Japonsko a USA možno obnovia ázijský ekvivalent NATO. Bude Rusko reagovať?

ta3/Samuel Drozda, NHK
12.7.2023 11:32

Japonský premiér Fumio Kišida, ktorý sa v stredu zúčastní na summite NATO vo Vilniuse, chce nadviazať bližšie vzťahy s Alianciou. Znamená to návrat buď Organizácie Juhovýchodnej zmluvy (SEATO), alebo organizácie, ktorá by zastávala funkciu NATO na Ďalekom východe?

Japonsko a USA možno obnovia ázijský ekvivalent NATO. Bude Rusko reagovať?
TASR/AP

Cesta po Európe

Kišida dorazil do Litvy už v utorok, čo je druhá zástavka na jeho turné po Európe. Prvou bolo Poľsko, kde s poľskym premiérom Mateuszom Morawieckim vyjadril podporu Ukrajine. V pláne by mal mať aj návštevu Belgicka, píše NHK.

Nové NATO?

Kišida má v pláne utvrdiť vzťahy medzi Japonskom a NATO. Verí, že bezpečnosť Európy úzko súvisí s Indopacifickým regiónom. V minulosti existovala aj juhovýchodná verzia NATO, ktorá mala osem členov: USA, Spojené kráľovstvo, Austráliu, Francúzsko, Pakistan, Filipíny, Nový Zéland a Thajsko. Je možné, že Japonsko chce túto organizáciu obnoviť.

Japonský premiér sa má vo Vilniuse stretnúť so šéfom NATO Jensom Stoltenbergom. Očakáva sa, že spolu predstavia plán, ktorý ukáže, ako budú Aliancia a krajina vychádzajúceho slnka užšie spolupracovať. Premiér by sa mal stretnúť aj s prezidentom Južnej Kórey Jun Sok-jolom a ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, aby mohol potvrdiť podporu Japonska pre Ukrajinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok