonala až 50 míľ - a zbierala peniaze pre britskú charitatívnu organizáciu Macmillan Cancer Support.

Patersonová spomína, že na celej trase jej robili spoločnosť ďalší cyklisti, ktorí jej ponúkali „úžasnú podporu“ a niektorí z nich s ňou jazdili aj niekoľko dní.

„Mnohí z nich majú celú cyklistickú výbavu. Ja nemám vôbec nič z týchto vecí. Mám obyčajné pedále. Som len šťastná cyklistka.“

Takáto podpora bola počas celej Patersonovej odysey naprieč Škótskom neustála a vyvrcholila davom v cieli, ktorý sa zhromaždil, aby ju povzbudil.

„Uprostred davu mám vnuka a keď som ho uvidela, rozbehla som sa k nemu a bolo to také vzrušujúce,“ povedala s tým, že svoj úspech oslávila pohárom merlotu.

Náročný vrch

Počas cesty oslávila aj svoje 85. narodeniny. Nachádzala sa vtedy v mestečku Moffat a zdolávala tamojšie vrchy.

„Dúfam, že nebudem musieť zísť z bicykla,“ spomína, ako si pomyslela, keď na bicykli prekonávala najstrmší kopec na svojej ceste.

„Ale nestalo sa tak. Podarilo sa mi dostať na vrchol. Fučala som a fučala a ľudia mi hovorili: 'Prečo si nekúpiš elektrický bicykel?'. A ja na to: 'No, nie, nie, nechcem bicykel, ktorý robí všetku prácu. Chcem robiť prácu v kopcoch, aby som si po príchode na vrchol povedala, že som to dokázala.'“

Rozhovory s bicyklom

Patersonová, ktorá bola predtým zvyknutá behať maratóny a polmaratóny, začala bicyklovať, keď jej začali robiť problémy kolená.

Začala si klásť výzvy. V roku 2008 prešla na bicykli naprieč Kanadou so svojou priateľkou, hoci časť trasy absolvovala sama, keď jej priateľku postihli zdravotné problémy.

Patersonová si pri bicyklovaní naprieč provinciou Saskatchewan spomína na „míle a míle ciest a polí ničoho skutočného“ a „hoci som bola osamelá, nikdy som sa tak necítila, rozprávala som sa so svojím bicyklom a robila si z toho všetkého žarty“.

Peniaze idú na dobrú vec

V roku 2019 potom prešla na bicykli celú Veľkú Britániu od najjužnejšieho bodu v Lands Ende až po najsevernejší bod v John O'Groats a stala sa najstaršou ženou, ktorá túto slávnu trasu absolvovala.

Každou výzvou Patersonová vyzbierala peniaze pre organizáciu Macmillan Cancer Support, ktorá poskytuje zdravotnú starostlivosť, poradenstvo a podporu ľuďom postihnutým touto chorobou, a len na bicykli okolo Škótska sa jej doteraz podarilo vyzbierať pre túto charitatívnu organizáciu takmer 70 000 libier, čo je viac ako dvojnásobok jej pôvodného cieľa 30 000 libier.

„Som jednoducho ohromená tým, akí sú ľudia štedrí, a som veľmi rada, že im môžem dať takéto peniaze,“ povedala.

Čo ešte plánuje?

Tréning na takýto počin si vyžadoval, aby Patersonová chodila na bicykel za každého počasia, päť alebo šesťkrát týždenne.

„Je to náročný tréning. Tréning, ktorý som zvládla. Necítila som sa staro.“

Patersonová sa v budúcnosti plánuje pustiť do ďalších vytrvalostných výziev a zbierania finančných prostriedkov a pokračovať v jazde na pamiatku svojich detí.

„Viem, že ľudia si sadli na bicykel a pomysleli si: 'Keď to zvládla táto stará pani, zvládnem to aj ja'. A tiež ľudia, ktorí boli trochu v depresii a pomysleli si: 'Ach bože, nemala by som byť taká. Pozrite sa na Mave, prišla o všetky svoje deti.' Takže veľa ľudí sa začalo venovať cyklistike vďaka mne a zrejme to inšpirovalo ľudí,“ povedala.

„Ľudia stále hovoria, že som inšpiráciou. No ak som, tak je to skvelé, teší ma to,“ dodala Patersonová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok