Vojak z Bachmutu: Videl som neľudské veci. Druhá svetová vojna bola oproti tejto čajík

ta3 CNN Prima News
4.7.2023 12:00

Vjačeslav je 28-ročný vojak, ktorý bojoval v prvej línii v Bachmute. Pre CNN Prima News poskytol rozhovor, v ktorom rozpráva o vojnových zverstvách Rusov.

Vojak z Bachmutu: Videl som neľudské veci. Druhá svetová vojna bola oproti tejto čajík
TASR/AP (ilu)

Profesionálny vojak

Vjačeslav tvrdí, že v armáde slúži už osem rokov, čiže od roku 2015. Do služby nastúpil rok po tom, čo Rusko zaútočilo na Donbas. Pochádza z vojenskej rodiny a má za sebou dva turnusy. „Už starí rodičia boli profesionálnymi vojakmi, dedko bol pilot, babka bola radistka. Môj brat tiež slúži v armáde a otec bol tankista. Iba mama je cukrárka. Máme to proste v krvi,“ pochválil sa vojak pre CNN Prima News.

O samotných bitkách však toho nemohol prezradiť veľa. „Pri Bachmute bojujem už od marca,“ uviedol. „Videl som tam absolútne neľudské veci, je to šialené. Myslím si, že druhá svetová vojna bola len taký čajíček oproti tomu, čo sa dnes odohráva v Bachmute,“ pokračoval Ukrajinec. „To, čo som tam videl, už asi nikdy nezabudnem. To už nepôjde vymazať z pamäte,“ doplnil v rozhovore.

Všetci sa bojíme

O svojich krajanoch, ktorí nebojujú, si myslí, že to je ich voľba. „Všetci sa bojíme, ale je to aj svedomí. Buď si na boj pripravený, alebo nie,“ povedal Vjačeslav. „Keď som bol v prvej línii prvýkrát, tak som sa naozaj bál. Druhýkrát už menej, tretíkrát už vôbec,“ dodal. Na otázku o víťazstve Ukrajiny povedal, že „všetko bude raz v pohode.“

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok