Zničil už viacero cieľov, zabil niekoľko súperov. Pilotovi dronov vojna pripomína počítačovú hru

ta3/The Guardian, Alžbeta Múcsková
7.8.2023 12:09

Olexsandr pracoval v IT firme pre logistickú spoločnosť, keď Putin napadol Ukrajinu. Teraz sa jeho pozícia zmenila a vyhadzuje do vzduchu ruské tanky. Napriek tomu, že pozitívne hodnotí výsledky svojej práce a vojna mu pripomína počítačovú hru, na vojakov, ktorých zabil, sa snaží nemyslieť.

Zničil už viacero cieľov, zabil niekoľko súperov. Pilotovi dronov vojna pripomína počítačovú hru
TASR/AP (ilu)

Pri ruskej paľbe stratil osem prieskumných bezpilotných lietadiel. Okrem toho stratil ďalšie dve minulý mesiac, keď tank vystrelil blízko jeho pozície a zanechal mu hlbokú ranu na nohe. "Rusi zmenili svoju stratégiu, aby sa pokúsili zabiť posádky dronov," povedal. 

Chcel byť užitočný

Olexsandr mal pred februárom 2022 len malé skúsenosti s dronmi. Videl však, že by mohli byť rozhodujúce pre vojnové úsilie, a tak cvičil s jedným zakúpeným z internetu. "Chcel som nájsť niečo, s čím by som mohol byť užitočný," zveril sa.

Na kontrolnom stanovišti sa stretol s filmovým tvorcom, spisovateľom a aktivistom Olegom Sentsovom. Dvojica sa spriatelila a práve vďaka Sentsovovi a jeho konexiám bolOlexsandr prvýkrát predstavený na brigáde v teréne ako pilot dronu.

Odvtedy je to jeho povesť. Na prieskumnej misii je Olexsandr radšej sám. Keď pracuje s kamikadze dronmi, operuje v tímoch po troch až štyroch. Jeden obsluhuje prieskumný dron a ďalší pilotuje samotný kamikadze dron, ktorý je pripevnený až na 600 gramov výbušného materiálu C4. Ďalšia osoba dohliada na signál a širšiu komunikáciu.

Seržant Petro Shttanko, 33, ktorý začal spolupracovať s dronovou jednotkou v júni a dáva zelenú operáciám, povedal, že bol inšpirovaný Oleksandrovým odhodlaním. "Motiváciu bojovať s takou energiou nenájdete všade," povedal o svojom kolegovi.

Vojna ako počítačová hra

Olexsandr hovorí, že sa neustále snaží zlepšovať. Ráno pred rozhovorom našiel plne naložený ruský kamikadze dron, ktorý stratil spojenie a spadol z neba. Ukázal ho reportérom. "Nie je to až taká zlá kvalita, ale robíme to lepšie. Má veľmi dobrú batériu, ale nie taký dobrý motor. Musím skontrolovať všetko, jeho základnú dosku, jeho fixáciu," popísal.

"Je to ako hrať počítačovú hru," zveril sa Olexsandr o svojej smrteľnej a nezávideniahodnej úlohe, ktorá sa pre neho v všadeprítomnej klíme vojny stala takmer šokujúco rutinou. "Je to zábava. A keď je to zábava, keď relaxujete, je to jednoduché. Keď ste napätí, nie je možné správne pracovať. Zvládne to každý."

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok