Pozadie politických subjektov: Smer získal budovy darom, SASKU stojí reprezentácia desaťtisíce

17.9.2023 20:00

Prezerali sme výročné správy a účtovné závierky politických strán, z ktorých vyplývajú zaujímavé skutočnosti. Financovanie strán je často zložité a mnoho z nich si objednáva služby od spriaznených firiem.

Smer-SSD, SASKA, financovanie
Denis Dufala/Koláž/TASR/Jakub Kotian/Pavol Zachar/Jaroslav Novák/

V tejto sérii článkov sme prezerali výročnými správami politických subjektov v poradí, v akom strany a hnutia diskutovali v Téme ta3. Ďalšími diskutujúcimi boli členovia strany Smer-SSD (pozn. red. Robert Fico a Ladislav Kamenický) a na druhej strane bola SASKA s Richardom Sulíkom a Mariánom Viskupičom.

Financovanie Smeru

Prvou zistenou zaujímavosťou bolo, že Smer-SSD vlastní stavby v hodnote viac ako 713-tisíc eur, dopravné prostriedky za 108-tisíc eur a na účtoch strana disponovala na konci roka 2022 čiastkou takmer 7,4 miliónov eur.

Zároveň za posledné dva roky neprijali podľa závierok žiadne dary. Členovia strany prispeli 26-tisícami eur a od štátu získali príspevok v hodnote 2,48-miliónov eur.

Agentúra Smer

Strana vlastní aj firmu Agentúra Smer. Jej hodnota medziročne klesla o necelých 300-tisíc eur na 1,97-miliónov eur. Je tiež dlhodobo stratová – za rok 2022 v státisícoch eur aj napriek tomu, že mala tržby vyše 800-tisíc eur. Osobitné náklady strany boli vyššie oproti minulému roku o viac ako 100 percent (2,18-miliónov eur) – to strana vysvetľuje celorepublikovými politickými akciami. Suma má súvisieť aj s voľbami do samospráv a referendom. Strana má 13 095 členov (pozn. red. znamená to, že by stačilo, aby každý člen prispel 1,83 eur, čím by vytvorili členské príspevky za rok 2022).

Súmračná

Účtovná závierka Agentúry Smer, ktorá je súčasťou strany, uvádza, že nadobudli nehnuteľnosti bezplatne v hodnote viac ako 80-tisíc eur. Agentúra patrí aj medzi vlastníkov budov Bratislave na Súmračnej 25 – centrála strany. Agentúra je vlastníkom budov aj v Rimavskej Sobote, Spišskej Novej Vsi, Leviciach a Žiline (pozn. red. všetky nadobudla na základe darovacích zmlúv z rokov 2005 a 2011. Súmračnú získali na základe kúpnej zmluvy z roku 2007).

•Budova Smeru v Žiline.

•Budova Smeru v Leviciach.

•Budova Smeru v Rimavskej Sobote.

•Budova Smeru v Spišskej Novej Vsi.

Medzi spriaznenými firmami vystupuje v závierke aj Kallan Consulting, ktorej šéfuje Robert Kaliňák (pozn. red. vedie aj Kallan Legal a Agentúru Smer). Najvyššie sumy za dodanie služieb alebo tovarov získali firmy priamo napojené na Smer a teda: Agentúra Smer, Kallan Legal a JM Communication (pozn. red. o ich pozadí sme písali v predošlom článku).

Strana do výdavkov zahrnula aj súdny spor o nehnuteľnosť v obci Čadca – výdavky naň zo závierky neboli zrejmé.

Smer za 2021

Viac ako 530-tisíc eur strana vynaložila na kampaň do minuloročných komunálnych volieb. Od roku 2018 nemala strana prijať žiadne finančné príspevky alebo dary – od najnovšie zverejneného dokumentu až do roku 2019. Martin Glváč bol najštedrejším darcom, strane poskytol dokopy 21-tisíc eur (pozn. red. v roku 2014 daroval 19-tisíc a v 2017. 2000 eur). Na straníckych bankových účtoch mali podľa účtovnej závierky z roku 2021 9,5-milióna eur.

Smer nalial takmer 20-tisíc eur do cestovania a na reprezentáciu utratil cez 62-tisíc eur.

JM Communication (pozn. red. firma založená v roku 2018) dodala strane služby, za ktoré mal Smer v roku 2021 zaplatiť 202-tisíc eur. Vo firme je šéfom Ján Mažgút, hovorca aj kandidát do parlamentných volieb. Katarína Mažgútová, konateľka spoločnosti KM Roots, sa stala asistentkou poslanca Jána Blcháča (pozn. red. firma Mažgútovej vznikla zhruba tri mesiace predtým, ako sa stala asistentkou a Blcháč v súčasnosti podporuje Hlas-SD)Zmluva ukazuje celkovú čiastku za jej služby v hodnote 58-tisíc eur. Mesačne mala za služby dostávať 700 eur a zmluvu s ňou za NR SR podpisoval kancelár Daniel Guspan. Konečným užívateľom výhod je Ján Mažgút.

Ďalším dodávateľom smeru bola Agentúra Smer vedená Robertom Kaliňákom. Formálne Kaliňákova spoločnosť získala od strany 540-tisíc eur (pozn. red. firma založená v roku 2019). Ďalšia firma, ktorú viedol Kaliňák získala 172-tisíc eur. V súčasnosti je na papieri šéfkou tejto firmy Marcela Saloňová, manželka generálneho manažéra strany, Mariána Saloňa (pozn. red. bola aj Kaliňákovou asistentkou). Konečným užívateľom výhod je Robert Kaliňák.

Kallan Legal založili Robert Kaliňák, David Lindtner a Marcela Saloňová v prvej polovici 2019. Od Smeru firma inkasovala 172-tisíc eur. Konečným užívateľom výhod je Robert Kaliňák.

Strana na naše otázky v súvislosti s financovaním a poskytnutými službami spriaznených firiem pre stranu za rok 2021 v predošlom článku neodpovedala. Nedozvedeli sme sa ani komu nakoniec pristáli peniaze na účte, pokiaľ ide o to, že dodávateľom služieb pre stranu boli firmy členov strany.

SASKA si na cestovanie nepotrpí

Strana SASKA vlastní dopravné prostriedky v hodnote 188-tisíc eur. V cenných papieroch a podieloch v spoločnostiach má strana 1,8-milióna eur. Na cestovanie minuli sulíkovci 348 eur a na reprezentáciu viac ako 69-tisíc eur – všetko vyplýva z účtovnej závierky politického subjektu.

Finančné účty strany boli na konci roka 2022 nabité hodnotou vyše 2,5-milióna.

Ostatné služby činili 948-tisíc eur a mzdové náklady bezmála 200-tisíc eur. Za minulý rok prijala SASKA dary vo výške 112-tisíc eur, členské príspevky dokopy 27,8-tisíc eur (pozn. red. strana má 250 členov) a od štátu získala strana 915-tisíc eur. Štedrými darcami boli napríklad Ľubomír Višňovský (25-tisíc eur), Michal Rákus (6000 eur), Martin Masár (5000 eur).

Mzdové náklady strany medziročne stúpli takmer o 60-tisíc eur a za reprezentáciu si SASKA oproti roku 2021 priplatila o 14-tisíc viac. V daroch prijali tiež o 103-tisíc eur viac ako v predošlom účtovnom roku. Do komunálnych volieb naliali 544-tisíc eur.

Za rok 2022 sa strana dostala do takmer polmiliónového prepadu. SASKA ostala dlžná cez 10-tisíc eur spoločnosti svojho šéfa, za objednávku.

Richard Sulík vlastní aj spoločnosť Liberálny dom, ktorého budova je zároveň sídlom strany. Strana túto firmu kúpila v roku 2010. Liberálny dom bol zároveň aj najväčším dodávateľom služieb pre stranu, pričom služby SASKU stáli viac ako 124-tisíc eur a za nájomné platí strana zhruba 200-tisíc eur ročne, čo vychádza viac ako 16-tisíc na mesiac – ak by platili nájom len za Liberálny dom v bratislavskom Ružinove.

Za rok 2022 sa strana dostala do takmer polmiliónového prepadu. SASKA zostala tiež dlžná cez 10-tisíc eur spoločnosti svojho šéfa.

SASKA za 2021

Z účtovnej závierky z roku 2021 vyplýva, že SASKA z darov prijala viac ako 8000 eur, z členských príspevkov získala takmer 27-tisíc eur a od štátu čiastku 915-tisíc eur. SASKA najviac utratila na právnych službách (173-tisíc eur), nájomnom (165-tisíc eur), reklamných službách (148-tisíc eur), mzdových nákladoch (139-tisíc eur) a na reprezentáciu (45-tisíc eur).

Pre SASKU boli dodávateľmi JUDr. Alojz Baránik, advokát s.r.o. (pozn. red. SASKA mu vyplatila bezmála 29-tisíc eur za rok), firma Liberálny dom (124-tisíc eur za rok) a Martina Lopatková (za rok 20-tisíc eur). Lopatková bola asistentkou poslanca Mariána Viskupiča (SASKA) podľa zmluvy za 300 eur mesačne.

Baránik je poslancom parlamentu za SASKU. Bol členom dozornej rady Národnej diaľničnej spoločnosti do roku 2012, je tiež spoločníkom Liberálneho domu sulíkovcov a cez svoje firmy má blízko k IT spoločnosti Atos IT a vydavateľstvu Slovart. Baránik bol dva mesiace šéfom vo firme Electro world, v ktorej bol v minulosti konateľom aj advokát a bývalý politik Ján Čarnogurský. V tejto firme bola spoločníkom aj schránková firma z Anglicka – DSG Overseas Investments Limited. V predošlom článku sa k problematike vyjadril generálny manažér strany SASKA Roman Foltin: "Spoločnosť JUDr. Alojz Baránik, advokát s.r.o. poskytuje strane prostredníctvom jej konateľa a zamestnancov, prípadne spolupracujúcich advokátov, právne služby a legislatívno-právne poradenstvo. Spoločnosť Liberálny dom s.r.o. prenajíma strane SaS parkovacie miesta, kancelárske priestory, skladovacie priestory a kongresovú sálu. Martina Lopatková dodáva administratívne a asistentské služby pre stranu."

Strana podľa neho financuje celý svoj chod a fungovanie z príspevkov zo štátneho rozpočtu, darov a členských príspevkov.

"Sloboda a Solidarita nedodáva sama sebe, ale jej dodávateľom je ňou vlastnená spoločnosť Liberálny dom s.r.o., a teda ide o 2 rôzne právne subjekty, kde Liberálny dom s.r.o. prenajíma priestory viacerým podnikateľským subjektom vrátane politickej strany Sloboda a Solidarita (pozn. red. 100 percent spoločnosti Liberálny dom má v rukách Richard Sulík), a to však vždy za dohodnuté tržné nájomné. Tento postup bol opakovane schválený naším audítorom ako plne súladný s príslušnou legislatívou (obdobne tomu bolo aj v prípade iných dodávateľov strany, s ktorými má strana prípadne aj iné väzby ako obchodné)," vysvetľoval Foltin.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok