O svoje prvenstvo prišiel, víťaz polmaratónu podviedol organizátorov. Oklamal ich aj druhý v poradí

ta3, BBC
12.10.2023 11:55

Dvaja bežci polmaratónu, vrátane zjavného víťaza, boli diskvalifikovaní. A dôvod? Mali na sebe čísla cudzích preukazov.

maraton.png
BBC/Will Palmer

Varovanie nepomohlo

Organizátori uviedli, že osoba, ktorá prebehla cieľovou čiarou ako prvá, sa dopustila „vážneho porušenia pravidiel“ a „pripravila“ skutočného víťaza o „chvíľu slávy“.

Druhý bežec, ktorý v jednom momente viedol, použil číslo bežkyne, píše BBC.

Napriek tomu, že bol dvakrát varovaný, zúčastnil sa behu, kým ho pred cieľom nepresvedčili, aby zastavil.

Organizátori vysvetlili, že skutočný víťaz - muž menom John Butters - v deň behu v dôsledku zmätku prišiel o cenu, zatiaľ čo dvaja bežci, ktorí mali byť ocenení za druhé a tretie miesto, ju nedostali.

„(Skutoční víťazi) prišli o možnosť osláviť svoje úspechy pred rodinou, priateľmi a ostatnými divákmi“ uviedli organizátori.

Dvojica podvodníkov

Riaditeľka pretekov a bývalá atlétka Allison Curbishleyová uviedla, že ich kontaktoval muž, ktorý žiadal o použitie konkrétneho čísla, a bolo mu povedané, že to nie je povolené.

Napriek tomu bežal s týmto číslom a menom, ktoré patrilo žene.

Muž, ktorý bežal za ním v tých istých pretekoch, tiež použil cudzie číslo a rovnako nebol zaregistrovaný, uviedli organizátori. Neprišiel si však prevziať cenu pre víťaza.

Meranie času

Chris Lines, hovorca podujatia, povedal, že trvalo nejaký čas, kým sa zistilo, čo sa stalo, napriek tomu, že na tomto podujatí sa na meranie času športovcov používa digitálna technológia.

„Okrem čipového merania času máme aj úradníkov, ktorí zaznamenávajú výsledky ručne a dávajú pozor na všetko, čo by nemuselo byť v poriadku,“ priblížil.

„Títo chlapci sú z komunity masovej atletiky a majú hlboké znalosti o bežcoch, ich kluboch a ich relatívnych schopnostiach. Už sme zistili, že niečo môže byť v neporiadku, ale všetko sme si mohli overiť až neskôr, keď sme preskúmali zábery z daného dňa a pozreli sa na časy, ktoré registrovaný bežec zaznamenal na predchádzajúcich podujatiach. V čase prezentácie (víťazov) sme vyhlásenia urobili v dobrej viere a na základe vtedy dostupných informácií,“ dodal Lines.

Neospravedlniteľné konanie

Na pretekoch Active Northumberland Kielder Marathon, ktoré sa konali v Northumbrian Water's Kielder Waterside Park, sa zúčastnilo približne 3 500 bežcov.

Lines pre BBC uviedol, že skutočnosť, že prví dvaja bežci v pretekoch bežali nelegálne, považuje za „náhodu“ a že môže len „špekulovať“ o tom, prečo títo dvaja muži použili čísla iných ľudí.

„Je to neospravedlniteľné, pretože vedeli, že bežia na čísla niekoho iného,“ povedal.

Vysvetľujúc, prečo je dôležité nosiť správny náprsenkový pás, povedal: „Ide o čestnosť a poctivosť jednotlivcov a podujatí.“

Vysvetlil, že výsledky pretekov idú do databázy a že ak by sa podvod neodhalil, mohlo by to potenciálne viesť k ďalším.

Poznačený priebeh pretekov

Skutočný víťaz, pretekár Butters, zdolal trať s časom jedna hodina, 19 minút a 38 sekúnd. Obaja diskvalifikovaní muži ho predbehli, hoci nie je jasné o koľko.

Lines tiež ozrejmil, že nosenie správneho čísla preukazu je dôležité, ak pretekár ochorie. „Skontrolovali by sme číslo preukazu a zavolali by sme kontaktnú osobu pre prípad núdze,“ povedal.

Organizátori podujatia uviedli, že v súvislosti s incidentom „podniknú príslušné kroky“ a že o tom informovali Anglickú atletiku.

„Odsudzujeme konanie bežcov aj tých, ktorí sa na ňom podieľali,“ uviedol organizátor.

„Nezničili víkendový maratón Kielder, ale poznačili ho - najmä pre tých ostatných bežcov, ktorých sa ich konanie priamo dotklo.“

Beh v Kielderi už v minulosti zažil kontroverziu - v roku 2011 bol jeden zo súťažiacich obvinený, že časť cesty absolvoval autobusom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok