Jeden banán denne: Keď zistíte, čo sa stane s vaším telom, začnete s tým hneď od zajtra

TA3/zm
26.6.2023 08:00

Banán sú všeobecne považované za jeden z najobľúbenejších druhov ovocia. O chuti nemusíme debatovať, ale aj ich prínos pre zdravie a krásu je nepopierateľný.

Jeden banán denne: Keď zistíte, čo sa stane s vaším telom, začnete s tým hneď od zajtra
Freepik

Neuveríte, čo sa s vašim telom stane, ak začnete jesť jeden banán každý deň. Je to snáď najlacnejšia forma, ako si predplatiť zdravie.

Vitamíny a minerály

Banány majú veľmi pestré zloženie vitamínov a minerálov. Spomedzi nich je najvýznamnejšia skupina B a C, ďalej draslík, horčík a mangán. Táto kombinácia je ideálna pre zdravie nervovej sústavy, ale aj srdca, kostí a svalov. Tito ovocie môže mať tiež pozotívny vplyv na našu náladu.

Trávenie

Keďže je banán bohatý na vlákninu, jeho pravidelná konzumácia prispeje k zlepšeniu trávenia. Ide aj o veľmi lacnú a dostupnú prevenciu zažívacích problémov, najmä zápchy, keďže toto ovocie udržiava zdravú črevnú mikroflóru.

Srdce a tlak

Poďakujte sa najmä draslíku, ktorý sa postará o to, že ak zjete každý deň jeden banán, budete mať optimálny tlak a zdravé srdce. Toto ovocie udržiava aj optimálny cholesterol, ktorého zvýšená hladina vedie z dlhodobého hľadiska k zhoršenej srdcovej činnosti.   

Krása z banánov

Spomínaný vitamín C, ktorý sa nachádza v banánoch, je cesta, ako docieliť zdravie a vitalitu pokožky či vlasov. Konkrétne banány stimulujú produkciu kolagénu, redukujú výskyt akné a starajú sa o dostatočnú hydratáciu pleti.

Dávka energie

Banán je to ovocie, po ktorom sa oplatí siahnuť pred cvičením aj po ňom. Rovnako je vhodný pri diéte. Dôvodom je fakt, že prináša rýchly nárast energie tesne po skonzumovaní a udržiava pocit sýtosti medzi jednotlivými hlavnými chodmi. A práve to môže byť veľmi prospešné pri redukcii váhy.   

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok