Ukrajinská protiofenzíva v otázkach a mapách: Ako sa darí Kyjevu v dobývaní svojho územia?

ta3/Dominik Pálka
4.7.2023 18:00

Hlásenia o ukrajinskej protiofenzíve hovoria o pomalšom postupe. Správ o útokoch na území Ruska však pribúda. Ako sa darí Kyjevu v znovuzískavaní svojho územia? Pozrite si konflikt na Ukrajine v mapách a otázkach.

Ukrajinská protiofenzíva v otázkach a mapách: Ako sa darí Kyjevu v dobývaní svojho územia?
TASR/AP, Reprofoto/ISW

Aká je situácia pri Bachmute? 

Ukrajinci tvrdia, že sa chopili "strategických pozícií" v okolí Bachmutu – z ktorého väčšina bola pod ruskou kontrolou po najdlhšej a možno aj najkrvavejšej bitke vo vojne.

Ukrajinské pozície v okolí v Bachmutu Reprofoto/ISW

Prečo je postup Ukrajincov pomalší?

Mínové polia na juhu Ukrajiny sú také husté, že jednotky, ktoré sa snažia oslobodiť oblasť, môžu postupovať len "strom po strome", povedal pre CNN jeden vojak zapojený do protiofenzívy Kyjeva na juhu. Uviedol, že nikdy nevidel toľko mín. 

Západní spojenci Ukrajiny sú nervózni z toho, že postup kyjevskej dlho očakávanej protiofenzívy sa meria skôr v metroch ako v kilometroch. Spojenci Kyjeva si dobre uvedomujú, že Ukrajina nemôže poraziť Rusko bez ich pomoci. Ale pomalšie tempo protiofenzívy, ako sa očakávalo, znamená, že ich podpora by mohla byť čoraz neudržateľnejšia, ak by sa konflikt natiahol.

Mnohé z krajín, ktoré podporujú vojnové úsilie Ukrajiny, zápasia s vysokou infláciou, rastúcimi úrokovými sadzbami a pomalým rastom. Ich lídri musia ospravedlniť obrovské množstvo zdrojov, ktoré naliali na Ukrajinu, keď sa ich vlastní voliči snažia vyžiť. To môže byť ťažké, ak na bojisku nie je veľký úspech.

Zrýchli sa? 

Ukrajinskí predstavitelia opakovane uviedli, že zatiaľ čo protiofenzíva prebieha, hlavná časť ešte len príde. Ukrajina tvrdí, že zadržiava niektoré svoje rezervy a že "hlavný úder" je stále pred nami.

Americký Inštitút pre štúdium vojny tiež uviedol, že informácie zverejnené ruskými vojenskými blogermi o situácii na frontovej línii naznačujú, že "ukrajinské sily sa v súčasnosti nepokúšajú o taký druh rozsiahlych operácií, ktoré by viedli k rýchlemu územnému postupu".

Namiesto toho sa zdá, že ukrajinská armáda podniká menšie útoky v rôznych smeroch pozdĺž takmer 1000 kilometrov dlhej frontovej línie, čím sa snaží vyčerpať ruské rezervy pred spustením veľkého útoku.

Aké veľké územie dobyli?

Ukrajinské sily podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny tiež dobyli 28,4 kilometrov štvorcových na juhu krajiny za posledný týždeň, čo predstavuje celkovo 158,4 kilometrov štvorcových na juhu Ukrajiny počas bližšie nešpecifikovaného časového obdobia.

Časti Ukrajiny ovládané Rusmi Reprofoto/ISW
Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok