Financovanie politických subjektov: Hlas s naškrabkanými peniazmi, na hospodárenie KDH upozornil audítor (+ grafy)

ta3/Denis Dufala
23.9.2023 00:00

Predseda Hlas-SD Peter Pellegrini a Milan Majerský predseda KDH
ta3/Denis Dufala/TASR/Radovan Stoklasa/Dano Veselský

V tejto sérii článkov sme si pozerali výročné správy politických subjektov v poradí, v akom strany a hnutia diskutovali v Téme ta3. Ďalšími diskutujúcimi boli členovia strany KDH Peter Stachura a Viliam Karas. Denisa Saková a Richard Raši prišli za mimoparlamentný Hlas-SD.

Biznis Hlasu

Hlas-SD si po majetkovej stránke polepšil o takmer 100 percent. Celkový majetok strany je vyčíslený v hodnote 201-tisíc eur – z toho viac ako polovica je na bankovom účte, vyplýva z výročnej správy strany Hlas-SD.

Za rok 2022 je tak strana Petra Pellegriniho v zisku 86-tisíc eur. Zaujímavosťou je, že za minulý rok vyzbierala dary v hodnote takmer pol milióna eur (pozn. red. členské príspevky boli vo výške 46-tisíc eur).

Najštedrejší darcovia?

Zaujímavá začína byť účtovná závierka strany v kategórii výnosov. Strana Hlas-SD mala výdavky 435-tisíc eur a len z príspevkov od fyzických osôb "naškrabkala" 462-tisíc eur (pozn. red. od právnických osôb 27-tisíc eur). Medzi darcami sú aj firmy Consult4u, MobizTrade, DekretHolz a bratia Mlynárikovci.

Vo výročnej správe okrem iného strana oznamuje, že v jej štruktúrach sa nachádza 2 164 členov.

Hlas Relations

Hlas-SD v roku 2022 nezakladal a nebol ani spoločníkom žiadnej spoločnosti. Strana tiež vyhlásila, že nie je nikomu tichým spoločníkom a neuzatvorila žiadnu zmluvu ani nezačala podnikať. Pellegriniho Hlas-SD nezískal v minulom roku príspevok zo štátneho rozpočtu. Strana však neskôr (v marci tohto roku) založila spoločnosť Hlas Relations, ktorej konečným užívateľom je šéf Hlasu-SD Peter Pellegrini.

Právnik Patrik Krauspe vedie Pellegriniho spoločnosť. Zároveň sa objavil aj na kandidátke Hlasu-SD, postavili ho na 42. miesto. Kedysi bol tiež asistentom poslanca Branislava Oravu, ktorý kedysi kandidoval za Slovenskú demokratickú koalíciu (SDK).

Do komunálnych volieb vynaložila strana na propagáciu bezmála 135-tisíc eur. Na svoju reprezentáciu v minulom roku minula 701 eur, ostatné výdavky boli vo výške 434-tisíc eur.

Ďalšími nákladmi strany bol nájom nebytových priestorov v hodnote 112-tisíc, o dve tisícky nižšia čiastka putovala do organizácie politických podujatí. Na stráženie si najali bezpečnostnú službu Trezor – strana za to zaplatila 29-tisíc eur. Trezor Slovakia vlastní Anna Vaňová.

Hlasu-SD dodávalo služby päť firiem: Real estate firm, Creo advertising, Trezor Slovakia, Freedom factory a Slovanet.

Výnosy Hlasu-SD presahovali náklady – strana tak mala 86-tisícový zisk za rok 2022.

Hlas-SD za 2021

Od roku 2020 Hlas-SD "naškrabkal" z darov viac ako 500-tisíc eur. Bratia Mlynárikovci darovali strane dokopy 70-tisíc eur. Lukáš Mlynárik minulý rok kandidoval do mestského zastupiteľstva Banskej Štiavnice a jeho mladší brat Dominik do obecného zastupiteľstva Banskej Belej. Obaja mali podporu strany Hlas-SD, no neuspeli. 

"Osobne som podporil stranu sumou 50-tisíc a brat 20-tisíc. Verím v Hlas-SD pod vedením Petra Pellegriniho, a preto som podporil túto stranu," povedal pre ta3 Lukáš Mlynárik v predošlom článku. 

Ďalšími darcami zaujímavých finančných obnosov boli Rastislav Ondrejmiška s príspevkom 30-tisíc eur, Ján Blcháč (pozn. red. odídenec Smeru-SSD) s 21-tisícmi, Boris Benkovič so sumou 17-tisíc eur a Matúš Šutaj Eštok s 12-tisícmi eur.

“O našich prispievateľoch informujeme nad rámec zákonných povinností. Preto odmietame akékoľvek interpretácie v tom zmysle, že by Vami spomínaní páni (pozn. red. Mlynárikovci) mali mať akýkoľvek prospech za svoje príspevky pre stranu," uviedla pre ta3 hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková. "Absolútne odmietame akékoľvek protislužby akýmkoľvek darcom," dodala v predošlom článku.

Na otázku, či mal Mlynárik nejaké výhody od strany za svoju vysokú podporu, odpovedal, že nemal. "Je pravdou, že som kandidoval za stranu Hlas-SD v komunálnych voľbách. Nepotreboval som sponzoring na komunálne voľby od strany. Nikdy ste nikomu nezištne nepomohli? Ja to robím stále," povedal pre ta3. 

Predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini vyhlásil minulý rok v súvislosti s financovaním strany ikonickú vetu: "Čo si naškrabkáme, to máme." Zuzana Dolinková mala minulý rok darovať strane zhruba 12-tisíc eur. Členovia podľa podpredsedníčky darujú strane tisíc eur mesačne.

Bratia Mlynárikovci

Mlynárik pre Plusku tvrdil, že rovnako ako pomáha strane Hlas-SD, pomáha aj iným ľuďom v ťažkých situáciách. “Strana Hlas-SD neposkytuje konkrétne údaje o svojich členoch, nakoľko máme zato, že je to niečo ako osobný údaj. Podľa nás to je na každom občanovi, či sa aj verejne prihlási k členstvu v akejkoľvek politickej strane,” uviedla Medveď Macíková. Následne nám Lukáš Mlynárik prezradil, že je členom strany.

Lukáš Mlynárik je šéfom troch firiem sídliacich v Banskej Bystrici a Banskej Belej. Dve z troch spoločností, ktorým šéfuje, poberali platby od štátu. Firma DM Build získala nenávratný finančný príspevok od ministerstva dopravy v hodnote viac ako 125-tisíc eur. Zmluva bola podpísaná medzi Dominikom Mlynárikom, exšéfom spoločnosti, a Romanom Achimským, vtedajším generálnym tajomníkom služobného úradu ministerstva hospodárstva. Achimský minulý rok podpísal zmluvu s kontroverznou bezpečnostnou službou Bonul (pozn. red. ktorá zmenila názov na protectus). Za SBS vtedy podpísal zmluvu Miroslav Bödör. 

"S Achimským nie som v kontakte, nepoznám ho. Podpisoval nám zmluvu na tento projekt, čo som si všimol po vašom upozornení. K dnešnému dňu sme nedostali žiadne finančné prostriedky," uviedol pre ta3 Mlynárik.

V projekte malo ísť o podporu rozvoja podnikania a spolupráce DM Build a SOŠ služieb a lesníctva v Banskej Štiavnici. Podľa riaditeľky školy Viery Gregáňovej vtedy nevyužili spoluprácu s DM Build, pretože rekonštruovali viaceré budovy školy a nemajú kapacity na plnenie tejto spolupráce.

Dodala, že zmluvu majú uzavretú na päť rokov a v budúcnosti by ju mali využiť. Následne mala hovoriť s konateľom, ktorý jej mal povedať, že v nákupe strojov stále prebieha verejné obstarávanie, a tak ešte spolupráca musí počkať. Podľa zistení ta3 bolo verejné obstarávanie zrušené v máji roku 2022. V súčasnosti pri obstarávaní svieti "Zákazka je momentálne upravovaná".

Hlavné aktivity projektu mali prebehnúť od júla do augusta 2022, podľa Gregaňovej sa tak doteraz nestalo. Na ďalšie otázky už Gregaňová neodpovedala.

"K príspevku som sa dostal cez zverejnenú výzvu na internete. Spolupráca neprebehla, pretože sme peniaze nedostali. Nemohli sme tým pádom nakúpiť stroje na výučbu. Verte mi, pre stavebnú sféru nemáte dostatok remeselníkov. My sme chceli a chceme študentov na strojoch zaučiť, vychovať k pracovnej disciplíne a následne ich zamestnať. Všetko mi to príde tak, ako keby náš štát nemal vôľu duálneho vzdelávania. Namiesto toho, aby vám pomohol, tak sem-tam vám hodí polienko pod nohy," opísal v minulosti Mlynárik problém s obstarávaním.

"Na verejné obstarávanie sme si objednali firmu, ktorá zastrešuje VO. Viem, že nám bola vytknutá nesprávne uvedená špecifikácia strojov vo VO. Na základe odporúčania ÚVO (pozn. red. Úrad pre verejné obstarávanie) bolo prvé verejné obstarávanie zrušené a vyhlásilo sa druhé VO, ktoré nie je ukončené," vysvetlil Mlynárik.

"Neposkytol som strane Hlas-SD peniaze z nenávratného finančného príspevku. Vaša predstava je naivná, pretože na takéto finančné príspevky musíte mať samostatne zriadený účet v banke a musíte zdokladovať každý jeden výdaj, ktorý musí súhlasiť s projektom. Ak to tak nespravíte, nesplnili ste podmienky projektu. Myslíte, že by som takéto niečo riskoval?" doplnil Mlynárik.

DM Build v roku 2022 zvýšila svoj zisk o 59 %. Podľa dostupných dát ich tržby od roku 2020 klesajú a zisk za rok 2022 nie je vyšší ako 5 000 eur, aj keď si oproti predchádzajúcemu roku (2021) polepšili o necelých 1 500 eur.

Ďalšia firma Mlynárikovcov Stavebný sociálny podnik s. r. o. získavala státisícové zákazky pre štát. Spoločnosť fungujúca od decembra roku 2020 získala od štátu približne 15 zmlúv v hodnote viac ako 1,7 milióna eur. Na rozdiel od DM Build sa Stavebnému sociálnemu podniku Mlynárikovcov od začiatku veľmi dobre darí. Zisk za rok 2021 predstavoval viac ako 120-tisíc eur a tržby takmer 200-tisíc eur (pozn. red. za rok 2022 zisky klesli na 41-tisíc eur.

"Zapájame sa do VO po celom Slovensku. V roku 2022 sme nacenili 65 súťaží a z úspešných VO sme realizovali šesť. Nás predáva kvalita služieb, odbornosť a dôslednosť, na ktorej si pri sociálnom podnikaní zakladám. Vytvárame pracovné miesta pre zdravotne a sociálne znevýhodnených občanov v našom regióne," uviedol Mlynárik.

Achimský, ktorý podpisoval zmluvu Mlynárikovcov so štátom, je v dozorných radách štátnych spoločností ako napríklad MH Invest, ktorá sídlila v luxusnom hoteli Aston. V ňom ako vlastník vystupuje šéf kancelárie NR SR Daniel Guspan (pozn. red. šéfom kancelárie sa stal ešte za vlády Smeru, navrhol ho nebohý Pavol Paška).

V tomto hoteli podľa Plusky spozorovali aj Norberta Bödöra a Viktora Lehotzkého, bývalého generálneho tajomníka služobného úradu rezortu hospodárstva, ktorý je považovaný za pravú ruku exministra Petra Žigu (pozn. red. predtým pôsobil v Smere, teraz v Hlase-SD). Lehotzký bol do roku 2018 v dozornej rade štátnej akciovky MH Manažment.

KDH verzus audítor

Audítor upozornil na úhradu služieb dcérskej spoločnosti KDH zo štátneho príspevku. S tým vedenie strany nesúhlasí.

"Politická strana uhradila v roku 2022 záväzky, ktoré jej vznikli voči jej dcérskej spoločnosti KDH servis za dodanie služieb aj z prostriedkov získaných ako príspevky zo štátneho rozpočtu," popisuje audítor Vladimír Holička.

Zákon o politických stranách zakazuje použitie štátnych príspevkov na podnikanie obchodnej spoločnosti, ktorú vlastní strana. "Vzhľadom na vágne ustanovenie zákona, neexistenciu právneho výkladu, či stanoviska štátneho orgánu, ktorý by prípadný nesprávny postup politickej strany mohol sankcionovať existuje riziko, že uvedený postup politickej strany môže byť považovaný za porušenie zákona," písal audítor.

Už rok predtým (2021) upozorňoval audítor na bod závierky číslo VI., ktorý poukazuje na financovanie dcérskej spoločnosti a hnutia KDH. Firma mala hnutiu dodať služby zhruba za 100-tisíc eur.

KDH bod VI. faktúry s KDH servisom Registeruz KDH bod VI. faktúry s KDH servisom.

KDH Servis vedie a je mu aj konečným užívateľom výhod Marek Michalčík. Od roku 2018 do 2021 bola firma v nižších stratách, za rok 2022 sa jej podarilo dostať do zisku 2 000 eur. Za rok 2021 mala tržby viac ako 260-tisíc eur, napriek tomu bola v strate, za rok 2022 sa jej tržby znížili na 83-tisíc eur, no bola zisková.

Hnutie tiež malo poskytnúť príspevky fyzickým osobám vo výške 178-tisíc eur.

Z dodávateľov služieb a tovarov pre KDH boli najobjemnejšími zákazky KDH servisu a tiež agentúra komunikácie s verejnosťou Temper Communication, česká spoločnosť, ktorej šéfuje Tomáš Bůzek, podnikateľ aj zástupca majoritného čínskeho vlastníka SK Slavia Praha.

Príspevok od štátu získalo hnutie vo výške 366-tisíc eur. Darcovia prispeli strane viac ako 220-tisíc eur, členovia KDH podporili hnutie 41-tisícmi v podobe príspevkov a hnutie si požičalo 100-tisíc eur s trojpercentným úrokom od Ivana Uhliarika (pozn. red. bývalý minister zdravotníctva a bývalý podpredseda KDH).

Uhliarik financoval KDH už aj v minulosti a za rok 2023 poskytol strane ďalších 50-tisíc eur. Hnutie si aj v tomto roku napožičiavalo od rôznych osôb desaťtisíce eur s trojpercentným úrokom.

Štedrými darcami boli i Anna Barkóciová (15-tisíc eur), Martin Uhliarik (5 000 eur), Mateo Group (8 000 eur, darovala takmer polovicu zisku z minulého roku), Ján Kadlec (10-tisíc eur), Dent-in (20-tisíc eur, firma tak darovala viac ako štvrtinu zisku), Rudolf Hrubý (25-tisíc eur).

Strana na finančných účtoch disponovala na konci minulého roka 323-tisícmi eur, od konca roka 2021 tak utratila viac ako 200-tisíc eur.

Za rok 2022 naliala strana do reprezentácie viac ako 36-tisíc eur, zhruba päťnásobne viac ako v roku 2021 (6 897 eur). Podľa účtovnej závierky nemali žiadne náklady spojené s cestovaním.

KDH za 2021

Na bankových účtoch mala strana prostriedky vo výške viac ako 450-tisíc eur (pozn. red. podľa dostupnej správy z roku 2021). Strana nemala žiadne náklady na cestovanie, mzdové náklady mali predstavovať viac ako 100-tisíc eur a v časti "Ostatné služby" uviedla náklady bezmála 440-tisíc eur.

Výnosy z darov mali za rok 2021 predstavovať 345 eur, príspevky od členov zhruba 38-tisíc eur a z dotácií od SR na činnosť strany získali viac ako 366-tisíc eur. Za rok 2021 boli najštedrejšími darcami podľa účtovnej závierky Zuzana Bednárová, ktorá strane poslala 800 eur, firma Sunday, s. r. o. so sumou 500 eur a Martin Šmilňák s 300 eurami.

Ivan Uhliarik poskytol strane pôžičku 100-tisíc eur, ktorú má strana splatiť do polovice roka 2024 s trojpercentným úrokom. Na kampaň do komunálnych volieb v roku 2022 strana naliala takmer 430-tisíc eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok