Prezreté banány nevyhadzujte: Sú stále jedlé, ak spĺňajú túto jedinú podmienku

TA3/zm
22.3.2023 08:00

Sfarbenie banánovej šupky zodpovedá tomu, ako veľmi toto zrelé ovocie je alebo nie je. Zelený je ešte nezrelý, žltý tak akurát, ale čo ak začína banán hnednúť? Všetci dobre vieme, že to značí prezretie, no sú takéto kúsky ovocia ešte vhodné na konzumáciu?

Prezreté banány nevyhadzujte: Sú stále jedlé, ak spĺňajú túto jedinú podmienku
Freepik

Hoci prezreté banány môžu vyzerať nezdravo a zhnito, zvyčajne sú stále bezpečné na konzumáciu. Musia však splniť jednu podmienku.

Zelené a žlté banány

Prakticky všetky banány sa dajú jesť. Zelené majú najmenej sacharidov, ale o to viac pektínu a škrobu. Žltá šupka bez jedinej škvrny je znakom akurátnych banánov, ktoré nakupujeme najradšej a najčastejšie. Podiel cukru v nich však stúpa, ale vyhýbať sa im nemusíte ani počas diéty. Nuž a do tretice nájdeme na pultoch obchodov banány s hnedými škvrnami alebo už celkovo zhnednutou šupkou. Nepatria do koša, len treba skontrolovať, čo sa nachádza vo vnútri.

Spotreba banánov 

Pri prezretých banánoch si treba dávať pozor, aby v nich nezačali vznikať hnilobné procesy. Ak je vnútorná dužina stále biela a nesmrdí, môžete sa bez obáv zahryznúť aj do prezretého banánu, ktorý spoznáte podľa hnedej šupy alebo minimálne hnedých škvŕn na žltej. Obzvlášť pozorní buďte v prípade, že na šupke zbadáte praskliny, vtedy môže banán podliehať rýchlejšej skaze, keďže sa priamo k dužine dostáva vzduch.

Benefity zrelosti

Voňavý banán, ktorý mal pár nedokonalostí na šupke, je však stále chutný a zdraviu prospešný. Zrelosť znamená najviac cukru a výraznú sladkú chuť, no dobrá správa je, že takéto ovocie obsahuje aj viac antioxidantov. Navyše, zrelý banán je oveľa jednoduchšie stráviteľný pre črevá, účinnejšie posilňuje imunitu a dodá okamžitú energiu. To stále nie je všetko. Banány s tmavými bodkami na šupke zvyšujú aj množstvo bielych krviniek a prispievajú k rýchlejšie tvorbe serotonínu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok