Na farbe a zrelosti banánov záleží: Zelené do diéty, žlté pre zdravie a hnedé do pečenia

TA3/zm
2.11.2022 16:00

Toto tropické ovocie už pre nás nie je vzácnosťou. Banány sú bežne dostupné a jeme ich počas celého roka, hoci v našich zemepisných šírkach bežne nerastú a nedozrievajú. Aj pri nákupe v supermarkete si však môžete vybrať, či siahnete po zelenom banáne, klasickom žltom alebo so šupkou do hneda. Každý má iné živiny, a tým pádom iné využitie.

Na farbe a zrelosti banánov záleží: Zelené do diéty, žlté pre zdravie a hnedé do pečenia
Pexels

Každá z farieb banánu prináša iné výhody, keďže sfarbenie šupky vypovedá o zrelosti tohto obľúbeného ovocia.

Zelené banány

Zelené banány vnímame ako menej zrelé, čo však neznamená, že sú zlé. Sú vhodné pre každého, kto sa snaží o kontrolu hladiny cukru v krvi. O to sa postará vysoký podiel pektínu a škrobov. Banány so zelenou šupkou sú tak vhodné na konzumáciu počas diéty. Dodajú vám pocit sýtosti, znížia chuť do jedla a pozitívne ovplyvňujú celkové trávenie.

Žlté banány

Krásna žltá šupka bez jedinej škvrnky. To je typ banánov, ktoré nakupujeme najradšej a najčastejšie. Keďže sú sladučké, každému je jasné, že obsahujú aj viac cukru. Ochraňujú však organizmus pred srdco-cievnymi ochoreniami, takže sa im rozhodne nemusíte vyhýbať. Len počas diéty si ich radšej servírujte doobeda.  

Hnedé banány   

Či už hovoríme o banánoch, ktoré majú na žltej šupe hnedé škvrny, alebo o takých, ktoré majú šupku vyslovene hnedej farby, ide o prezreté ovocie. Ani to však nie je na zahodenie. Je perfektné na prípravu koláčov alebo inú tepelnú úpravu. Okrem toho obsahujúaj tryptofán, ktorý znižuje stres a podporuje zdravie kostí i svalov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok