Ľudia okolo Putina často miznú. Pozrite si výber podozrivých úmrtí a pokusov o atentát

ta3 čtk
25.8.2023 06:00

Prečítajte si výber informácií o zvláštnych osudoch ruských opozičníkov a odporcov prezidenta Vladimira Putina z minulosti. Prehľad prinášame v súvislosti s doposiaľ neobjasnenou smrťou šéfa žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina, ktorý zahynul pri páde lietadla.

Ľudia okolo Putina často miznú. Pozrite si výber podozrivých úmrtí a pokusov o atentát
Twitter/rydo.algo, Pulzo, RONCHECK1

Viktor Juščenko

Na jeseň roku 2004 bol počas volebnej kampane otrávený na schôdzke s predstaviteľmi tajných služieb neskorší ukrajinský prezident z rokov 2005 až 2010 Viktor Juščenko. Lekárske testy preukázali, že išlo o otravu dioxínom, ktorý mu zmenil tvár na nepoznanie. Juščenko v roku 2007 uviedol v rozhovore, že je presvedčený, že dioxín, ktorý poslúžil pri jeho otrávení, bol vyrobený v ruských laboratóriách.

Vladimir Kara-Murza

Ruský súd tento rok v apríli poslal na 25 rokov do väzenia opozičného predstaviteľa, bývalého koordinátora opozičného hnutia Otvorené Rusko, publicistu a kritika Kremľa Vladimira Kara-Murzu, ktorého obvinil okrem iného z vlastizrady. Ruský odvolací súd v júli verdikt nad ním potvrdil. Kara-Murza dlhodobo vystupoval proti prezidentovi Putinovi a loboval u západných vlád za uvalenie sankcií na Rusko a jednotlivých Rusov za porušovanie ľudských práv. 

Kara-Murza, ktorý tiež kritizoval ruskú vojenskú agresiu na Ukrajine, bol vzatý do väzby vlani v apríli na základe obvinenia zo "šírenia nepravdivých informácií" o ruskej armáde počas prejavu pred americkými zákonodarcami. Tento Putinov odporca tiež tvrdí, že bol dvakrát otrávený pri pokusoch o atentát.

Alexandr Litvinenko 

Na otravu rádioaktívnym polóniom 210 zomrel v novembri 2006 bývalý ruský agent Alexander Litvinenko, ktorý pred smrťou obvinil zo svojej vraždy ruského prezidenta Vladimira Putina. Ako agent pracoval Litvinenko najskôr pre ZSSR a potom pre Rusko, neskôr začal kritizovať vedenie krajiny aj pomery v rozviedke. Nakoniec v roku 2001 získal politický azyl v Británii, prijal britské občianstvo a pracoval pre tajnú službu MI6. 

Podľa vyšetrovania existujú dôkazy, že Litvinenka otrávili bývalí ruskí agenti Dmitrij Kovtun a Andrej Lugovoj, ktorých ale Rusko odmietlo vydať. Látku mu primiešali do čaju počas schôdzky, ktorá sa na jeseň 2006 konala v jednom londýnskom hoteli. Podľa britského sudcu vraždu "pravdepodobne schválil" ruský prezident Putin.

Alexej Navaľnyj 

Bloger, ktorý svojím bojom proti korupcii v elitách krajiny dosiahol postavenie vodcu opozície, sa v roku 2020 niekoľko mesiacov zotavoval v Nemecku z otravy, ktorú podľa západných laboratórií spôsobila bojová látka zo skupiny novičok. Navaľnyj z otravy obvinil Kremeľ, ten obvinenie odmietol a spochybnil aj sám fakt otravy, potvrdený západnými expertmi. 

Polícia opozičníka po návrate do vlasti zatkla a Navaľnyj bol poslaný zhruba na 2,5 roka do väzenia kvôli porušeniu podmienky skoršieho rozsudku za údajnú spreneveru. Navaľnyj označil svoje väznenie za politicky motivované. V krajine predvlani kvôli nemu vypukli rozsiahle protesty, proti ktorým režim tvrdo zasiahol. Úrady medzitým Navaľného organizácie označili za extrémistické a zakázali ich. 

Vlani v marci bol Navaľnyj odsúdený na deväťročný trest za podvod a pohŕdanie súdom a tento rok v auguste ho ruský súd poslal na ďalších 19 rokov do väzenia za extrémizmus. Navaľnyj si teraz v Rusku odpykáva 11,5 roka väzenia, podľa jeho právneho zástupcu je chorý a nedostáva dostatočnú lekársku starostlivosť.

Boris Nemcov

Bývalý ruský vicepremiér a vyhlásený kritik Kremľa Boris Nemcov bol zastrelený v centre Moskvy vo februári 2015. Týždeň po vražde bola zatknutá pätica podozrivých Čečencov. V júli 2017 bol Zaur Dadajev, bývalý príslušník špeciálneho čečenského bezpečnostného práporu Sever, odsúdený na 20 rokov odňatia slobody. 

Štvorica spolupáchateľov bola odsúdená na tresty od 11 do 19 rokov. Podľa Nemcovovej dcéry Žanny sa po objednávateľovi vraždy pátra iba "na oko", pretože stopa vedie k spolupracovníkom čečenského vládcu Ramzana Kadyrova.

Anna Politkovská 

Novinárka, ktorá kritizovala politiku Kremľa v Čečensku, bola zavraždená v októbri 2006. Prípad Politkovskej vyvolal celosvetovú pozornosť a na Západe bol označovaný za dôkaz nátlaku, ktorému sú v Rusku vystavení kritici kremeľskej politiky. Škandál navyše vyvolal prvý proces s údajnými spolupáchateľmi vraždy v roku 2009. Porota vtedy pustila obžalovaných pre nedostatok dôkazov na slobodu, najvyšší súd potom ale vrátil prípad prokuratúre na došetrenie. 

V júni 2014 poslal súd za vraždu Politkovskej do väzenia na doživotie Lom-Aliho Gajtukajeva a Rustama Machmudova. Traja ďalší páchatelia dostali vysoké tresty. Za organizátora vraždy bol okrem Gajtukajeva označený bývalý policajt Sergej Chadžikurbanov, ktorý dostal 20 rokov.

Sergej Skripal

V marci 2018 bol v Salisbury na juhu Británie otrávený bývalý ruský tajný agent Sergej Skripal, ktorý v krajine získal útočisko, a jeho dcéra Julija. V kritickom stave boli hospitalizovaní. Podľa predstaviteľov Británie a EÚ boli otrávení nervovo paralytickým jedom A234 zo skupiny látok na Západe označovaných ako novičok. Z nemocnice boli v apríli a máji 2018 prepustení. Londýn zodpovednosť za túto otravu kladie Rusku, Moskva to odmieta. 

Britskí vyšetrovatelia uvádzajú, že zhromaždili dostatok dôkazov, aby mohli z útoku obviniť dvoch Rusov, ktorí vystupovali pod menami Alexander Petrov a Ruslan Boširov a ktorých médiá identifikovali ako agentov ruskej vojenskej rozviedky GRU Alexandra Miškina a Anatolija Čepigu. Kvôli kauze vyhostili takmer tri desiatky krajín viac ako 150 ruských diplomatov. Vo väčšine štátov reagovala Moskva recipročne.

V roku 2021 česká vláda oznámila, že boli Miškin a Čepiga v roku 2014 zapojení do výbuchu muničných skladov vo Vrbeticiach, pri ktorých zahynuli dvaja českí občania. V septembri 2021 britská polícia v prípade pokusu o otravu Skripalových obvinila tretieho Rusa Denisa Sergejeva, ktorý podľa vyšetrovateľov operácii velil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok