Ohnivá šou pri Bachmute. Ukrajinci rozdrvili ruskú zbraň, ktorá ničí ich mestá

ta3/Soňa Búranová
11.8.2023 05:45

Ukrajinským delostrelcom sa pri Bachmute podaril husársky kúsok. Zničili ruskú ťažnú húfnicu 2A65 Msta-B, ktorá získala prezývku "zabijak miest“. Upozornil na to portál CNN Prima News. Ukrajinci použili salvový raketomet HIMARS, ktorý dostali od USA. Polohu húfnice lokalizovali operátori dronov.

Ohnivá šou pri Bachmute. Ukrajinci rozdrvili ruskú zbraň, ktorá ničí ich mestá
Profimedia, reprofoto Twitter/Ukrainian Front

Stačil jeden výstrel

"Ohnivá šou raketometov HIMARS. Jednotka nášho vzdušného prieskumu našla húfnicu 2A65 Msta-B a upresnila paľbu systému HIMARS. Stačil jeden presný výstrel a stroj okupantov bol zničený aj spolu s muníciou,“ napísala na Facebooku ukrajinská 30. vojenská brigáda. Video sa šíri aj na sociálnej sieti X (predtým Twitter - pozn. red.).

Vo vojne na Ukrajine lietajú predovšetkým samohybné húfnice, obe strany konfliktu však používajú aj rad ťažných. Práve 2A65 Msta-B patrí medzi najlepšie zbrane tohto druhu. Do služby vo vtedajšom Sovietskom zväze sa dostala v roku 1987, pripomína CNN Prima News. V súčasnosti ju využívajú viaceré postsovietske štáty vrátane Ruska aj Ukrajiny. 

Silná a robustná

Húfnica je známa tým, že je silná a robustná. Môže sa pýšiť rýchlou frekvenciou streľby a veľmi slušným dosahom. Vypálené granáty sú schopné zasahovať ciele do vzdialenosti až 28 kilometrov. Ako vysvetľuje český spravodajský portál, vycvičená obsluha dokáže vystreliť šesť rán za minútu. 

Prezývku "zabijak miest" získala práve pre svoju silu, keďže ruskí okupanti ňou ostreľujú ukrajinské mestá, ktoré ležia blízko frontu. USA dodali Ukrajincom prvé kusy raketometov HIMARS začiatkom leta 2022. Tieto aj ďalšie zbraňové systémy zo Západu poskytujú Ukrajine nad Ruskom delostreleckú prevahu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok