V Bielorusku môže byť podľa Lukašenka až 10-tisíc žoldnierov. Čo si myslí o smrti Prigožina?

ta3 ČTK
25.8.2023 17:16

Žoldnieri z wagnerovej skupiny zostanú v Bielorusku aj po smrti jej vodcu a v krajine ich bude až 10 000. Podľa tlačových agentúr to v piatok vyhlásil bieloruský líder Alexander Lukašenko.

Neviní Putina

Lukašenkove vyjadrenia sú zrejme v rozpore s predchádzajúcimi správami médií, podľa ktorých satelitné snímky ukazujú, že počet stanov v táboroch obývaných ruskými žoldniermi v Bielorusku klesol. Prezident Bieloruska v piatok novinárom povedal, že ruský prezident Vladimir Putin nemôže stáť za stredajšou haváriou lietadla, pri ktorej zrejme zahynul vodca skupiny Wagner Jevgenij Prigožin a jeho pravá ruka Dmitrij Utkin. Lukašenko tiež tvrdil, že varoval Prigožina a Utkina, aby boli opatrní, ale Prigožin poprel, že by sa obával o svoj život.

"Wagner žil, Wagner žije a Wagner bude žiť v Bielorusku, aj keď sa to niekomu nepáči," povedal Lukašenko podľa štátnej tlačovej agentúry Belta. "Aj s Prigožinom sme vybudovali systém, ako bude Wagner u nás umiestnený. A čo sa týka satelitných snímok, že niečo rozoberáme, skladáme prebytočné stany, nie je ich toľko treba," povedal. Podľa jeho slov jadro skupiny zostáva v Bielorusku, ale niektorí odišli na dovolenku a iní sa rozhodli žiť na okraji. "Poznáme však telefónne čísla, heslá. O niekoľko dní tu budú všetci, až 10 000 ľudí," povedal.

Zostanú v Bielorusku?

Lukašenko však zatiaľ povedal, že nie je nutné, aby všetci zostali v Bielorusku, kam majú prísť v pevne stanovenom počte na školenie. "Ak sa Rusko rozhodne zobrať odtiaľto ľudí na rotáciu do Afriky, prosím, nie sme proti," dodal a zdôraznil, že v Bielorusku bude toľko žoldnierov, koľko bude potrebné. "Svoje sľuby splníme, oni poznajú podmienky," povedal bieloruský líder.

Argumentoval tým, že Vagnerovci platia Minsku za všetky poskytnuté služby vrátane stanov a vody, zatiaľ čo bieloruskí vojaci - najmä príslušníci ministerstva vnútra a špeciálnych jednotiek - radi preberajú bojové skúsenosti ruských žoldnierov. A on sám nemá pocit, že "sedí na sude s pušným prachom", napriek kontroverznej povesti žoldnierov ako prepustených trestancov.

Príbuzní sú bez nádeje

Lukašenko povedal, že mnohí sa snažia pripísať zodpovednosť za pád lietadla s Prigožinom a Utkinom Putinovi, ale bieloruský líder povedal, že s katastrofou nemá nič spoločné. "Nemôžem povedať, kto to urobil. Poznám však Putina. Je to rozvážny, veľmi pokojný a dokonca pomalý človek pri rozhodovaní aj o menej komplikovaných problémoch. Preto si neviem predstaviť, že by to urobil Putin, že by to spôsobil Putin. To je príliš hrubá, neprofesionálna práca, ak sa to už stalo. Na Putina to nevyzerá," povedal. Dodal, že Minsk je v kontakte s Prigožinovými príbuznými a tí sú presvedčení, že "bez najmenších pochybností Jevgenij zomrel".

Tvrdenia Západu, že Prigožin bol zabitý na príkaz Kremľa, a ďalšie podobné špekulácie sú "absolútne lži", uviedol v piatok Putinov hovorca Dmitrij Peskov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok