Ukrajinská protiofenzíva v otázkach a mapách: Ako sa darí Kyjevu v dobývaní svojho územia?

ta3/Dominik Pálka
4.7.2023 18:00

Hlásenia o ukrajinskej protiofenzíve hovoria o pomalšom postupe. Správ o útokoch na území Ruska však pribúda. Ako sa darí Kyjevu v znovuzískavaní svojho územia? Pozrite si konflikt na Ukrajine v mapách a otázkach.

Ukrajinská protiofenzíva v otázkach a mapách: Ako sa darí Kyjevu v dobývaní svojho územia?
TASR/AP, Reprofoto/ISW

Aká je súčasná situácia na ruskej strane? 

Rusko v utorok informovalo, že zničilo ďalšie drony nad Moskovskou oblasťou a jeden v Kalužskej. Na letisku Moska-Vnukovo museli kvôli útokom obmedziť dopravu, informuje Rosaviatsia. Ostatné letiská v Moskve a Moskovskej oblasti fungovali normálne. Jeden z dronov sa zrútil do garáže v Novej Moskve. Potom vypukol požiar.

Zostrelené drony blízko Moskvy Reprofoto/liveuamap.com
Legenda Reprofoto/liveuamap.com

Ruské ministerstvo obrany hlásilo zostrelenie dronov nad Moskovskou oblasťou aj koncom júna. Taktiež aj máji, keď bezpilotné lietadlá mierili priamo na Kremeľ. Predstavitelia Ruska neustále tvrdia, že za útokmi je Kyjev, ten to však odmieta. 

Kto teda stojí za útokmi v ruskom vnútrozemí? 

Američania si myslia, že údery pochádzali od Ukrajincov, hoci si boli menej istí tým, že príkazy na tieto útoky išli od najvyšších ukrajinských činiteľov. Napísal to ešte v máji denník The Guardian. Kyjev má zakázané útočiť západnými zbraňami na ruské územie. Ak sa ukáže, že za týmito údermi skutočne stojí Ukrajina, mohlo by to narušiť západnú pomoc prúdiacu do vojnou zmietanej krajiny. 

Prečo by to robili? 

Zatiaľ čo niektoré útoky dronov mali zapadať do kategórie takzvaných tvarovacích operácií ešte pred ukrajinskou protiofenzívou – zameraných najmä na infraštruktúru a logistiku – zdá sa, že tieto útoky sa sústreďujú skôr na psychologický dopad. Pre mnohých – najmä medzi bohatšími ruskými elitami v mestách ako Moskva a Petrohrad – bola vojna trochu vzdialená.

Jednou z teórií môže byť aj to, že chcú demonštrovať svoje schopnosti opätovať útoky aj na ruské územie a vyslať tým jasnú správu, že nikto nie je pred vojnou v bezpečí. Útoky, aj keď nezasiahnu úspešne strategické ciele, môžu byť aj efektívnym nástrojom na odvrátenie pozornosti od prebiehajúcej protiofenzívy. 

Ako prebieha protiofenzíva?

Ruské ministerstvo obrany pripúšťa, že ukrajinské sily viedli v pondelok protiofenzívne operácie v smere na Lyman. Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Malyarová uviedla, že ukrajinské sily pokračujú v protiofenzívnych operáciách v oblasti Bachmutu, na západnom pohraničí Donecko-Záporožskej oblasti a v západnej Záporožskej oblasti. 

Ukrajinské obranné sily postupovali v Doneckej oblasti v smeroch Novodarivka - Prjutne, Novodanylivka - Robotyne a Novosilka - Staromajorske, tvrdí generálny štáb Ukrajiny. Dobyli deväť štvorcových kilometrov územia na východnej Ukrajine a zábery ukazujú, že ukrajinské sily postupovali juhozápadne od Bachmutu.

Postup ukrajinských síl Reprofoto/liveuamap.com
Postup ukrajinských síl Reprofoto/liveuamap.com
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok