Po horúčavách dorazia aj blesky. Počas búrky sa nesprchujte, varujú experti

ta3/dp, CNN
10.7.2023 16:18

Stromy sa začnú hojdať, obloha stmavne a zrazu to počujete – vzdialený zvuk hromu. Má byť znakom toho, že sa blíži potenciálne nebezpečenstvo. V skutočnosti je od vás pravdepodobne vzdialené až do 15 kilometrov, popisuje CNN.

Po horúčavách dorazia aj blesky. Počas búrky sa nesprchujte, varujú experti
TASR/AP (ilu)

Neignorujte tento zvuk, pretože tam, kde je hrom, je aj blesk a blesk môže zabiť alebo zmrzačiť spôsobom, ktorý by ste najmenej čakali. Hrozí nebezpečenstvo, keď sa sprchujete, umývate vo vani alebo dokonca vtedy, keď umývate riad.

Keďže blesky môžu prechádzať potrubím, "počas búrky je najlepšie vyhnúť sa všetkej vode. Nesprchujte sa, nekúpte sa, neumývajte riad ani si neumývajte ruky," poznamenalo americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb pre portál CNN. 

Vyhnite sa kontaktu s vodou

"Riziko prechodu blesku cez vodovodné potrubie môže byť menšie pri plastových ako pri kovových rúrach," dodalo CDC. "Najlepšie však je vyhnúť sa akémukoľvek kontaktu s vodovodnou a tečúcou vodou počas búrky, aby ste znížili riziko, že vás zasiahne."

To však nie je jediné nebezpečenstvo, ktoré vám hrozí, keď ste vo vnútri. Držte sa mimo verandy a balkónov, nepribližujte sa k oknám a dverám a "neseďte na betónových podlahách, ani sa neopierajte o betónové steny," uviedla agentúra.

Taktiež "nepoužívajte nič pripojené k elektrickej zásuvke, ako sú počítače alebo iné elektronické zariadenia," povedalo CDC. "Vyhnite sa káblovým telefónom. Mobilné telefóny a bezdrôtové telefóny sú bezpečné, ak nie sú pripojené k zásuvke cez nabíjačku."

Horúcejšie ako povrch slnka

Keď udrie blesk, ohreje vzduch v okolí dopadu až na "28-tisíc stupňov Celzia, čo je 5-krát viac ako na povrchu slnka," uviedla Národná meteorologická služba. "Hneď po záblesku sa vzduch rýchlo ochladí a stiahne. Toto rýchle rozpínanie a zmršťovanie (vytvára) zvukovú vlnu, ktorú počujeme ako hrom."

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok