Vojna dronov dorazila do Moskvy. A čo na to miestni? Krčia ramenami

TA3 ČTK
30.5.2023 17:39

Po doteraz najväčšom nálete bezpilotných lietadiel na Moskvu, ktoré prenieslo ukrajinskú vojnu do ruského hlavného mesta, Moskovčania pokračovali vo svojom živote s fatalizmom, ktorým sú preslávení, píše agentúra Reuters.

Vojna dronov dorazila do Moskvy. A čo na to miestni? Krčia ramenami
TASR/AP

Za teplého jarného dňa bolo v centre mesta možné vidieť obyvateľov, ako si robia selfie pred Veľkým divadlom, zatiaľ čo ostatní odpočívali v kaviarňach a nakupovali v dobre zásobených luxusných obchodoch. Len veľmi málo ľudí vyjadrilo znepokojenie nad najnovšími správami. Väčšina krčila ramenami a veľa ľudí ľutovalo, že sa zdá, že konflikt eskaluje. 

"Kyjevský režim už prekračuje všetky hranice," povedala 59-ročná Natalja s odkazom na tvrdenie ruských úradov, že za náletom stála ukrajinská vláda. "Je to veľmi smutné, najmä keď tieto drony zameriavajú na obytné budovy, na mesto, civilistov, na miesta, kde nie sú žiadne vojenské objekty," dodala.

Tri drony narazili do obytných budov

Civilné ciele v Kyjeve a ďalších ukrajinských mestách boli od prvých dní vojny opakovane napádané a zasahované ruskými dronmi a raketami. Ruské hlavné mesto sa v utorok dostalo pod priamu paľbu iba druhýkrát, po útoku dronu na Kremeľ začiatkom tohto mesiaca. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že všetky drony boli zostrelené, hoci tri narazili do obytných budov na juhu Moskvy a na jej predmestí. 

Dvaja ľudia utrpeli zranenie. Kremeľ tvrdí, že je zrejmé, že za útokom stojí Ukrajina. Minister obrany Sergej Šojgu vyhlásil, že drony boli vyslané proti civilným cieľom. Ukrajina poprela, že by sa priamo podieľala na napadnutí Moskvy, ale predpovedala, že ďalšie útoky budú nasledovať.

Niektorí Moskovčania pripustili, že predpokladali, že skôr či neskôr konflikt na Ukrajine pocítia aj doma. Olga, ktorá býva blízko miesta dopadu dronu na ulici Profsojuznaja (Odborových zväzov), označila nálety za logické a očakávané. "Samozrejme som rada, že to nespadlo na náš dom, ktorý stojí hneď vedľa," povedala a dodala, že premýšľa o tom, či sa nepresťahuje na bezpečnejšie miesto.

Trosky dronov zasiahli niektoré z najprestížnejších moskovských oblastí vrátane veľkolepej Leninskej triedy vybudovanej za Josifa Stalina a tiež oblasť na západe Moskvy, kde má svoje sídla ruská elita, vrátane prezidenta Vladimira Putina. Obyvatelia juhozápadnej časti Moskvy uviedli, že medzi štvrtou a piatou hodinou rannej SELČ počuli hlasné rany, po ktorých nasledoval zápach benzínu. Niektorí natáčali zostrelenie dronu a oblak dymu stúpajúci nad Moskvou. Kremeľ ocenil moskovskú protivzdušnú obranu a armádu, zatiaľ čo ruskí zákonodarcovia navrhli pritvrdiť voči zradcom a sabotérom.

Ako presne ruské obyvateľstvo pozerá na vojnu, nie je jasné. Len málokto dôveruje autorom prieskumov natoľko, aby im povedal pravdu, a aj tak by podľa Putinových odporcov žijúcich v emigrácii nikdy neboli zverejnené žiadne negatívne prieskumy. 

Kritika je vzácna

Kritika toho, čo Kremeľ nazýva "špeciálnou vojenskou operáciou" na Ukrajine, je od začiatku konfliktu trestaná podľa zákona a verejná kritika Putina je vzácna. "Musíte pochopiť príčinu a následok, prečo sa všetko deje," povedal v centre Moskvy muž stredného veku, ktorý odmietol oznámiť svoje meno. "Myslím, že tieto útoky spôsobila iba jediná vec: skutočnosťou, že náš vládca rozpútal vojnu. Toto všetko je len kvôli nášmu vládcovi. Niet divu, že sa to vrátilo sem," vyhlásil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok