Po horúčavách dorazia aj blesky. Počas búrky sa nesprchujte, varujú experti

ta3/dp, CNN
10.7.2023 16:18

Stromy sa začnú hojdať, obloha stmavne a zrazu to počujete – vzdialený zvuk hromu. Má byť znakom toho, že sa blíži potenciálne nebezpečenstvo. V skutočnosti je od vás pravdepodobne vzdialené až do 15 kilometrov, popisuje CNN.

Po horúčavách dorazia aj blesky. Počas búrky sa nesprchujte, varujú experti
TASR/AP (ilu)

Blesk môže zabíjať mnohými spôsobmi. Priamy zásah je najčastejšie smrteľný, uviedlo CDC, ale zranenia, ako sú tupé poranenia, kožné lézie a popáleniny, ako aj poranenia mozgu, svalov a očí, môžu nastať pri dotyku auta alebo kovového predmetu zasiahnutého bleskom. 

Prúd môže tiež prechádzať zemou, odraziť sa od osoby alebo predmetu alebo dokonca prúdiť z predmetov v blízkosti zeme.

Ako vypočítať vzdialenosť medzi vami a bleskom?

Vzdialenosť medzi vami a bleskom môžete vypočítať, ale urobte to z bezpečného miesta, aby vás nezasiahol, radila meteorologická služba.

"Spočítajte počet sekúnd medzi zábleskom a zvukom hromu a potom počet vydeľte piatimi," uviedla služba. Päť sekúnd je približne 1,6 kilometra, 15 sekúnd sa rovná približne piatim kilometrom a nula sekúnd je veľmi blízko, dodala.

Ak vás búrka zastihne na otvorenom priestranstve, "neseďte na zemi. Blesk spôsobuje elektrické prúdy pozdĺž vrchnej časti zeme, ktoré môžu byť smrteľné vo vzdialenosti viac ako 30 metrov. Dostaňte sa na bezpečné miesto; žiadne miesto vonku nie je bezpečné," uviedla CDC.

"Vyhýbajte sa všetkému, čo zvyšuje riziko zasiahnutia bleskom, ako je napríklad pobyt pod vysokými stromami alebo v ich blízkosti. Ak v dohľade nie sú žiadne bezpečné úkryty, prikrčte sa do guľôčkovej polohy: dajte nohy k sebe, podrepnite si, zastrčte hlavu a zakryte si uši. Pamätajte však, že toto je posledná možnosť. Najprv vyhľadajte bezpečný úkryt."

Búrky by mali prísť v strede týždňa

Meteorologička Jana Čerbová pre ta3 uviedla, že na Slovensko dorazila druhá vlna horúčav. Najteplejším dňom by mal byť pondelok. "V strede týždňa by mala pribudnúť oblačnosť a búrky," dodala Čerbová.  

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok