Francúzsko a Monako za jeden deň bez ubytovania. Stačilo vydržať na nohách celú noc

ta3/ Denis Dufala
8.6.2023 15:46

Francúzska riviéra je vyhľadávanou destináciou a snom množstva cestovateľov. Rozhodli sme sa odletieť do Nice a bez ubytovania sa na druhý deň vrátiť domov. Na nohách máme otlaky po viac ako 30 kilometroch, no zážitok na celý život.

Francúzsko a Monako za jeden deň bez ubytovania. Stačilo vydržať na nohách celú noc
Denis Dufala

Za hodinu v Monaku: V ulici nad prístavom stojí autobusová zastávka linky 607, ktorá jazdí po pobreží až do Monaka. Množstvo zastávok neskôr vystrieda prepych Monte Carla. Lístok do Monaka stojí 1,5 eura.

  • V Monaku si všímajte luxus všade okolo vás. Najznámejšími atrakciami sú Casino de Monte Carlo, verejná pláž Larvotto, ale i F1 okruh veľkej ceny Monaka (pozn. red. ktorú práve pri našom príchode demontovali).
  • Nadšenci jácht si tu prídu na svoje v Jachtovom klube v Monackom prístave. Kotvia tu úžasné plavidlá za miliardy eur.

Tým, ktorým sa páči viac zvuk motorov na ceste, je Monako tiež správnou destináciou. Pred kasínom sa premávajú najdrahšie autá sveta. Na našej ceste sme náhodou našli tiež dve predajne Ferrari a na cestách okruhu môžete zbadať najluxusnejšie vozidlá. Zaujímavosťou je, že domáci Monačania majú zákaz hazardovať, a tiež nemôžu navštevovať kasína v Monaku.

  • Samostatnou kapitolou je vrch, na ktorom je palác princa. Tento vrch je prepojený nádhernými úzkymi uličkami ako v Taliansku. Výhľad z jeho terás máte tiež na celé Monako, ktoré je po Vatikáne druhým najmenším štátom sveta. Nakúpite si tu suveníry, užijete výhľad, ochutnáte miestnu kuchyňu a bez výčitok sa presuniete kamkoľvek. My sme sa presunuli ešte k štadiónu Louisa II., ktorý je domovom futbalového klubu AS Monako.

Po ceste späť do francúzska, sme sa rozhodli nejaký čas chodiť po prekrásnej pobrežnej Promenáde Cap-d’Ail. Naskytnú sa vám pokojné výhľady na more a staršie francúzske domčeky popri brehoch Stredozemného mora. 

Táto cesta po rozprávkovej promenáde má však jedno negatívum. Keď sa rozhodnete vystúpiť k ceste, aby ste nastúpili na autobus, tak ten môže byť plný. Vodič vás v tom prípade do autobusu nepustí a budete nútení počkať na ďalší, stopovať alebo zavolať si taxi. Ďalší autobus 607 však prišiel za nie viac ako polhodiny a už nám bolo umožnené nastúpiť.

Aplikácie do mesta: Ako pri iných mestách, aj tu vám veľmi pomôžu aplikácie vo vašom smartfóne. Najlepšími a najpresnejšími mapami, s ktorými sme sa stretli sú Mapy.cz a Google mapy. Konkrétne pre Nice je užitočná aplikácia Nice Ticket, pomocou ktorej si jednoducho zakúpite lístok za 1,5 eur. Lístok je prestupný a platí zhruba 70 minút. Tripadvisor využijete na atrakcie, ale i objavovanie miestnej gastronomickej sféry, nastavíte si kritériá a vyhľadáte podnik, ktorý vám vyhovuje najviac.

Podobným, lacným spôsobom sme prešli aj východné pobrežie USA a za tri dni Rím.

Tip: V Monaku si nezapínajte dáta a netelefonujte, pokiaľ nechcete zaplatiť vysokú čiastku svojmu operátorovi. Za jeden megabajt internetových dát zaplatíte 10 eur a za volania 2,7 eur/minúta.

Lacné letenky: Ich vyhľadávanie je jednoduché. Prostredníctvom špecializovaných aplikácií na letenky a ich sprostredkovanie viete zvoliť viacero miest odletu a vybrať si konkrétny štát alebo miesto, kam sa chcete vybrať a následne zvoliť najlacnejšie dátumy. Odporúčame sledovať webové stránky a skupiny na sociálnych sieťach, ktoré informujú o lacných letoch z rôznych destinácií. Výhodné je tiež zadať miesto odletu, ale miesto príletu nechať voľné, respektíve "kamkoľvek" – takto sa dokážete inšpirovať lacnou letenkou do ľubovoľnej destinácie a prežívať jedinečný pocit po jej zakúpení (pozn. red. letenky kupujte z oficiálnych webových sídiel leteckých spoločností).

Čísla: V Nice žije zhruba 350-tisíc obyvateľov, v Monaku 40-tisíc. Zhruba každý štvrtý človek, ktorého v Monaku stretnete je milionár (pozn. red. v Monaku je zhruba 30 % obyvateľov zároveň aj milionárom).

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok