Vstane z mŕtvych? Ruské profily šíria správu, že Prigožin žije a videli ho v Afrike

ta3/Kristína Górová
25.8.2023 15:36

Na definitívny dôkaz o tom, že šéf wagnerovcov Jevgenij Prigožin zahynul, stále čakáme. Napriek tomu svetové médiá píšu, že už nežije. Na ruských sociálnych sieťach sa však začali šíriť správy, že ho v africkom Mali videli živého.

Vstane z mŕtvych? Ruské profily šíria správu, že Prigožin žije a videli ho v Afrike
TASR/AP

Svedectvo o tom, že Prigožin žije, začal šíriť najmä telegramový účet Arabskaja Afrika s odvolaním sa na arabské sociálne siete. Odvoláva sa na očitých svedkov, ktorí ho videli v Mali. "Prigožin je živý a zdravý, veľmi sa neradujte. Teraz je v hoteli v Mali, konkrétne na hraniciach s Nigerom,“ píše sa na Telegrame, kde sa šíri aj verzia, že Prigožin má v Nigeri vzdorovať možnému zásahu francúzskych jednotiek. Upozornil na to spravodajský portál tvnoviny.sk.

Vstal z mŕtvych? 

Nebolo by to po prvý raz, čo by Prigožin "vstal z mŕtvych". V októbri 2019 sa v Konžskej demokratickej republike zrútilo vojenské lietadlo An-27 s ôsmimi ľuďmi na palube. Vtedy sa uvádzalo, že na palube bol aj šéf žoldnierov a pád neprežil. O tri dni neskôr sa ukázalo, že je nažive.

Špekulácie umocňuje aj názor analytika Keira Gilesa. Podľa neho bral Prigožin svoju osobnú bezpečnosť veľmi vážne ešte predtým, ako sa pokúsil o prevrat. "Kým to nebude absolútne stopercentne potvrdené, nebuďme úplne prekvapení, ak sa skutočný Jevgenij Prigožin objaví niekde inde," povedal britský analytik v rozhovore pre agentúru Associated Press. 

Wagnerovci smútia

Bojovníci z radov wagnerovcov napriek tomu tvrdia, že je mŕtvy a oplakávajú ho ako hrdinu a vlastenca, ktorý zahynul rukou neidentifikovaných ľudí, ktorých označili za "zradcov Ruska". Vyšetrovací výbor Ruskej federácie medzitým začal vyšetrovanie havárie lietadla a potvrdil, že pri havárii zahynulo 10 ľudí, pričom Prigožina nespomína, píše Daily Mail

Nech už za haváriou stojí ktokoľvek alebo čokoľvek, Prigožinova smrť by podľa britského bulvárneho denníka Putina zbavila človeka, ktorý bol najvážnejšou výzvou pre autoritu ruského vodcu od jeho nástupu k moci v roku 1999.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok