Erdogan súhlasí so vstupom Švédska do NATO, oznámil šéf Aliancie

ta3 TASR
10.7.2023 21:47

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podporuje vstup Švédska do Severoatlantickej aliancie a čoskoro túto záležitosť predloží na schválenie tureckému parlamentu. O tomto historickom kroku sme sa v štúdiu rozprávali aj s kolegom zo zahraničnej redakcie Jakubom Šedivým.

Po pondelkovom rokovaní s tureckým lídrom a švédskym premiérom Ulfom Kristerssonom vo Vilniuse to oznámil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Informujú o tom agentúry AFP a DPA.

Švédsky premiér Ulf Kristersson uviedol, že je "veľmi šťastný" po dohode svojej krajiny s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom o podpore členstva Štokholmu v Severoatlantickej aliancii (NATO).

Pre Švédsko to bol dobrý deň

"Robíme veľmi veľký krok smerom k formálnej ratifikácii členstva Švédska v NATO. Pre Švédsko to bol dobrý deň," povedal Kristersson reportérom v litovskom hlavnom meste Vilnius v predvečer dvojdňového summitu Aliancie.

"Prezident Erdogan súhlasil s čo najskorším predložením prístupového protokolu Švédska Veľkému národnému zhromaždeniu a tiež s tým, že bude s parlamentom úzko spolupracovať s cieľom dosiahnuť ratifikáciu," vyhlásil šéf Aliancie.

"Toto je historický deň," zhodnotil Stoltenberg výsledok rokovaní v predvečer dvojdňového summitu Aliancie. Nespresnil však, kedy by mohlo dôjsť k vstupu Švédska do organizácie. Švédsko si podalo prihlášku do NATO vlani spolu s Fínskom.

Vstup Fínska do Aliancie umožnilo Turecko na jar tohto roka, avšak voči Švédsku opakovane vznášalo námietky, že poskytuje útočisko teroristom, predovšetkým kurdskej národnosti. Najnovšie Erdogan podmienil podporu schválenia vstupu Švédska do NATO opätovným otvorením rozhovorov o prijatí Turecka do Európskej únie. To viaceré štáty vrátane USA označili za dve nesúvisiace záležitosti.

USA i Nemecko privítali podporu

Americký prezident Joe Biden privítal v pondelok podporu Turecka pre vstup Švédska do Severoatlantickej aliancie (NATO).

Biden vo vyhlásení vyjadril pripravenosť na spoluprácu s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom na posilnení obrany a odstrašovania v euroatlantickom priestore. "Teším sa na to, že privítam (švédskeho) premiéra (Ulfa) Kristerssona a Švédsko ako nášho 32. spojenca NATO," dodal.

Rozhodnutie Ankary dať zelenú vstupu Štokholmu do Aliancie uvítalo i Nemecko. "Cesta pre ratifikáciu členstva Švédska v NATO je pre Turecko konečne jasná," napísala na sociálnej sieti Twitter nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková, ktorá zároveň ocenila "dobré" správy z Vilniusu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok