Od futbalu k zelenému dresu. Počas svojej kariéry si Sagan odniesol nejedno víťazstvo

ta3/am
2.10.2023 00:00

Peter Sagan má za sebou posledné preteky v cestnej cyklistike. Bodku za bohatou kariérou dal na klasike Tour de Vendeé, kde obsadil deviate miesto. S cyklistikou však nekončí. Jeho cieľom je budúcoročná letná olympiáda v Paríži, kde by chcel súťažiť v horskej cyklistike. Pozrite si najväčšie míľníky v živote nášho najúspešnejšieho cyklistu.

Od futbalu k zelenému dresu. Počas svojej kariéry si Sagan odniesol nejedno víťazstvo
Profimedia

Peter Sagan sa narodil v Žiline manželom Ľubomírovi a Helene Saganovcom. Má troch súrodencov - Milana, Juraja a Danku. Jeho brat Juraj, ktorý sa venoval cyklistike, bol jeho veľkým vzorom.

Študoval na športovom gymnáziu v Trenčíne. Dlho tam však nevydržal a vrátil sa do Žiliny. Tam navštevoval SOU stavebné v Žiline, no navštevoval ju pomerne málo, keďže dával prednosť tréningom. 

V roku 2015 sa oženil s bývalou finalistkou Miss Slovensko Katarínou Saganovou (rodenou Smolkovou). Ich manželstvo vydržalo tri roky. Spolu majú syna Marlona. 

Od lopty k bicyklu

Už od malička sa venoval športu a svoju kariéru začínal ako futbalista v MŠK Žilina. Rýchlo však zistil, že futbal preňho nie je cesta a presedlal na bicykel. Keď mal deväť rokov, dostal svojho prvého trénera a začal pretekať za Cyklistický spolok v Žiline. Okrem cestnej cyklistiky sa venoval aj tej horskej a dokonca aj cyklokrosu. 

Zúčastnil sa Majstrovstiev Slovenska juniorov, ktoré aj vyhral. Svojho najväčšieho rivala pritom predbehol o viac ako sedem minút. Na Majstrovstvách Európy v cestnej cyklistike následne skončil na ôsmom mieste a na Majstrovstvách sveta na štvrtom. Na európskych majstrovstvách v horskej cyklistike získal bronz. 

V roku 2008 podpísal amatérsku zmluvu s tímom UCI Pro Team Liquigas. V rovnakom čase získal titul Cyklista roka, keď porazil Petra Velitsa.

V roku 2010 odštartoval svoju profesionálnu kariéru, keď sa zúčastnil podujatia UCI ProTour. Pretekal na Tour Down Under v Austrálii, kde sa takmer v každej etape umiestnil medzi prvými. 

V rovnakom roku sa zúčasnil aj pretekov Tour de California, kde triumfoval v dvoch etapách a zvíťazil v kategórii jazdcov do 24 rokov a v bodovacej súťaži.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok