Ukrajina je unavená a Západ tiež. Ako dlho ju budú USA podporovať vo vojne?

ta3/nf
12.8.2023 05:45

Jednou z najväčších tragédií Ukrajiny počas toho, ako vedie kritickú ofenzívu, ktorá doteraz nesplnila očakávania Zelenského ani Západu je, že nemôže rozhodnúť o svojom osude iba sama. Informuje o tom web CNN.

Ukrajina je unavená a Západ tiež. Ako dlho ju budú USA podporovať vo vojne?
Profimedia

Budú republikáni spolupracovať?

Bez ohľadu na to, či Biden vyhrá druhé funkčné obdobie alebo nie, jeho odkazu bude dominovať hlavná úloha v reakcii na ruskú inváziu. Pôjde o najvýznamnejšiu ukážku vedenia Západu americkým prezidentom, prinajmenšom od čias Georgea H. W. Busha na konci studenej vojny.

Biden už pracuje na novom návrhu zákona o dodatočnom financovaní, ktorý bude pravdepodobne pripravený na posúdenie Kongresom do konca tohto roka. Opatrenie bude doteraz najdôležitejším testom ochoty väčšiny republikánov v Snemovni s cieľom pokračovať v prispievaní miliárd dolárov do vojny, a to napriek ich hlbokému skepticizmu. Akýkoľvek náznak, že ukrajinská ofenzíva uviazla, prehĺbi skepticizmus v súvislosti s dlhodobým záväzkom USA.

Zatiaľ čo zahraničná politika je len zriedka rozhodujúcim faktorom v prezidentských voľbách a vojna na Ukrajine nie je dominantnou témou v primárkach Republikánskej strany, niektorí priaznivci strany v štátoch s predčasným hlasovaním, ako sú Iowa a New Hampshire, ju po mesiacoch vysokej inflácie spochybňujú a tiež štedrosť USA.

Väčšina Američanov nesúhlasí s ďalšou podporou

Nový prieskum CNN/SSRS z minulého týždňa odrážal politickú zložitosť v USA v súvislosti s vojnou, pričom 55 percent voličov tvrdí, že Kongres by nemal povoliť dodatočné financovanie na podporu Ukrajiny. Asi 51 percent uviedlo, že USA už urobili dosť, aby pomohli, zatiaľ čo 48 percent tvrdí, že by mali urobiť viac. 

Krátko po ruskej invázii vo februári 2022 62 percent opýtaných uviedlo, že USA by mali urobiť viac pre podporu Ukrajiny. Ako takmer všetko ostatné v USA, aj podpora vojnového úsilia je hlboko polarizovaná.

Prieskum CNN ukázal, že 71 percent republikánov si myslí, že Kongres by nemal povoliť nové financovanie, zatiaľ čo 62 percent demokratov tvrdí, že by mal. Zisťovanie naznačuje, že by na to mohla existovať dostatočná podpora republikánov a demokratov. Otázkou však je, či je predseda Snemovne reprezentantov Kevin McCarthy, ktorý má nepatrnú väčšinu, ochotný alebo schopný schváliť návrh zákona o pomoci na bipartitnom základe.

Politická dynamika v snemovni predstavuje veľmi neistý základ pre životne dôležitú podporu Ukrajiny zo strany USA, čo zdôrazňuje, prečo by zastavená ofenzíva mohla predstavovať politickú katastrofu pre Zelenského v Spojených štátoch, ako aj strategickú stratu pre Ukrajinu doma.

Biely dom bagatelizuje myšlienku, že Ukrajina stráca dynamiku a zatiaľ má čas, čo USA považujú za luxus. John Kirby, koordinátor Národnej bezpečnostnej rady pre strategickú komunikáciu, povedal v utorok Wolfovi Blitzerovi zo CNN, že Ukrajina robí určitý pokrok. Naznačil, že čoskoro by mohol prísť nový balík pomoci, zahrňujúci zariadenia na odmínovanie a delostrelecké súpravy HIMARS.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok