NATO urobí Ukrajinu bezpečnejšou. Naša krajina zas posilní Alianciu, vyhlásil Zelenskyj

ta3 ČTK
11.7.2023 18:20

Ukrajina posilní Severoatlantickú alianciu, vyhlásil v utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v centre Vilniusu, kde sa koná summit NATO. Podľa jeho slov si Ukrajina zaslúži, aby mohla vstúpiť do bloku, vďaka ktorému bude bezpečnejšia. Informovala o tom agentúra Reuters.

NATO urobí Ukrajinu bezpečnejšou. Naša krajina zas posilní Alianciu, vyhlásil Zelenskyj
TASR/AP

Lídri Severoatlantickej aliancie chvíľu predtým oznámili, že sa zhodli na odstránení Akčného plánu členstva z procesu pripojenia Ukrajiny k NATO, čo má ukrajinský vstup skrátiť z dvoch krokov na jeden a teda urýchliť. Konkrétne termíny však neuviedli. "NATO urobí Ukrajinu bezpečnejšou, Ukrajina urobí NATO silnejšou," povedal Zelenskyj.

Silné posolstvo

NATO v utorok Ukrajinu formálne do svojich radov nepozvalo, ani Kyjevu neponúklo časový harmonogram. Zelenskyj to ešte predtým kritizoval ako "absurdnú" skutočnosť, že aliancia nestanovila časový plán dosiahnutia ukrajinského členstva.

Na otázku ohľadom Zelenského kritiky Stoltenberg odpovedal: "Nikdy v minulosti nebolo zo strany NATO vyslané silnejšie posolstvo, a to ako pokiaľ ide o politické posolstvo o ďalšom smerovaní členstva, tak o konkrétnu podporu zo strany spojencov NATO." Predchádzajúce procesy pristúpenia podľa Stoltenberga nikdy neboli sprevádzané časovými harmonogramami, ale boli založené na splnení podmienok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok