Zničil už viacero cieľov, zabil niekoľko súperov. Pilotovi dronov vojna pripomína počítačovú hru

ta3/The Guardian, Alžbeta Múcsková
7.8.2023 12:09

Olexsandr pracoval v IT firme pre logistickú spoločnosť, keď Putin napadol Ukrajinu. Teraz sa jeho pozícia zmenila a vyhadzuje do vzduchu ruské tanky. Napriek tomu, že pozitívne hodnotí výsledky svojej práce a vojna mu pripomína počítačovú hru, na vojakov, ktorých zabil, sa snaží nemyslieť.

Zničil už viacero cieľov, zabil niekoľko súperov. Pilotovi dronov vojna pripomína počítačovú hru
TASR/AP (ilu)

Pred tým, ako Vladimir Putin vo februári 2022 vstúpil na územie Ukrajiny, 32-ročný Olexsandr pracoval v IT spoločnosti Flextronics. Dnes sa však už nezameriava na odstraňovaní softvérových chýb v medzinárodnej spoločnosti. 

Namiesto toho pilotuje kamikadze drony na Ukrajine v prvej línii. Je známy aj ako najsmrteľnejší pilot. "Nestretol som nikoho, kto by zničil viac," priznal sa pre The Guardian. Olexsandr oficiálne nenastúpil do armády, avšak ponúka svoje služby v prvej frontovej línii. 

Pomocou dronov útočí na nepriateľské ruské vojská. Zatiaľ zničil päť tankov, päť bojových vozidiel pechoty, jeden obrnený transportér, jedno bojové prieskumné vozidlo, dva viacúčelové ľahko vyzbrojené transportéry, bojové vozidlo pechoty a výsadkové bojové vozidlo. Dokopy teda zničil 20 kusov ruskej vojenskej techniky. Navyše poškodil šesť tankov a desať obrnených vozidiel a tým ich vyradil z boja. 

Reportérom z anglického média prezradil, že sa snaží nemyslieť na to, koľko životov už zobral. Pripustil však, že v piatok 4. augusta o 7:15 zabil dvoch ruských vojakov a ďalších šiestich zranil v opevnenej zákopovej pozícii na juhu Záporožia. Urobil tak pomocou dronov naplnených výbušninami.

Vojnou sa nedá chváliť

Aj vďaka jeho zásahu sa ukrajinským protiofenzívnym silám podarilo obsadiť danú pozíciu. "Odviedli sme dobrú prácu," uviedol. Dané skutky mu však nerobia radosť. "Vojna nie je niečím, čím by sme sa mohli chváliť," zveril sa. 

"Nechcem vstúpiť do ozbrojených síl. Ak sa pridáte, váš veliteľ môže byť hlupák, ktorý nevie robiť kvalitné operácie," vysvetlil. "Sám som veľmi efektívny. Som pripravený takto bojovať až do konca vojny. Podľa oficiálnych informácií Rusko vyrába 3000 dronov. Na Ukrajine niektorí malí bohatí cári vyrábajú tieto drony na predaj, dobrovoľné fondy ich kupujú a potom si za ne účtujú 650 dolárov za kus,"

Všetky Olexsandrove drony sú vyrobené z komponentov zakúpených online z Číny. Zostavili ich jeho dvaja priatelia v Kyjeve. Buď si ich vyzdvihne na svojich pravidelných cestách do hlavného mesta Ukrajiny, kde žije, alebo mu ich doručia poštou v blízkosti jeho pôsobiska.

Cena jedného dronu je približne 400 dolárov a náklady z veľkej časti hradia štedrí nemenovaní darcovia. To je vraj podstatne menej ako 650 dolárov, ktoré platia veľké dobrovoľnícke organizácie, ktoré kupujú drony pre iné armádne jednotky pre nedostatok vybavenia od ministerstva obrany. "Túto vojnu môžeme vyhrať s dronmi," povedal Olexsandr.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok