Predávkovať sa môžete aj banánmi či týmto korením: Ako vyzerajú príznaky otravy jedlom?

TA3/zm
10.1.2023 16:00

Otrava jedlom nemusí znamenať len to, že ste zjedli niečo pokazené. Predávkovať sa môžete aj potravinami, ktoré sú úplne v poriadku, len to s nimi skrátka preženiete.

Predávkovať sa môžete aj banánmi či týmto korením: Ako vyzerajú príznaky otravy jedlom?
Pexels

Čo by mohlo byť zlé na banánoch alebo koláčikoch? Nuž len taký malý detail, že sa aj nimi dá predávkovať.

Otrava banánmi

Banány sú iste zdravé, no ak to s nimi preháňate, hrozí vám aj z tohto ovocia otrava. Tri denne sú zdravé maximum. Viac sa neodporúča a už vôbec nie v prípade, že nejete nič iné. Hrozil by vám kolaps organizmu, svalová paralýza a búšenie srdca ako o život.

Toto ovocie je bohaté na draslík, a keď ho má telo priveľa, môže byť toxický. Preto otravu banánmi sprevádza aj hnačka a vracanie, keďže sa telo chce prirodzene detoxikovať.   

Predávkovanie cukrom

Možno ste to už zažili a ani o tom neviete, pretože to bolo v malej miere. Ale také predávkovanie cukrom nie je nič výnimočné. U lekára s touto diagnózou končia najmä deti, ktoré nevedia, kedy majú dosť sladkostí. Ale aj dospelí, najmä v období sviatkov, kedy je cukroviniek na stole viac než dosť.

Predávkovanie cukrom sa prejavuje najskôr točením hlavy, triaškou a zvonením v ušiach. Keď približne o hodinu hladina cukru v krvi klesne, dostaví sa únava a nevoľnosť, ktorá končí zvyčajne zvracaním. Bez lekára tento stav môžete riešiť len dostatočným príjmom tekutín a prísnou suchárovou diétou na pár dní.  

Priveľa muškátového orieška

Ak ste si toto korenie obľúbili, používate ho zrejme nielen do pečenia. Na pamäti však majte zásadu, že muškátového orieška stačí do každého jedla len štipka medzi prsty. V primeranom množstve podporuje trávenie a zmierňuje hnačku, no keď to preženiete môže sa u vás objaviť agresívne správanie alebo halucinácie.   

Témy: zdravie
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok