Summit NATO sa skončil. Krajiny G7 dali Kyjevu bezpečnostné záruky

ta3/dp, ČTK, TASR, BBC
12.7.2023 09:22

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu prvýkrát zasadol "ako rovný s rovnými" k rokovaciemu stolu spolu s lídrami členských krajín NATO. Premiérové stretnutie v novom formáte Rady NATO-Ukrajina zakončilo hlavný program dvojdňového aliančného summitu v litovskom Vilniuse. Udalosti sme s vami sledovali online.

17:55 ONLINE SME UKONČILI. Ďakujeme za vašu priazeň.

17:19 Turecko neratifikuje vstup Švédska do NATO skôr než v októbri, vyhlásil v stredu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý sa zúčastňuje na summite Aliancie vo Vilniuse. Informuje o tom agentúra AFP.

17:00 Severoatlantická aliancia musí Ukrajine predložiť "dôveryhodné" návrhy bezpečnostného usporiadania po tom, čo sa skončí prebiehajúca vojna Ruska na Ukrajine, s cieľom odstrašiť Rusko od budúcej agresie. Na tlačovej konferencii na summite NATO vo Vilniuse to v stredu vyhlásil generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg.

16:57 Summit Severoatlantickej aliancie splnil podľa českého prezidenta Petra Pavla očakávania, pretože Ukrajina dostala uistenie, že v okamihu, keď budú naplnené podmienky a dôjde k politickému rozhodnutiu, stane sa členom NATO. Dostala tiež materiálne, finančné aj bezpečnostné záruky. To je podľa neho viac, než mohla očakávať, preto je s výsledkami spokojný. Vyhlásil to v stredu po skončení summitu NATO 

16:56 Severoatlantická aliancia vo Vilniuse urobila "veľký krok" vo svojej podpore Ukrajiny, uviedol na záver dvojdňového summitu NATO britský premiér Rishi Sunak. Členské krajiny v Litve oznámili nové balíky vojenskej podpory alebo dohodu o úprave budúceho prístupového procesu do Aliancie. Skupina krajín G7 navyše ohlásila dlhodobé bezpečnostné záruky pre Ukrajinu. Kyjev však nedostal pozvánku do NATO.

16:45 V mestskej hromadnej doprave vo Vilniuse sa počas konania summitu objavil plagát s nápisom: "Kým vy čakáte na zastávku, Ukrajina čaká na F-16"

16:27 Pozrite si tlačovú besedu generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga, na ktorej zhodnotil dvojdňový summit Severoatlantickej aliancie vo Vilniuse:

16:13 Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán zvolal trojdňové zasadnutie vlády, na ktorom bude informovať členov svojho kabinetu o dianí na tohtotýždňovom summite Severoatlantickej aliancie vo Vilniuse a o výsledkoch švédskeho prístupového procesu do NATO. 

16:11 Zelenskyj rokuje s prezidentom USA Joeom Bidenom. "Dôraz je kladený na bezpečnosť a všetko, čo ju zvyšuje. Bude to mať zmysel," píše na Twitteri ukrajinský líder. Po skončení stretnutia sa očakáva ich spoločná tlačová beseda. 

16:03 Pozrite si aj tlačovú besedu prezidentky Zuzany Čaputovej, ministra obrany Martina Sklenára a ministra zahraničných vecí Miroslava Wlachovského po skončení summitu NATO vo Vilniuse:

15:47 Zelenskyj sa ešte stretol s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom. "Dnes posilňujeme euroatlantické aj európske integračné hnutie," uviedol Zelenskyj. 

15:45 Ukrajinský líder poďakoval skupine G7 a členom NATO za to, že sa zaviazali poskytnúť "bezpečnostné záruky pre Ukrajinu na našej ceste do NATO" - pričom poukázal na kľúčovú požiadavku Kyjeva na vstup do Aliancie (ktorá doteraz nebola splnená).

15:40 Krajiny skupiny vyspelých ekonomík G7 oznámili medzinárodný rámec, ktorý Ukrajine otvára cestu k dlhodobým bezpečnostným zárukám, ktoré majú posilniť jej obranu proti Rusku a odradiť Moskvu od budúcej agresie. Predstavitelia tejto skupiny to oznámili na summite NATO vo Vilniuse, uviedla agentúra Reuters. V spoločnom vyhlásení, ku ktorému sa môžu pripojiť ďalšie krajiny, Spojené štáty, Nemecko, Japonsko, Francúzsko, Kanada, Taliansko a Británia a spolu s nimi Európska únia uviedli, že rámec zahŕňa také prvky ako je moderné vojenské vybavenie, výcvik, zdieľanie spravodajských informácií a kybernetickú obranu. Ukrajina by sa na oplátku zaviazala k zlepšeniu opatrení v oblasti správy vecí verejných, okrem iného prostredníctvom justičných a hospodárskych reforiem a zvýšeniu transparentnosti.

15:30 Zelenskyj žiada krajiny NATO o väčšiu podporu pre Ukrajinu na summite vo Vilniuse, britský minister obrany Ben Wallace vyzval Kyjev, aby prejavil väčšiu "vďaku" za zbraňové systémy v hodnote miliónov dolárov, ktoré dostávajú od západných štátov.

15:25 Prezident USA Joe Biden a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vystúpili na spoločnej tlačovej konferencii. Skupina G7 pomôže Ukrajine pri budovaní silnej armády ešte predtým, než bude môcť vstúpiť do Severoatlantickej aliancie. Na tlačovej konferencii zoskupenia popri summite NATO vo Vilniuse to v stredu vyhlásil Biden. 

14:51 Krajiny skupiny G7 plánujú Kyjevu dodávať moderné vybavenie pre ukrajinskú armádu v rámci dlhodobých bezpečnostných záväzkov. Vyplýva to z deklarácie, do ktorej v stredu nahliadli agentúry DPA a AFP. Británia, Francúzsko, Japonsko, Kanada, Nemecko, Spojené štáty a Taliansko budú Ukrajine poskytovať "trvalú" vojenskú podporu, aby jej pomohli v boji proti inváznym silám Ruska. 

14:29 "Je dôležité povedať, že Rada NATO–Ukrajina nie je len nástrojom účasti, je nástrojom integrácie. A dáva nám to pocit, že budeme súčasťou Aliancie," napísal Zelenskyj na Twitteri.

13:49 Americký prezident Joe Biden bude s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, keď sa v stredu popoludní stretnú, "priamy a úprimný", uviedol Biely dom. Dvojica bude diskutovať o dôvodoch rozhodnutia NATO neposkytnúť Ukrajine jasný časový plán vstupu do NATO. Zelenskyj kritizoval NATO za to, čo považuje za oneskorenie pri stanovovaní harmonogramu členstva Ukrajiny – v utorok to označil za "bezprecedentné a absurdné".

13:48 Na summite NATO vo Vilniuse rokuje prvýkrát Rada NATO-Ukrajina. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v úvodnom prejave označil moment za "vskutku historický", pretože zástupcovia Ukrajiny a aliancie k jednému stolu si sadli ako sebe rovní. Hlavná časť rokovaní je neverejná, obsahom má byť hľadanie "spoločnej vízie euroatlantickej bezpečnosti". Zelenskyj na rokovaní pri okrúhlom stole zasadol medzi tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom a britským premiérom Rishim Sunakom. "Je nám cťou, že ste tu s nami, vaša odvaha je nám inšpiráciou a je nutné, aby sme nepoľavili a zintenzívnili našu podporu (Ukrajine)," poznamenal úvodom Stoltenberg, potom Zelenskyj zožal krátky potlesk.

13:19  Bezpečnostné záruky, ktoré chcú západné veľmoci poskytnúť Ukrajine, oslabia bezpečnosť Ruska a Európa bude preto "roky a roky oveľa nebezpečnejšia", vyhlásil v stredu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Varoval aj pred použitím kazetových bômb proti ruským vojakom. "Poskytnutím bezpečnostných záruk Ukrajine oslabujú bezpečnosť Ruskej federácie," povedal Peskov novinárom približne v čase, keď sa lídri skupiny najvyspelejších ekonomík sveta G7 počas summitu NATO vo Vilniuse chystali oznámiť takéto záruky. 

13:15 Vo Vilniuse vrcholí summit lídrov NATO. Je známe, že NATO súhlasilo so skrátením cesty Ukrajiny k členstvu v Aliancii. Pestrý je aj dnešný program. Len pred chvíľou skončila tlačová konferencia generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga a Volodymyra Zelenského. Viac už povedala naša kolegyňa Patrícia Kordiaková, ktorá summit od včera sleduje:

12:53 Zelenskyj sa teraz stretol s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. "Som vďačný Francúzsku za rakety SCALP a ďalšie zbrane, ktoré sú tak potrebné na obranu. Diskutujeme o bezpečnostných zárukách a našej spoločnej túžbe brániť slobodu. Som si istý, že stretnutie bude mať zmysel," píše Zelenskyj na Twitteri.

12:50 Na otázku o rozhodnutí USA dodať Ukrajine kontroverzné kazetové bomby Zelenskyj poďakoval prezidentovi Joeovi Bidenovi a Kongresu za súhlas s ich dodaním. Hovorí, že chápe, že ľudia majú odlišný názor na používanie munície, ktorú zakazuje viac ako 120 krajín vrátane mnohých spojencov NATO. Zelenskyj však dodal, že ľudia by sa mali na tento krok pozerať "z pozície spravodlivosti", pričom poznamenal, že Rusko od minuloročnej invázie "neustále" rozmiestňuje ničivé výbušniny na území Ukrajiny. Ukrajinský líder dodal, že zbrane plánujú použiť iba na vojenské ciele na okupovaných územiach.

12:25 Ukrajinský prezident uznáva, že jeho krajina nemôže byť členom Aliancie, kým na jej hraniciach prebieha vojna. Dodáva však, že "signály sú dôležité". Zelenskyj hovorí, že NATO dalo signál – prirovnáva ho ku kandidatúre Ukrajiny na vstup do EÚ – a hovorí, že je to silný signál Rusku, že Ukrajina bude nezávislým štátom.

12:19 "Ukrajina je teraz bližšie k NATO ako kedykoľvek predtým," povedal Stoltenberg.

12:12 "V Európe prebieha vojna. Neexistuje žiadna možnosť bez rizík. Najväčším rizikom je, ak prezident Putin vyhrá. Je dôležité, aby všetci spojenci podporovali Ukrajinu," povedal šéf NATO. "Nemôžeme dovoliť, aby Moskva rozhodovala o členstve v NATO," dodal. 

12:05 Zelenskyj poďakoval, že NATO vypustilo podmienky Akčného plánu členstva. "Výsledky summitu sú dobré, ak by sme však dostali pozvánku, označil by som ich za optimálne," dodal ukrajinský prezident. Verí tomu, že Ukrajina sa v budúcnosti stane riadnym členom Aliancie.

12:01 "Spojenci sa dnes sa stretávajú ako rovní s rovným. Teším sa na deň, keď sa stretneme ako spojenci," povedal šéf NATO smerom k Zelenskému.

12:00 Ukrajinský prezident Zelenskyj a šéf NATO Jens Stoltenberg vystúpili na spoločnej tlačovej konferencii. Pozrite si ju naživo: 

11:45 Japonský premiér Fumio Kišida, ktorý sa v stredu zúčastní na summite NATO vo Vilniuse, chce nadviazať bližšie vzťahy s Alianciou. Znamená to návrat buď Organizácie Juhovýchodnej zmluvy, alebo organizácie, ktorá by zastávala funkciu NATO na Ďalekom východe? Dozviete sa v článku nižšie:

11:40 Začalo sa stretnutie ukrajinského prezidenta a generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga. 

11:43 Nemecko súhlasilo s vyslaním ďalších rakiet a odpaľovacích zariadení Patriot na Ukrajinu.

11:29 Na summite Severoatlantickej aliancie vo Vilniuse zvíťazil zmysel pre zodpovednosť. Podarilo sa totiž predísť riziku eskalácie vojny na Ukrajine tým, že Ukrajina nedostala pozvanie do NATO, a ani konkrétny harmonogram budúceho vstupu. Uviedol to v stredu pre agentúru MTI maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

11:26 Zelenskyj pokračuje v sérii okrajových stretnutí. Momentálne diskutuje s holandským premiérom Markom Ruttem.

11:19 Začalo sa stretnutie s Austráliou. Zelenskyj diskutuje o obrannom balíku pre Ukrajinu s premiérom Anthonym Albanesem.

11:18 Taliansky vicepremiér a minister zahraničných vecí Antonio Tajani v stredu zdôraznil, že vstup Ukrajiny do NATO je už vlastne jasný, hoci sa nesplnili nádeje Kyjeva, že na prebiehajúcom summite Severoatlantickej aliancie v litovskom Vilniuse dostane aj konkrétny časový rozvrh prijatia. 

11:17 Zelenskyj rokoval aj s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom. "Pokračovali sme v rozhovore o bezpečnostných zárukách pre Ukrajinu na jej ceste do NATO," uviedol ukrajinský prezident na Twitteri. 

11:00 Stretnutie prezidenta Volodymyra Zelenského a britského premiéra Rishiho Sunaka sa začalo na okraji summitu NATO vo Vilniuse. "Naše rokovania vždy posilňujú globálnu bezpečnosť! Ďalšie novinky prídu," napísal Zelenskyj na Twitteri. Sunak navrhol, aby sa stretli bez prítomnosti asistentov, pričom prezident súhlasil, že v miestnosti by mali byť len dvaja. 

10:56 Budúce členstvo Ukrajiny v Severoatlantickej alianci a súhlas tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana so vstupom Švédska do NATO sú dve hlavné témy, ktorému sa nemecké médiá v komentároch ku končiacemu aliančnému summitu v Litve venujú. V prípade ukrajinského členstva sa zhodujú, že na takýto krok je počas pokračujúcej ruskej invázie čoskoro.

10:46 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa rozpráva s rôznymi lídrami NATO. Absolvoval stretnutie s kanadským premiérom Justinom Trudeauom a stretne sa aj s britským premiérom Rishim Sunakom.

10:30 Plán na zaistenie dlhodobej vojenskej podpory Ukrajiny od krajín skupiny G7 ukáže v stredu Rusku, že čas nie je na jeho strane. Vyhlásila to poradkyňa Bieleho domu pre európske záležitosti Amanda Sloatová .

10:10 NATO by prijatím Ukrajiny mohlo získať vojakov so skúsenosťami z boja a výrazne by sa rozšírilo jeho územie. Povedal to v stredu na summite NATO vo Vilniuse poľský prezident Andrzej Duda. Takisto by to podľa Dudu bol prínos pre Poľsko. "Dnes sme my (východným) krídlom NATO. Ak však, v čo dúfam, raz bude Ukrajina prijatá do NATO, posunie sa toto krídlo aspoň čiastočne na východ," povedal. 

10:08 To, čo sa bude dnes riešiť na stretnutí lídrov NATO zhrnula naša kolegyňa Patrícia Kordiaková, ktorá summit od včera sleduje priamo na mieste: 

9:46 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu dopoludnia dorazil do dejiska summitu NATO vo Vilniuse. Médiám pri príchode povedal, že chce byť "so všetkými zajedno" v otázke ukrajinského členstva v aliancii, ktoré spojenci v utorok znovu Kyjevu prisľúbili bez toho, aby pre prijatie vytýčili časový rámec.

9:26 Na stretnutí chcú predstavitelia NATO a ich partneri rokovať o prehĺbení spolupráce v oblasti kybernetickej bezpečnosti, pretože hrozby tohto druhu podľa Stoltenberga nepoznajú hraníc. Vojna na Ukrajine navyše podnietila masívnejšie šírenie dezinformácií a manipuláciu, uviedol generálny tajomník NATO.

 9:15 Stoltenberg zdôraznil, že NATO je alianciou Európy a Severnej Ameriky, ale tunajšie dianie má vplyv na situáciu v Indo-Pacifiku a platí to aj naopak. "Nikto nie je bližším spojencom NATO ako Japonsko," povedal Stoltenberg predtým na spoločnej tlačovej konferencii s japonským premiérom Fumiom Kišidom. Ten vyzdvihol, že NATO a Japonsko "zdieľajú hodnoty aj strategické ciele".  

9:00 Vo Vilniuse v stredu začal druhý deň summitu Severoatlantickej aliancie rokovaním prezidentov a premiérov členských štátov s predstaviteľmi Japonska, Južnej Kórey, Austrálie, Nového Zélandu a Európskej únie. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na úvod zdôraznil potrebu jednoty a spolupráce a tiež previazanosť severoatlantického regiónu s takzvaným Indo-Pacifikom. 

Pozvánka až po splnení podmienok

Spojenci utorkovým spoločným vyhlásením príliš nevyjasnili cestu Ukrajiny k členstvu v NATO, keď uviedli, že krajina bude môcť pozvánku dostať, "až sa spojencami zhodnú a budú splnené podmienky"

Zelenskyj predtým uviedol, že by bolo absurdné neposkytnúť Ukrajine časový rámec pre prijatie, ktoré jej aliancia bez väčších podrobností prisľúbila už v roku 2008.

Výsledkom je aj modernizácia armády

Výsledkom summitu vo Vilniuse je zároveň záväzok viacročného pokračovania podpory modernizácie ukrajinskej armády, ako aj spustenie nového formátu pre prijímanie spoločných rozhodnutí NATO a Ukrajiny. Vývoj prezentujú alianční činitelia ako ďalší posun Kyjeva bližšie k NATO. 

Rokovanie so Zelenským je na programe od 13:00 miestneho času (12:00 SELČ). Predchádzať mu bude diskusia aliančných lídrov s predstaviteľmi Japonska, Južnej Kórey, Austrálie a Nového Zélandu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok