Ako sa chrániť pri extrémnom teple? Nepodceňujte príznaky, môže ísť skutočne o život

ta3/cnn.com
9.7.2023 11:08

Postupné globálne otepľovanie na nás vplýva viac, než si myslíme. Extrémne teploty sa podpisujú nielen pod možný zhoršený zdravotný stav, ale rovno aj pod úmrtia. Na čo si dávať pozor?

Čo sa deje s naším telom?

Normálne je naše telo zvyknuté na určitý rozsah teplôt. Keď náš mozog zaznamená zmenu, či už nižšiu alebo vyššiu, pokúsi sa pomôcť telu ochladiť sa alebo zahriať, tvrdí Dr. Judith Linden, výkonná podpredsedníčka oddelenia urgentnej medicíny v Boston Medical Center.

"Existuje množstvo rôznych spôsobov, ktorými sa mozog pokúša telo ochladiť. Jedným zo spôsobov, najbežnejším, je, že sa potíme," povedala Linden. "Póry sa otvárajú, telo sa potí a pot sa vyparuje, čo ochladzuje telo," pokračuje.

Druhým spôsobom, ako sa naše telo ochladzuje, je rozšírenie ciev a zrýchlenie srdcového tepu, čo pomáha privádzať teplo a krv na povrch tela a pomáha uvoľňovať prebytočné teplo. Keď sme vystavení vysokým teplotám, je pre naše telo ťažšie pokúsiť sa udržať krok s ochladzovaním. Ak je prostredie horúce a vlhké, pot sa tak ľahko neodparuje – čo zvyšuje telesnú teplotu. "Čím vyššia je vlhkosť, tým nižšie teploty potrebujete na extrémne teplo," povedala Linden. Vysoká telesná teplota môže viesť k poškodeniu mozgu a iných životne dôležitých orgánov, hovorí. 

Zdravotné problémy súvisiace s teplom

Najčastejším ochorením, ktoré je spojené s vysokými teplotami, sú kŕče z tepla. Zvyknú sa objavovať u ľudí, ktorí sa veľa potia, a to aj počas cvičenia. Nadmerné potenie spotrebuje všetku telesnú soľ a vlhkosť a to môže viesť k svalovým bolestiam alebo kŕčom - zvyčajne v bruchu, rukách alebo nohách.

Rovnako sa môžu vyskytnúť aj vyrážky. Toto podráždenie pokožky je spôsobené príliš veľkým potením v horúcom a vlhkom počasí a je najčastejšie u malých detí.

Keď naše telo začína prekračovať svoju schopnosť ochladzovať sa, môže prísť k vyčerpaniu z tepla. "V tomto prípade telo zaznamená nadmerné potenie sa. Človeku sa začne točiť hlava, môže pociťovať závraty, ľudia často trpia nevoľnosťou, bolesťami hlavy, ich pokožka je bledá a lepkavá a ich pulz je často rýchly," povedala Linden. "Toto je posledný pokus tela ochladiť sa predtým, než sa skutočne dostane do bodu, odkiaľ niet návratu," dodala.

Najzávažnejšie ochorenie súvisiace s teplom a ak sa nelieči, môže viesť k smrti, je úpal. "Teplota tela je privysoká a mechanizmy začínajú zlyhávať," povedala Linden. Varovné príznaky môžu zahŕňať extrémne vysoké telesné teploty, červenú a suchú pokožku, zrýchlený pulz, bolesť hlavy, závraty, nevoľnosť alebo stratu vedomia. Charakteristickým znakom úpalu je aj zmätok a nepokoj. 

Ako zostať v bezpečí

Primárne si treba dávať pozor na príznaky vyčerpania z tepla. "Ak niekto začne pociťovať závraty, nevoľnosť alebo bolesť hlavy, je čas okamžite konať," povedala Linden. "To znamená dostať človeka z tepla do chladného prostredia," pokračovala. Človeka treba nielen ochladiť, ale i hydratovať. Ak začína strácať vedomie alebo má nevoľnosť či vracanie, treba volať zdravotnú pomoc.

Keď je vonku horúco, snažte sa vyhýbať vonkajším aktivitám, a to najmä medzi 11. a 15. hodinou. Ak musíte ísť von, noste svetlé oblečenie, zakryte si hlavu a pite veľa tekutín. Nečakajte, kým budete smädní, aby ste pili vodu – pretože to môže byť príznakom dehydratácie. 


 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok