Ktorý post je vo futbale najšpecifickejší? Mozog brankárov rýchlejšie spája signály viacerých zmyslov

ta3, The Guardian
12.10.2023 13:59

Mozog brankárov zrejme dokáže rýchlejšie spájať signály z rôznych zmyslov, tvrdia vedci.

France_Soccer_League_One733102.jpg
TASR/AP

Potvrdené hypotézy

Bývalý brankár Premier League Brad Friedel raz povedal, že ak chcete dobre pracovať v bránke, musíte byť schopní myslieť mimo nej.

Vedecké údaje podporujú myšlienku, že mozog brankárov naozaj vníma svet inak - zdá sa, že ich mozog dokáže rýchlejšie spájať signály z rôznych zmyslov, čo je možno základom ich jedinečných schopností na futbalovom ihrisku.

Brankár je najšpecializovanejšia pozícia vo futbale, ktorej hlavným cieľom je zabrániť súperovi v skórovaní.

Hoci predchádzajúce štúdie poukázali na rozdiely vo fyziologických a výkonnostných profiloch medzi brankármi a ostatnými hráčmi, oveľa menej sa vedelo o tom, či majú odlišné percepčné alebo kognitívne schopnosti, píše The Guardian.

„Na rozdiel od iných futbalistov musia brankári robiť tisíce veľmi rýchlych rozhodnutí na základe obmedzených alebo neúplných zmyslových informácií,“ povedal Michael Quinn, bývalý brankár v írskej Premiership, ktorý teraz študuje magisterský stupeň behaviorálnej neurovedy na University College Dublin.

Priebeh výskumu

Quinn a výskumníci z Dublin City University a University College Dublin mali podozrenie, že táto schopnosť by mohla závisieť od zvýšenej schopnosti kombinovať informácie z rôznych zmyslov, a preto na sériu testov nabrali 60 profesionálnych brankárov, hráčov v poli a vekovo porovnateľných nehráčov, aby zistili rozdiely v ich schopnosti rozlišovať zvuky a záblesky oddelené od seba.

To im umožnilo odhadnúť časové väzobné okná dobrovoľníkov - časový rámec, v ktorom sa v mozgu spájajú rôzne zmyslové signály.

Štúdia publikovaná v časopise Current Biology ukázala, že brankári majú užšie časové väzobné okno v porovnaní s hráčmi v poli a nefutbalistami.

„Je to akoby rýchlejší odhad rôznych signálov, ktoré prijímajú,“ povedal David McGovern, psychológ z Dublin City University, ktorý viedol štúdiu.

Profesionalita alebo prirodzenosť?

Brankári tiež vykazovali väčšiu tendenciu oddeľovať tieto zmyslové signály, čo môže vyplývať z potreby robiť rýchle rozhodnutia na základe vizuálnych a sluchových informácií prichádzajúcich v rôznom čase.

McGovern uviedol: „Vnímanie je veľmi dôležité. Byť brankárom je do veľkej miery multisenzorická činnosť. Nevyžaduje si to len vizuálne, ale aj sluchové informácie - a v niektorých prípadoch loptu vôbec nevidia a musia sa riadiť len zvukom lopty, aby čo najlepšie odhadli, kde by mohla skončiť. Myslíme si, že sa to deje preto, že pre potrebu zaobchádzať so zmyslovými informáciami rôznymi spôsobmi ich zriedka integrujú. Namiesto toho sa v podstate riadia zmyslom, ktorý im poskytuje informácie najrýchlejšie. Hoci mnohí futbalisti a fanúšikovia na celom svete poznajú myšlienku, že brankári sú jednoducho iní ako my ostatní, táto štúdia je možno skutočne prvým vedeckým dôkazom, ktorý toto tvrdenie potvrdzuje.“

Zatiaľ nie je jasné, či tieto rozdiely vyplývajú z prísneho tréningového režimu profesionálnych brankárov alebo z prirodzenej schopnosti, ktorá láka mladých hráčov stať sa brankármi.

„Na rozlíšenie týchto možností bude potrebný ďalší výskum, ktorý bude sledovať vývojovú trajektóriu začínajúcich brankárov,“ povedal McGovern.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok