Ukrajina je unavená a Západ tiež. Ako dlho ju budú USA podporovať vo vojne?

ta3/nf
12.8.2023 05:45

Jednou z najväčších tragédií Ukrajiny počas toho, ako vedie kritickú ofenzívu, ktorá doteraz nesplnila očakávania Zelenského ani Západu je, že nemôže rozhodnúť o svojom osude iba sama. Informuje o tom web CNN.

Ukrajina je unavená a Západ tiež. Ako dlho ju budú USA podporovať vo vojne?
Profimedia

Vláda prezidenta Volodymyra Zelenského je závislá od dodávok amerických a západných zbraní. Ruský prezident Vladimir Putin, ktorého posadnutosť a osobné mocenské kalkulácie uvrhli Ukrajinu do hroznej vojny, bude mať tiež veľký vplyv na to, či a kedy sa konflikt skončí. 

Zatiaľ čo obete na bojisku rozhodujú o tom, koľko zabraného územia Ukrajina získa späť, výsledok vojny budú ovplyvňovať aj vonkajšie faktory vrátane presunu politických síl v USA, Moskve a európskych metropolách, píše CNN.

Ďalšia podpora bude závisieť od prezidenta

Napríklad zastavená ofenzíva a zimná patová situácia by mali v USA osobitné dôsledky. Mohlo by to vyvolávať otázky týkajúce sa podpory Ukrajiny zo strany Spojených štátov, čo bude aj témou predvolebných diskusií, keďže v roku 2024 čakajú USA prezidentské voľby. 

Američania sú pripravení na potenciálny stret medzi prezidentom Joeom Bidenom, ktorý oživil západnú alianciu a je najkritickejším vonkajším podporovateľom Ukrajiny, a bývalým prezidentom Donaldom Trumpom, skeptikom voči NATO, ktorý obdivuje Putina a zaviazal sa ukončiť vojnu do 24 hodín, a to podľa Putinových podmienok. Aj keď Trump nebude v roku 2024 nominantom Republikánskej strany, pokles verejnej podpory Ukrajiny by mohol Bidenovi ublížiť.

Z politických, ale aj strategických dôvodov existuje obrovský tlak na dlhoočakávanú letnú protiofenzívu Ukrajiny, aby priniesla významné prielomy na bojisku. Zatiaľ je však tlak na Ukrajincov skôr bremenom než nakopnutím k bleskovým posunom, čo zvyšuje možnosť, že vojna by mohla pretrvávať aj väčšinu budúceho roka. 

Ak sa tento scenár naplní, schopnosť Ukrajiny naďalej bojovať, ochota Američanov poskytovať multimiliónové balíky pomoci a Putinova tolerancia ohľadom obrovským strát na bojisku vytvoria ešte napätejšiu atmosféru.

Bude Západ zhovievavý?

Má však Západ toľko zhovievavosti, aby Ukrajine poskytol potrebný čas? Nedostatok veľkých prelomov proti Rusku v nadchádzajúcich týždňoch nedá tvorcom západnej politiky na výber iné, než aby zvážili širší politický kontext vojny, aj keď jej koniec je v nedohľadne.

Ukrajina má malú chuť podvoliť sa, pretože sa usiluje o návrat k svojim hraniciam z roku 1991. Ide o ašpiráciu, ktorá by si vyžadovala vyhostenie ruských síl z anektovaného Krymu, čo sa v súčasnosti zdá nepravdepodobné.

Putin po tom, čo zlyhal vo svojej snahe účinne vymazať ukrajinský národ z mapy, ešte nedosiahol úspechy, ktoré by mu umožnili vyhlásiť verziu víťazstva dôležitú pre upevnenie jeho vlády. V konečnom dôsledku bude schopnosť Ruska a Ukrajiny pretrpieť ťažké straty na bojisku rozhodujúca v bode, v ktorom by mohla byť každá strana otvorená urovnaniu. Náklady na pokračovanie v boji však môžu prevážiť odmeny za jeho ukončenie.

Ak nastane tento scenár, môže mať veľa spoločného s vytrvaním alebo dlhodobou krehkosťou americkej podpory, ktorá je životne dôležitá nielen pre vyzbrojovanie Ukrajiny, ale aj pre udržanie jednoty NATO a európskeho odhodlania, dodáva CNN.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok