Rusko hlási ďalšie mená. Pri páde lietadla s Prigožinom zomreli aj jeho stúpenci. Čo o nich vieme?

ta3/Lenka Klobučníková/BBC
27.8.2023 18:25

Pozostatky všetkých 10 pasažierov v lietadle Jevgenija Prigožina, ktoré sa zrútilo v stredu, boli identifikované, čo potvrdzuje smrť šéfa Wagnera, uviedol v nedeľu ruský vyšetrovací výbor. Upozornila na britská spoločnosť BBC.

Vagnerovci robia nábor na podporu bojov aj na sociálnych sieťach, píše Politico
TASR/AP

Ruská federálna agentúra pre leteckú dopravu informovala, že okrem troch členov posádky boli na palube lietadla, ktoré havarovalo v oblasti Tver severne od Moskvy, tieto osoby:

  • Jevgenij Prigožin
  • Dmitrij Utkin
  • Valerij Čekalov
  • Sergej Propustin
  • Jevgenij Makarjan
  • Alexander Totmin
  • Nikolaj Matusejev

Čo o nich vieme?

CNN už skôr informovala o úlohe Utkina ako dôveryhodného poručíka Prigožina od začiatku Wagnerovej skupiny.

Správa ruskej investigatívnej skupiny riadenej exilovým ruským miliardárom Michailom Chodorkovským, Dossier Center, odhalila ďalšie podrobnosti o ostatných pasažieroch na palube:

Valerij Chekalov:  Čekalov bol jedným zo zástupcov šéfa Wagnera, ktorý s ním spolupracoval od začiatku 21. storočia, uvádza Dossier Center. Dohliadal na všetky Prigožinove "civilné“ projekty v zahraničí, vrátane geologického prieskumu, ťažby ropy a poľnohospodárstva, ako aj na logistiku spoločnosti.

Operácia USA v Sýrii

V júli americké ministerstvo zahraničia uvalilo sankcie na Čekalova za to, že konal v mene Prigožina, pričom poznamenalo, že "uľahčil dodávky munície do Ruskej federácie“.

Evgeniy Makaryan:  Makaryan sa pripojil k Wagnerovi v marci 2016, informovalo Centrum dokumentácie. Bol súčasťou štvrtého Wagnerovho útočného oddielu v Sýrii, ktorý sa vo februári 2018 dostal pod paľbu amerických lietadiel neďaleko Khashamu.

CNN predtým informovala, že Rusko pripustilo, že pri nešťastnej operácii proti silám podporovaným USA v Sýrii utrpelo veľké straty.

Chceli zatajiť ich totožnosť

Moskva vtedy trvala na tom, že obeťami nie sú ruskí vojaci a uviedla, že "vojaci Ruskej federácie sa nijakým spôsobom nezúčastnili“ stretu. Nepovedalo sa, čo tam Rusi robili, ale rodiny obetí tvrdia, že to boli vojenskí dodávatelia pracujúci pre Wagnera.

Nikolaj Matusevič:  Zatiaľ čo Stredisko dokumentov uviedlo, že nemôže nájsť úradníka Wagnera, ktorý by dokonale zodpovedal pravopisu uvedenému ruskými úradníkmi, Nikolaj Matuseev, našli Matusevicha, ktorý je s Wagnerom od januára 2017 a slúžil aj pri štvrtom útoku. oddelenie v Sýrii.

Sergey Propustin:  Propustin sa pripojil k Wagnerovi v marci 2015 a bojoval v spoločnosti s názvom Kirill Tikhonovič, ktorá bola jednou z bojových jednotiek skupiny Wagner, podľa Dossier Center.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok