Ukrajina je unavená, priznáva Zelenskyj. Analytici na začiatku neverili, že dokáže zastaviť Rusko

ta3/Soňa Búranová, tasr
10.8.2023 05:45

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je citlivý na akékoľvek slová, že protiofenzíva bola sklamaním. Stále zdôrazňuje, že Kyjev potrebuje viac kvalitných zbraní zo Západu, keďže to, ako Ukrajinu vnímajú spojenci aj svet, je pre neho dôležité. Píše o tom CNN.

Ukrajina je unavená, priznáva Zelenskyj. Analytici na začiatku neverili, že dokáže zastaviť Rusko
TASR/AP

Pomalý postup

"Protiofenzíva je náročná. Deje sa pravdepodobne pomalšie, ako si to niektorí ľudia predstavujú,“ povedal Zelenskyj na stretnutí s latinskoamerickými médiami.

Vyzval spojencov, aby boli trpezliví a sľúbil, že jeho sily zvíťazia nad demoralizovanými Rusmi. "V našich očiach je únava, ale v ich očiach je strach. A to sú dve veľmi odlišné veci," vyhlásil. Je príliš skoro na to, aby bolo nutné tvrdiť, že ukrajinskej ofenzíve sa kráti čas, a to aj napriek blížiacemu sa príchodu jesenného počasia, ktoré by mohlo sťažiť veľké manévre.

Generálporučík armády vo výslužbe Mark Hertling v CNN poukázal na to, že "mnohí analytici verili, že Ukrajina nedokáže zastaviť Rusko na začiatku tejto vojny“, no kyjevské sily dokázali, že sa mýlili. Povedal, že Ukrajina vedie rozsiahlu ofenzívu v oblasti rovnajúcej sa vzdialenosti medzi Washingtonom a Bostonom a potrebuje čas.

"O tom, čo sa práve deje, je veľa strohých komentárov, ale to, čo robí Ukrajina, je najťažšia zo všetkých misií a bude trvať dlho,“ dodal Hertling.

Územie veľké ako Slovensko

Úrad pre strategickú komunikáciu informoval, že Ukrajina oslobodila od začiatku vojny územie takmer také veľké, ako je rozloha Slovenska. Píše o tom televízia Sky News. Ukrajina oslobodila od začiatku ruskej invázie vyše 40-tisíc štvorcových kilometrov územia. Slovensko má rozlohu 49 036 štvorcových kilometrov.

Za posledné dva mesiace hlásila Ukrajina územné zisky predovšetkým na východnom a južnom fronte. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok